CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce dne 8.1.2012

Zdroj: ČT 1, ČT 24 | 8.1.2012 | 12:00 | Pořad: Otázky Václava Moravce


 

Témata pořadu:

 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte. A hezkou neděli vám všem. Rok ekonomických problémů a rok nejistoty. I takový bude podle všeho letošní rok. Vrásky na čele má především správce české státní pokladny, tedy ministr financí Miroslav Kalousek. Vládou i Poslaneckou sněmovnou schválený státní rozpočet na letošní rok už teď neplatí. Stojí na nereálném ekonomickém růstu. Přitom už plnění státního rozpočtu v roce loňském ukázalo, že stát vybral na daních méně, než s čím počítal. Namísto 7% růstu daňových příjmů, došlo k růstu jen 3%. Výpadek ve výběru daní se projevil nejvíc u daně z příjmů fyzických osob. Méně se podle původních plánů vybralo i na dani spotřební nebo na dani z přidané hodnoty. Ostatně, jak sami vidíte. Nečasův kabinet se proto musí do měsíce vypořádat s dalšími změnami v daních. Nejen o nich bude řeč v diskusi ministra financí Miroslava Kalouska, předsedy nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslava Zavadila a úspěšného podnikatele, člena představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyňka Frolíka. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Vládní daňová alchymie. Ministerstvo financí kvůli poklesu příjmů státního rozpočtu připravuje další změny v daních. Ve hře je zvýšení majetkových daní, spotřební daně na alkohol a na cigarety, ale i další zvýšení sazby daně z přidané hodnoty. České problémy s čerpáním evropských peněz. Až o 40 miliard korun může podle informací Otázek přijít český státní rozpočet v příštích dvou letech. A to kvůli chybnému čerpání peněz z Evropských fondů. Opoziční sociální demokraté proto navrhují mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k tomuto problému.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/
--------------------
Konstatujeme velký problém a obáváme se jako sociální demokraté, že neřešení těchto problémů na vládní úrovni, na úrovni premiéra, ministra financí, ministra pro místní rozvoj, může vést k tomu, že se zastaví čerpání všech peněz z Evropské unie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Řešení koaličního sporu o majetkové vyrovnání státu s církvemi se komplikuje. Občanští demokraté a TOP 09 odmítají návrh nejmenší vládní strany, tedy Věcí veřejných, zrušit, případně spojit vybrané státní úřady či ministerstva. Věci veřejné chtějí prosazením svého návrhu ušetřit státnímu rozpočtu 2 miliardy korun potřebné k zahájení církevních restitucí.

 

Co nás čeká v roce 2012?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Lépe už bylo. Chce se říci v souvislosti s budoucím vývojem české ekonomiky. Česká ekonomika totiž míří do recese. Mírně vzroste nezaměstnanost a poklesnou reálné mzdy. Až o desetinu zdraží potraviny a zvýší se i ceny energií. Od 1. ledna platíme víc na dani z přidané hodnoty. Snížená 10% sazba daně z přidané hodnoty se zvýšila na procent 14. I kvůli tomu podražily nejen potraviny a léky.

Michal HOJNÝ, lékárník, IKEM, /5. 1. 2012/
--------------------
U léku na snížení krevního tlaku a na léčbu schizofrenie došlo k poklesu jejich úhrady, to znamená k navýšení doplatků o několik desítek korun na měsíční léčbu. Takže se dá říct, že ta, to navýšení se pohybuje plus minus kolem 50 korun na balení.

Petra FEJTKOVÁ, pekařství BENEA Benešov /5. 1. 2012/
--------------------
U nás v naší prodejně se přeceňovalo zboží 2. 1. 2012. U běžného pečiva se cena nezměnila, to znamená rohlíky, housky jsou stále stejný, chleba taky. Akorát u sladkého pečiva, například u koláče o 50 halířů, maximálně o korunu to šlo nahoru.

