CZ EN

Kalousek: Odmítám pokryteckou a falešnou hru ODS kolem Unie

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 20.1.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Lukáš Bek

 


* Jak vyřešíte spor v koalici kolem unijní rozpočtové smlouvy, když ODS a Věci veřejné trvají na referendu?

Je legitimní, že obě strany vyjádřily svým hlasováním na vládě, že chtějí ratifikaci referendem. Nebude-li možná ratifikace referendem, tak pevně doufám, že přistoupí k jiné formě ratifikace. Jinak bych si musel myslet, že ratifikace referendem je jenom jiný způsob, jak říci ne.


* A co názor ODS, že není žádný spěch?

Upřímně řečeno vzhledem k tomu, že smlouva vstupuje v platnost až k okamžiku našeho vstupu do eurozóny, tak samozřejmě teď není spěch. Nicméně pro čitelnost naší zahraniční politiky jsou jakékoli průtahy ztrátou. Česká republika je členskou zemí Evropské unie a nejen veřejnost, ale i naši partneři si zaslouží jasné slovo svých politických reprezentací – ano, nebo ne. TOP 09 říká ano a jsme připraveni za to nést politickou odpovědnost. Chceme pro to zvednout ruku. Nicméně ODS zvolila pro mě málo pochopitelný přístup, kdy říká: my neříkáme ani tak, ani tak, ale náš postoj je zcela principiální. Toho jsem si zažil u lidovců už dost a před tím jsem utíkal. To je naprosto nečitelná, mlhavá zahraniční politika, kterou si ČR nezaslouží.


* Co se tedy podle vás stane ve chvíli, kdy ODS smlouvu odmítne?

Já se vám vyjádřím po každém takovémto kroku, rozhodně nebudu spekulovat, co by bylo, kdyby bylo. Zatím vyjadřuji jenom lehký smutek s tím, že ODS je schopna říkat jenom zástupné problémy a nemá odvahu říci jasný a principiální postoj.


* A co argument, že jde o tak zásadní změnu fungování eurozóny, která je důležitější než Lisabonská smlouva, a proto by lidé měli mít právo se k tomu vyjádřit?

V roce 2004 lidé v referendu nehlasovali o procesech, mechanismech a institucích. V roce 2004 hlasovali o směřování v rámci EU. Nikdo z nás, kteří jsme hlasovali, neměl v tu chvíli naprosto detailní představy o procesech, mechanismech a institucích, které v té době existovaly. Nikdo to nevěděl, a upřímně řečeno nepokládal to za důležité, protože ty procesy a mechanismy se jako v každém živém společenském organismu vyvíjejí, instituce se budují a modifikují. Na každou takovou změnu se nesvolává referendum. Referendum bylo o směřování a ten zbytek je o odborné debatě a odvaze politiků přijmout na sebe odpovědnost. ODS zřetelně dnes tu odvahu nemá, nemá odvahu říct své jasné stanovisko a snaží se to kamuflovat zástupnými důvody a nástroji, jako je referendum. Klade si podmínky, o kterých ví, že nemohou být splněny, aby si pak mohli umýt ruce a říkat, my sice nevíme, co jsme chtěli, ale na naše slova došlo. Je to docela falešná politika, pokrytecká politika.


* Souhlasíte, že jde o zásah do primárního práva EU, takže by se o smlouvě mělo hlasovat ústavní většinou?

Primární právo zasaženo není, nicméně pokud by se hlasovalo v parlamentu, tak asi je dobré dát na ústavní právníky a podle jejich doporučení to prohlasovat buď ústavní, nebo prostou většinou. Ale vzhledem k postoji nejsilnější opoziční strany mám pocit, že by nebyl problém prohlasovat to i ústavní většinou.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.