CZ EN

Prosazení zdanění hazardu bylo správné

"Sto milionů na charitu zmizelo"
Lidové noviny | Datum: 8.2.2012 | Rubrika: Domov | Strana: 03 | Autor: Radek Kedroň, Šárka Pálková

Reakce MF

Rád bych uvedl dvě poznámky k článku, který se zabývá šetřením jednoho konkrétního případu Finančního analytického útvaru ministerstva financí.

Píše se zde, že „hazardní společnosti mají podle zákona odvádět část zisku na charitu“. To již neplatí, protože ministr financí Miroslav Kalousek od 1. ledna letošního roku prosadil zdanění hazardu a odvod na veřejně prospěšné účely nahradil odvodem z výtěžku loterií, který je příjmem rozpočtů obcí a státu. Hazard tak přišel o neobhajitelnou výsadu určovat si příjemce svých odvodů.

Není pravdou, že „je to vůbec poprvé, co české úřady oficiálně připustily, že loterijní firmy si přes charitu posílají miliony korun domů“. Ministerstvo financí na tento problém dlouhodobě upozorňovalo, a to nejen celý minulý rok, kdy se zdanění hazardu v rámci daňové reformy projednávalo. Systém odvodů na veřejně prospěšné účely, tak jak byl nastaven již před mnoha lety, byl bohužel špatně kontrolovatelný a umožňoval zneužívání. Právě proto jsme rádi, že byl zrušen a nahrazen standardním zdaněním a speciálním odvodem.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.