Robert HELL, Akční ceny 5. 1. 2012/
--------------------
Tak zvýšení DPH v cenách potravin se projevilo, a to dokonce už na konci minulého roku, kdy se obchodníci snažili předejít skokovému navýšení k 1. 1. 2012. Zvýšení cen se netýká, alespoň zatím, všech potravin paušálně. Některé výrobky lze koupit za stejné ceny jako loni, nicméně ceny některých výrobků vzrostly více, než by bylo způsobeno samotnou vyšší sazbou DPH, příkladem může být například maso.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty povede letos ke zdražení nových bytů. Zvýší se tedy DPH a zvýšila se z těch 10 na 14 %. Novou výstavbu navíc čeká útlum. Hosty prvního vydání Otázek v roce 2012 jsou: český ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vítejte po čase v otázkách. Přeji hezký nový rok.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Hezkou neděli, děkuji za pozvání a do nového roku všechno nejlepší všem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítám i předsedu nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslava Zavadila. Vítejte.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Hezký dobrý den a také všechno nejlepší.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pozvání přijal i úspěšný podnikatel, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík. Vítejte.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Dobrý den. Také přeji vše nejlepší.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
V Otázkách, dobrý den. Odbory slibují horké jaro, a to právě v souvislosti s dopady změn, které se týkají vládních reforem, změn v daních. Už máte představu, jak by to horké jaro, pane předsedo Zavadile, mělo vypadat?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No, já tu představu mám, ale samozřejmě tu představu musejí mít také lidé. Ale já si myslím, že během té debaty k tomu dojdeme, až budeme hodnotit teda rozpočet 2011 a 2012 a všechny ty věci, které s tím souvisí. A pak samozřejmě k tomu řeknu ještě některé poznámky, které si myslím, že by k tomu patřily.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Chápu správně, že podle vás lidé dostatečně nepocítili zatím dopady vládních reforem a proto jste čekali na začátek letošního roku, protože očekáváte občanskou nespokojenost právě poté, co dopadne na lidi zvýšení daně z přidané hodnoty, zdražení cen energií, změny v zákoníku práce?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Chápete to správně. Myslím si, že to jsou dvě roviny toho problému, první je poměrně ne dobrá informovanost o všech těch dopadech, které se připravují a které budou a druhá věc je to, že českej a moravskej člověk je umírněnej a není honem hr do všech razantních protestů. Takže je potřeba, aby skutečně dopadlo, a to neříkám, že bych si to přál, ale aby až skutečně dopadnou všechny ty věci na naše občany, tak pak předpokládám, že se bude měnit ta situace. Protože ty dopady budou poměrně dost silné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud bych vám položil teď v lednu otázku, jestli je možné vyloučit generální stávku v roce 2012 i s těmi chystanými změnami v daních v roce letošním, které ještě přijdou kvůli státnímu rozpočtu, jak byste na tu otázku odpověděl?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No, vy mě znáte, že nerad klavíruji a samozřejmě vám odpovím poctivě, že zatím v téhle chvíli si nemyslím, že je atmosféra v zemi pro generální stávku. To vám říkám naprosto poctivě. Já jsem také ve svých několika prohlášeních řekl, že je potřeba, aby, pokud by se mělo sáhnout k takovýmhle akcím, tak je potřeba, aby si lidé tuhle tu akci přáli, aby bylo jasně, zřetelně dáváno najevo, že chtějí takovouhle akci a pak teda já budu první, kterej se tomu rád do čela postaví. Ale zatím si myslím, že ta atmosféra není a že tam skutečně může dojít až k tomu v době, kdy se teda tyhle ty dopady začnou hromadit a dopadat na lidi. Takže zatím si nemyslím, že to tak.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Už 8 dní platí podstatná část sociální reformy. Mění rodičovskou, příspěvky pro postižené i pravidla pro nezaměstnané. Všechny dávky a podpory vyplácejí jen úřady práce. Můžeme se podívat na ona data. Zatímco podle ministerstva práce mají kroky vést ke zjednodušení a zlepšení situace i k úsporám výdajů za administrativu, podle odborů a opozice jsou to v podstatě jen škrty a šetření. Už 8 dní platí i úpravy zákoníku práce. V čem spočívají? Zdvojnásobil se počet odpracovaných hodin při podepsání dohody o provedení práce, zaměstnanec může na dohodu u jednoho zaměstnavatele odpracovat 300 hodin za kalendářní rok. Nově se z příjmů z dohod o provedení práce platí sociální a zdravotní pojištění, a to v případě, že zaměstnanec si vydělá víc než 10 tisíc korun měsíčně. Dál prodlužuje délku pracovního poměru na dobu určitou ze dvou let vzrostl na tři roky a její možné sjednat u jednoho zaměstnavatele celkem 3 krát. Celkově tedy bude možné pracovat na dobu určitou až 9 let. A ještě některé změny. Nově platná změna zákoníku práce upravuje i výši odstupného. Ta se nově posuzuje podle odpracovaných let u daného zaměstnavatele. Novinkou je, že zaměstnanci, který okamžitě zruší pracovní poměr, nebude náležet odstupné, ale náhrada mzdy za dobu, která odpovídá výpovědní době. Novela zákoníku práce umožňuje také například sjednat zkušební dobu u vedoucích zaměstnanců až na 6 měsíců. Pokud by měl Zbyněk Frolík říci, za zaměstnavatele, jestli všechny ty reformy vnímáte pozitivně a je možné vládě za ně vystavit dobré vysvědčení? Jak by zněla vaše odpověď?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak nejen já za svůj podnik, ale samozřejmě i většina našich podniků, které sdružuje Svaz průmyslu, je to dneska 1600 subjektů, který zastupují 800 tisíc zaměstnanců, souhlasí s těmi reformami. My si myslíme, že to je krok správným směrem, my si dokonce myslíme, že by v některých ohledech mohly být ještě razantnější, rychlejší ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vláda s nimi bezesporu přijde, to znamená, co byste vládě doporučil, se kterými dalšími razantními změnami má přijít?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Já bych chtěl nejdřív pochválit vlastně to minulé dohodovací řízení, protože víceméně jsme se na těch reformách i na tom zákoníku práce dokázali dohodnout i se sociálními partnery, to znamená s odbory. Čili dá se říct, že tak jak je ten zákoník práce postaven, tak je výsledek nějakého kompromisu, konsensu a že to je pro nás samozřejmě cesta dobrým směrem. Co se týče budoucích změn tak my si myslíme, že další aktivity by měly především jít do podpory konkurenceschopnosti, zvyšování konkurenceschopnosti republiky, protože průmysl je a zaměstnavatelé jsou ti, kteří vytvářejí hodnoty a nejlepší je, když přivezeme do republiky peníze cizích daňových poplatníků tak, abychom mohli kompenzovat eventuelně negativní dopady té, těch reforem, které samozřejmě budou provázet určité vrstvy obyvatelstva.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Co konkrétně brání tomu, aby se přiváděly do České republiky peníze cizích daňových poplatníků?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak já si myslím, že v daném okamžiku není vytvořen ještě systém perfektní podpory exportní politiky, především v těch rozvinutých, nebo rozvíjejících se, rychle rozvíjejících se regionech, jako je Asie, Jižní Amerika a podobně. To znamená pomoc státu financování těchto aktivit, pomoc ve forsitingu, to znamená zjišťování signálu, kde bychom mohli být s našimi podniky konkurenceschopní. Samozřejmě jsme rádi, že máme podporu fondu z Evropské unie. Na druhou stranu je tu určitá lenivost z toho vyplývá, protože je to měkký polštář, na kterým pracujeme a o svým způsobem i konkurenceschopnost omezuje. Čili my chceme pracovat a máme dobře našlápnuto směrem, abychom tu konkurenceschopnost ve spolupráci ministerstva zahraničních věcí, ministerstva průmyslu a obchodu, CzechTrade a podobně, abychom to zefektivnili a abychom dosáhli lepších v tomhle pohledu výsledků.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ekonomičtí ministři v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem budou v těch následujících týdnech pracovat na dalších změnách. Kvůli zhoršené ekonomické situaci i kvůli tomu, aby státní rozpočet se nedostal do ještě větších deficitů. Pane ministře, berete v potaz to možné horké jaro, o němž mluví odbory?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě musím brát v potaz skutečnost, že ne všechny změny, které vláda bude muset dělat, koneckonců musí je dělat všechny vlády v Evropě, tak jako ve všech zemích v Evropě, se nesetkají s masivní podporou veřejnosti, spíše jsou někdy masivními protesty. Nicméně přesto, že s tím musíme počítat, přesto, že se snažíme diskutovat na tripartitě se sociálními partnery, nás to nezbavuje odpovědnosti to udělat. Protože neudělat to znamená ještě mnohem horší důsledky, než je to horké jaro. Prostě nevybíráte mezi optimální skvělou možností a mezi špatnou možností. Vybíráte toho nejméně bolavé řešení. No ale i to nejméně bolavé řešení bolí a vyvolává prostě některé nesouhlasy ve společnosti.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když z obecností přejdeme ke konkrétním věcem, jak daleko váš úsporný balíček, se kterým máte odbory a zaměstnavatele seznámit na přelomu ledna a února?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Tak na přelomu ledna a února bude k dispozici lednová prognóza, my jsme řekli, že tedy ta bude k dispozici poslední dekádu v lednu, a my jsme řekli, že na základě lednové prognózy navrhneme příslušný mix úsporných opatření, kterými se budeme snažit, aby nebyl zvýšen deficit veřejných rozpočtů přes propad příjmů, který očekáváme. Já nechci lhát, že čekáme do konce ledna se založenýma rukama, takže samozřejmě už před koncem roku jsme začali na ministerstvu financí na základě těch podkladů, které poskytla Národní ekonomická rada vlády, to byly skutečně jenom podklady, tak jsme začali zpracovávat varianty, opatření, které chceme předložit do diskuse se sociálními partnery, to samozřejmě musíme projednat s odbory i se zaměstnavateli. Musíme to projednat pochopitelně politicky, protože jenom taková opatření se stanou realitou, která budou mít většinu a zatím pracuji s variantou, ale prosím, aby z toho nebylo řečeno, že Kalousek říká, že je potřeba příští rok ušetřit 30 miliard, ale zatím ze všech těch informací, které máme, pracujeme s variantou úspor na výdajové straně zhruba 30 miliard korun a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Na výdajové straně státního rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Na výdajové straně a jsou tam samozřejmě určité alternativy. Zda spořit více ve výdajích fakultativních povahy, nebo ve výdajích obligatorní povahy a  toto chceme předložit k diskusi, abychom potom prosazovali ta opatření, která budou mít šanci na většinu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Můžete zmínit konkrétněji, kde ušetříte těch 30 miliard, kterých kapitol či výdajů státního rozpočtu by se těch 30 miliard mělo týkat?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Nehněvejte se, já si skutečně nedovolím být konkrétní, protože nejprve musím konzultovat. Zatím pracujeme ryze expertně. Samozřejmě je možný více plošný přístup, je možný více selektivní přístup, já preferuji ten selektivní. To znamená jít po prioritách, někde zkrátit více, někde zkrátit méně. Zcela určitě se to dotkne provozu a režie státu, zcela určitě se to dotkne i některých investic, které by měly být pozastaveny, ale čeho, co to bude konkrétně, to musí opravdu vyjít z politických diskusí, protože pak je to fakt o politických prioritách a o dohodě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A pane ministře, je v tom, to je poslední otázka pro tuto chvíli pro vás, v tom 30 miliardovém škrtu, o kterém zatím uvažujete na straně výdajů státu, je v něm i škrt ve valorizacích sociálních dávek, důchodů a podobně?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Pro rok 2012 nikoliv. Ale samozřejmě, že my neočekáváme, že ta krize je jednoroční. Já, my pracujeme s variantou, že se skutečně bude jednat o dlouhodobou, vleklou systémovou krizi. A že nemůžeme počítat s tím, že v následujících letech by mělo dojít k nějakému výraznému hospodářskému růstu. Takže vedle toho, že zpracováváme opatření pro rok 2012, pracujeme i s aktualizací střednědobého výhledu, vzhledem k situaci. A tam pochopitelně i změna valorizačních schémat jako varianta existuje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Těch 30 miliard budete probírat asi na tripartitě na přelomu ledna a února, Jaroslave Zavadile?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já bych ještě napřed reagoval na poznámku kolegy Frolíka ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Promiňte, já se strašně omlouvám, ono to nemusí být těch 30 miliard. My teď pracujeme na 30 miliardách a na základě ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ono to může být víc?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ono to může být víc i míň a na základě lednové prognózy pak předložíme to, čemu, co budeme pokládat za jistější.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Tak, já bych napřed reagoval na jednu poznámku kolegy Frolíka a sice, že došlo k velké dohodě, pokud se týká v tom dohadovacím řízení v zákoníku práce. On nebyl účasten té dohadovací komise, tam je potřeba říct, že došlo ke dvou věcem, které se dohodly a poměrně dost zásadní. A to byl kurtzarbeit a konta. Tam došlo k velké dohodě. Jinak, pokud se týká některých jiných oblastí zákoníku práce, tak tam k dohodě nedošlo. To chci předeslat. Navíc třeba výpověď, která se uděluje dnes po novu na základě porušení léčebního režimu, to my dokonce považujeme za protiústavní a doufám, že teda bude podána ústavní stížnost, a takže to chci jenom upřesnit, aby jaksi nebylo ve veřejnosti taková atmosféra, že jsme na všem dohodli, nedohodli jsme se na všem. Ale na těchto dvou věcech, které my považujeme poměrně za klíčové a bohužel tady vláda hraje trošku takovýho černýho Petra u toho kurzaibetu, protože zatím ještě není nic pořádnýho na stole, byť se o tom jedná a tady je společný zájem na tom, aby se to uskutečnilo, tak tam je velká, silná dohoda a u těch kont také jsme se dohodli. Takže to chci jenom poopravit. Pokud se týká těch 30 miliard. To už je otázka spíš, která se týká celého toho spektra jak s rozpočtem roku 2012. My máme poměrně dost silné výhrady proti řadě věcí. My si myslíme, že v téhle té fázi, ve které se nachází Česká republika, kdy teda už a je dobře, že pan ministr už to přiznává, že ta krize teda tady je, protože byly leta, kdy se nám vládní představitelé snažili říkat, že se vlastně nic neděje a ono se dělo a pak jsme teda na tom bohužel byli špatně, takže my jsme upozorňovali už pro rok 2012 na zářijovém projednávání rozpočtu společně se zaměstnavateli, že je ten rozpočet tak, jak byl postaven v té době a z dat, které byly k dispozici ministerstvu financí, že je špatně nastaven, že tam není možné kalkulovat s tím, že by tam bylo 2,5 % růstu hospodářství, HDP, že není možné počítat se zvýšenou spotřebou, s cifrou nezaměstnanosti, která tam byla ze zvýšení mezd. Tohle jsme všechno řekli na tom projednávání tripartity a tehdy došlo k takovému trošku mírnému rozkolu mezi námi a mezi panem ministrem financí a víceméně za tři měsíce, ani ne, se vlastně řeklo, že je potřeba teda skutečně zvážit a předělat rozpočet ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Počkejte, pane předsedo, to víme, nevracejme se do minulosti, i když, když se podíváte, no ale podívejte, když se podíváte na listopadová data z průmyslu, tak ta jasně ukazují, že ten pokles ještě nemusí být tak velký, jak o něm mluví třeba ministr financí Miroslav Kalousek ve výši až 2% recese v roce letošním. Když jste tedy tak prozíravé odbory, můžete říci s jakým číslem vy pracujete teď aktuálně?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Kolem nuly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kolem nuly.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
My pracujeme kolem nuly a já si myslím, že to je velmi reálné ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže nikoliv recese 1 % či 2?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No, ale víte co? Jestli se řekne nula a nebo jestli se řekne minus jedna, to už je tak mírný rozdíl, že ve své podstatě to až tak není žádná velká chyba. Ale rozhodně teda nepočítáme s tím, že by byl tam nárůst, to s tím teda rozhodně nepočítáme. Takže to je potřeba říct přesně ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A těch 30 miliard. Vidíte rezervy na straně výdajů státu, které byste podpořily jako odbory, když Miroslav Kalousek mluví o zatím připravovaném 30 miliardovém škrtu?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
My si myslíme, že hlavně je potřeba něco řešit na příjmové straně. Ať se to komu líbí nebo, ať ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, nejdřív mi řekněte výdaje, protože příjmy budeme probírat záhy.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ne, ne, ne, já vám, no dobře, takže pokud se týká výdajů, tak tam se domníváme, že tam je potřeba udělat ale komplexní audit veškerých výdajů veřejných financí, komplexní audit, kterej by nám řekl, jak to vlastně ve veřejných financích vypadá. My přece dobře víme oba dva, možná i kolega Frolík, že co se týče daně z příjmu právnických osob, tam je prostě nehoráznej chlív. Tam je 7% rozdíl mezi efektivním zdaněním a mezi nominálním zdaněním, což dělá mimochodem kolem 40 miliard. Takže pokud se chce vůbec něco chtít po občanech, aby teda dali něco na oltář vlasti, a teď se bavím skutečně o těch výdajích, tak požadujeme, aby tam byly veškeré audity veřejných financí provedeny, aby byl prostě zametenej ten pořádek a aby se jasně řeklo, jaké jsou tam možné rezervy. A že tam jsou, o tom jsme naprosto přesvědčeni.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď mi řekněte stručně, jasně a výstižně, kde vidíte vy ty rezervy, kde by se dalo ušetřit 30 miliard na výdajích státu?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já se domnívám, že ve všech těch jednotlivých resortech, ty rezervy jsou, ve všech jednotlivých resortech, určitě jsou a není možné se ubírat cestou jenom snižování a škrtání v mandatorních výdajích. To je prostě podle našeho názoru cesta do pekel. A samozřejmě pak k tomu bych teda musel vést tu debatu na tu příjmovou stranu. Takže my jsme přesvědčeni, že pokud se má dělat jakákoliv, jakýkoliv další zásah do výdajové strany, tak by tomu mělo předcházet tohle a pak teprve s čistým svědomím můžu předstoupit před lidi a říct, jim, heleďte se, tohle jsme všechno udělali, samozřejmě s tím souvisí boj proti korupci, boj proti daňovým únikům, boj proti černé práci, zvýšená kontrola na tuto černou práci a to všechno s tím souvisí. Takže dokud tohle to neuděláme, tak těžko budeme moct chtít po lidech, aby si zase dál utahovali opasky a aby si zase dál snižovali životní úroveň, to si myslím, že je nefér.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zbyňku Frolíku, pokud by český stát byla vaše firma a vaši firmu řídíte úspěšně, tak jak se díváte na výdaje státu?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak já bych především chtěl říct jednu věc. Za 10 let, a to řekl i prezident Klaus v novoročním projektu /myšleno projevu/ se náš veřejný dluh zvýšil čtyřikrát a za 10 let se také čtyřikrát zvýšily náklady na dluhovou službu, to znamená úroky. Před 10 lety to bylo 22 miliard, dneska to bude skoro 80 miliard. To si musíme uvědomit a přitom jsme za 10 let nezaplatili ani jednu korunu z toho dluhu. Tahle ta dynamika tím, že jsme v deficitech, dál bude pokračovat a je to z hlediska jaksi rétoriky, že jednou bude lepší a všechno zaplatíme, zcela nepochopitelný. Prostě to se nestane. Čili brzdit musíme. My samozřejmě souhlasíme s tím, aby byl státní rozpočet průhledný, aby byl veřejně kontrolovatelný, aby byl rozklikávací, to je samozřejmě naše přání také a že by se v tom měl udělat pořádek. A tímto i pana ministra vyzývám, aby v tom vytvořil úsilí. Na druhou stranu nemůžu souhlasit s tím, že daň z příjmu právnických osob je největším problémem, protože ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stejně tak vás poprosím, abychom daně a příjmy nechali záhy za dvě minuty ...

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
No, bylo tady poukázáno na to, že my jsme ten problém. Já myslím, že právnické osoby jsou nekontrolovanější a nejprůhlednější dneska jaksi subjekt, protože berní úřady u nás jsou velmi pravidelně a jdou do důsledku. Naopak bychom se měli zamyslet, jak je to s osobami samostatně výdělečně činnými, nerozumím tomu, jak je možný, že všichni naši kuchaři a všichni naši číšníci pracujou za 8 tisíc měsíčně a přitom vyžijí a mají i docela pěkná auta, tomu nerozumím. Nerozumím tomu, že jich máme takový kvanta, asi to má pan ministr propočítaný, že se mu vyplatí ta šedá ekonomika proti i mít ty lidi i na úřadu práce a platit jim podporu. Nicméně ho chci upozornit, že tito lidé nejenže jsou v té šedé ekonomice, ale ještě si pro tu podporu chodí, protože mají oficiálně stále míň. Já sám podnikám nejen ve známých nemocničních lůžkách, ale i v gastronomii a v  hotelnictví, tak vím, když k nám přijdou noví zaměstnanci, tak se ptají, jak dostanou peníze. Jestli načerno nebo ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jestli načeno nebo legálně.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
A oni dokonce chtějí načerno, protože celá řada říká, my jsme v exekuci a my nechceme mít hodně peněz, aby nám nebylo z čeho strhávat a za ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy je zaměstnáte načerno?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
No, my je samozřejmě nemůžeme zaměstnat, aspoň náš, mé podniky, protože by to bylo samozřejmě pojímáno v souvislosti i s naším velkým podnikáním a to já se nechci vystavovat tomuto riziku. Ale samozřejmě jsme v tomhle ohledu ve velké nevýhodě, protože ty menší podniky živnostenský velmi často přesahují hranici výplaty DPH, nebo platby DPH, čili pokud se do té hranice nedostanou i když uměle, tak do DPH neodvádí, neodvádí prostě z celkového odvodu příjmu neodvádí sociální a zdravotní. A to není jen problém pro nás jako v konkurenci, protože jsou de facto o 30 % levnější tyto podniky, ale problém do budoucna pro lidi. Protože jednoho krásnýho dne budou žádat o podporu, protože budou mít menší daně, budou mít menší penze, je to problém otázky zdravotnictví, protože budou inkasovat zdravotní péči, ale neodvádí na ni tolik, kolik by podle správné praxe měli odvádět.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To se tedy, pane ministře, jenom, jenom zodpověďte, prosím, velmi, velmi stručně ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já bych ale velmi rád reagoval, jo ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
... protože OSVČ a daňové výpadky necháváme na další téma, odpovězte prosím ty výdaje a audity. Tady se oba dva zástupci tripartity, ať už odborů i zaměstnavatelů shodli na tom, že je zapotřebí zprůhlednit výdaje státu ještě více, udělat výdajové audity.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Upřímně řečeno, já ve vší úctě k obou pánům teď velmi těžko hledám reakci, protože ta otázka zněla, kde byste šetřili na výdajích a oba dva ze svého úhlu odpověděli, no na výdajích ani vlastně ne, ale ať to zaplatí někdo jinek, než skupina, kam patříme my. A hlavně ať se nešetří na mandatorních výdajích a támhle ať se nešetří na dani právnických osob, ať to zaplatí živnostníci. Já tomu rozumím, já bych na jejich místě mluvil zhruba stejně. Ale já jsem ministr financí a prostě holt musím navrhovat i šetření na těch výdajích, byť třeba souhlasím s tím, co říkal pan Frolík o osobách samostatně výdělečně činných, domnívám se, že za posledních 10 let a pracovali i na tom mí předchůdci a například ministerstvo financí už dneska má rozklikávací rozpočet, že za posledních 10 let se výrazně zprůhlednila ta rozpočtová dokumentace, vždycky se dá říct, že by mohla být ještě o něco lepší, samozřejmě, ale zase nikdy to nebude úplně jednoduchá materie. Vždycky to bude velmi, velmi složitá a sofistikovaná materie, jako holt státní rozpočty bývají ve všech zemích, což je někdy problém té parlamentní diskuse, protože všichni sice vystupují ke státnímu rozpočtu, ale málokdo si to přečetl.

 

Možná úsporná opatření

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ekonomická čísla z listopadu, zvláště pak týkající se českého průmyslu nebyla špatná. Celkově však žádná sláva. I tak je možné ve zkratce shrnout hospodaření státní pokladny v roce loňském. Státní rozpočet skončil v dluzích bezmála 143 miliard korun. Původní plán přitom počítal se schodkem 135 miliardy. Důvodem vyššího schodku rozpočtu jsou potíže při čerpání z evropských fondů. Bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo loni v dluzích zhruba 130 miliard korun. Zásadní problémy čekají českou státní pokladnu i v roce letošním. Jedním z hlavních problémů české státní pokladny je to, že do ní v těchto chvílích neplyne na daních tolik peněz, kolik si naplánovalo ministerstvo financí. Jen za poslední tři měsíce loňského roku vybraly daňové úřady o 12 miliard korun míň. Podle ministra Miroslava Kalouska je to jeden z mnoha důkazů blížícího se propadu české ekonomiky. Opozice tvrdí, že nejde jen o dopady nové recese.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert strany /ČSSD/ /3. 1. 2012/
--------------------
Stále více zaměstnanců přechází do takzvaného schwarzsystému, to znamená přikrývá svůj pracovní poměr živnostenským listem. To potom zcela přirozeně vede k tomu, že se nevybírá ani sociální pojištění, ani zdravotní pojištění.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Výpadky v příjmech schváleného státního rozpočtu čeká ministr financí Miroslav Kalousek i letos a rozhodně nepůjde o zanedbatelnou částku.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/ /3. 1. 2012/
--------------------
Oproti příjmům rozpočtovaným ve schváleném rozpočtu budou ty příjmy na příští rok nižší zhruba o 30-50 miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Úřad ministra Kalouska už proto teď chystá úsporný balíček. Jeho cílem má být hospodaření české státní pokladny s letos naplánovaným schodkem 105 miliard korun. Národní ekonomická rada vlády doporučuje řadu kroků: Sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 %, zvýšení daní lidem s příjmem nad 100 tisíc korun, ale i třeba další propouštění státních zaměstnanců nebo zmrazení důchodů.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/ /3. 1. 2012/
--------------------
I změna valorizačních schémat musí být jedním z tématů, kterým se věnujeme.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Premiér Petr Nečas, ministr financí Miroslava Kalousek mluví nejčastěji v souvislosti se zvýšením příjmu státního rozpočtu právě o zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle vládních plánů se má od příštího ledna přitom sjednotit DPH na 17,5 %. Kalousek i Nečas už delší dobu připravují však veřejnost na 19, či 20% sazbu. Jen sjednocení DPH na 20 % by vládě vyneslo přes 40 miliard korun. Jenže kvůli němu by znovu citelně podražily potraviny, veřejná doprava, nebo nové byty. A právě proto jsou proti vyššímu sjednocení daně z přidané hodnoty vládní Věci veřejné.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu /VV/ /3. 1. 2012/
--------------------
Chceme o všem vést debatu, ale toto je poslední téma, o kterém se chceme bavit.

Jan MLÁDEK, ekonomický expert strany /ČSSD/ /3. 1. 2012/
--------------------
Zejména přeřazení potravin do sazby ne 17,5 ale ono se mluví už o 20, případně o více procentech, by vedlo k nákupní turistice.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nejen členové ekonomické rady vlády doporučují Nečasově kabinetu posílit příjmy rozpočtu i změnou jiných daní.

David MAREK, hlavní ekonom Patria Finance /3. 1. 2012/
--------------------
Inspirací můžou být například Dánové, kteří zavedli daň na příliš tučná jídla.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ministr financí Miroslav Kalousek už na nové verzi státního rozpočtu na letošní rok začal pracovat. Stejně tak ministr financí Miroslav Kalousek pracuje i na změnách daní. Tedy na té příjmové straně státního rozpočtu, když Zbyněk Frolík jako podnikatel tady uvedl příklad osob samostatně výdělečně činných, tedy obsluhy v restauracích, či kuchařů. Osoby samostatně výdělečné činné, vnímáte vy jako částečně šedou zónu té ekonomiky, podle pravidel, jak jsou v současnosti nastavena?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já je nevnímám samozřejmě jako šedou zónu, to by bylo velmi nespravedlivé vůči poctivým živnostníkům. Ale upřímně řečeno, takzvané paušály, které mohou živnostníci využívat v různých kategoriích jejich podnikání, prostě nemají ani v Evropě, ani ve světě obdobu. A když se to spojí ještě s možností slev a bonusů, které si mohou uplatňovat, pak se opravdu dostáváme do situace, kdy na dani z příjmu fyzických osob, se vám běžně stane, že i osoba, která má dvoumilionový příjem, 80% paušál, manželku a dvě děti, tak nejenom, že nezaplatí korunu na dani z příjmu fyzických osob, ale ještě dostane od státu 13 tisíc korun vratku, což už je proti Pánu Bohu, jak já říkám. To přeci není možné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jako někdejší předseda lidovců, teď 1. místopředseda TOP 09 jste byl u toho, když se zvyšovaly ty výdajové paušály. Přehnalo se to tedy? Jste ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
... jste si vědom toho ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Nepochybně, nepochybně ano. Jsem ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Sypete si popel na hlavu?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... jsem, jsem dalek toho, abych říkal, kdo to tenkrát prosadil a kdo to prohlasoval a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Byl jste u toho zkrátka.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... byl jsem u toho, také myslím, že je známo, že jsem se v rámci zákonů o jednotné inkasní místo se velmi snažil toto nějakým způsobem napravit, mělo to své politické limity, prostě tam jsme na tom nenašli dohodu. Já myslím, že se k tomu musíme vrátit, ne snad ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, je to, je to v tom vašem balíčku ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... ne snad, prosím, bude to zcela určitě mezi opatřeními, které prostě navrhnu k politické diskusi a které budu chtít, aby se diskutovalo zhruba v tom smyslu, ať tady zazní něco konkrétního, to prudké zvýšení paušálu se odehrálo v roce 2005. Bylo to samozřejmě tenkrát součást nějakého předvolební taktiky jedné politické strany. Do roku 2005 ty paušály byly ještě v jakž takže slušné úrovni, všichni mohli žít, ale nebylo to tak přehnané. Já se domnívám, že by bylo velmi rozumné vrátit to zpět do té úrovně roku 2005 a vedle toho také jasně říct, že kdo bude účtovat v paušálech, nemůže uplatňovat nároky na bonusy a vratky. Pokud chce uplatňovat nároky na bonusy a vratky, nechť tedy účtuje, to je jeho fakultativní rozhodnutí a potom nechť účtuje a potom může uplatnit nárok na bonusy a vratky a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
S tímto návrhem tedy přijdete v rámci změn příjmu státního rozpočtu?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
S tímto návrhem ne, to se dá realizovat nejdříve k 1. 1. 2013, protože se to týká z daně příjmu fyzických osob a tam je možná účinnost vždycky jenom k 1. lednu ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No ale předpokládám, že to bude v rámci celého toho balíku, který budete projednávat.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ale bude to samozřejmě v rámci toho balíku a budu se, jsem samozřejmě připraven na jakékoliv jiné možnosti, ale jsem si jist, že to nemůže zůstat v této situaci, protože opravdu už ta, my prosazujeme rovné podmínky pro všechny. A tohle jsou prostě mimořádně nerovné podmínky.

 

Změny v daňové legislativě

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říkáte tedy, že váš návrh se bude týkat vrácení výdajových paušálů před rok 2005. Úvahy o změnách výdajových paušálů živnostníků a podnikatelů odmítá šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. V rozhovoru pro Českou televizi k tomu poznamenává.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu /VV/ /7. 1. 2012/
--------------------
Já moc prosím pana ministra Kalouska, aby přestal vypouštět obláčky a abysme zasedli k jednacímu stolu v koaliční komisi, která se od října nesešla a která podle koaličního dodatku se má pravidelně scházet a jasně jsme si řekli nejenom ty příjmové, ale i výdajové otázky a provedli revizi koaliční smlouvy na co máme na co nemáme. Toto vypouštění obláčků není naprosto správné a je zapotřebí kombinovat jednotlivé typy daní do komplexní koaliční dohody k tomu, jak budeme v tomto a příštích letech sestavovat státní rozpočet a jaké budou daně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vysvětluje v rozhovoru pro Českou televizi šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. V té souvislosti otázka na ministra financí Miroslava Kalouska. Bude se tedy muset měnit koaliční smlouva kvůli těm všem změnám daní, se kterými musíte přijít, aby státní rozpočet nekončil, ať už rozpočet v roce 2012, či v roce 2013 ve vyšších dluzích, než jste si předsevzali?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Upřímně řečeno, to je procesní otázka, která mě velmi málo trápí. Důležité je, jestli nalezneme politickou většinovou shodu na dostatečném množství opatření, které budou stabilizovat veřejné rozpočty. Jestli se k tomu potom přepíše dodatek ke koaliční smlouvě a nebo Bártův patent, ať se to jmenuje, jak chce, mně je to jedno, důležité je, když pro to najdeme většinou shodu, protože já bych ještě rád zareagoval na to, co říkal pan Frolík, že ta dynamika zadlužování bude pokračovat. Ona nesmí pokračovat. A ta vládní fiskální strategie, kterou tato koaliční vláda řekla, ony čísla 4,6, 3,5, 2,9, 1,9 a vyrovnané rozpočty v roce 2016, to je fiskální strategie, která už v roce 13 by měla zastabilizovat relativní výši státního dluhu vůči HDP. Což bylo za těch 10 let poprvé. Někde kolem 41 % by mělo dojít ke stabilizaci a to číslo by nemělo stoupat. A proto je důležité, aby v případě, že i když dochází k propadu příjmů, abychom dokázali najít taková opatření, abychom tu dynamiku zastavili a zastabilizovali to číslo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak ministr financí vás tady oba dva vlastně uklidnil, protože jste měli oba dva výhrady právě ke zdaňování a výdajovým paušálům živnostníkům a samostatně výdělečných osob. Teď daně z příjmů právnických osob. Pokud by se zvedly o procento v těch navrhovaných změnách, a propos, počítáte s tím, pane ministře, ano nebo ne?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Nehněvejte se, a teď abyste ze mě vylučovací metodou, což se, k čemuž se jistě chystáte, dostal celý seznam variant ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, chystám se k tomu slučovací metodou. Sloučit vícero změn v daních.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já jsem chtěl být poctivý vůči vašemu pořadu a proto jsem řekl, že pracuji se 30 miliardami úspor, které nemusí být potřeba, to uvidíme na konci ledna a řekl jsem vám, že zcela jistě předložím úpravu paušálu živnostníků. A tím končím, tvá Máňa, pane redaktore. Prostě pak už udělám opravdu to, co po mně žádají koaliční partneři, abych s tím nejprve seznámil je a sociální partnery a nevypouštěl obláčky do médií.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud zůstanu u obláčku 1% zvýšení daně z příjmu právnických osob. Unesl by to český průmysl a čeští podnikatelé, aby se podíleli na snižování schodku státního rozpočtu, Zbyňku Frolíku?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak já si myslím, že čeští podnikatelé a zaměstnavatelé jsou rozumná skupina lidí, kteří jsou schopni s takovýmto navýšením vyrovnat. Na druhou stranu naší podmínkou je, aby se ucpal cedník korupčních, rozpouštění peněz a podobně. My chceme vidět jasné, konkrétní výsledky v tomto úsilí a pak jako jsme ochotni také přinášet oběti.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tou obětí by mohlo být to 1% zvýšení korporátních daní?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tou obětí, může být i to, dokonce si dovedeme představit i nějaké dvě sazby daně v oblasti prostě právnických osob z příjmu. U těch bohatších skupin. Ale chceme vědět, že ty peníze, které se vyberou, prostě jsou efektivně rozdělený a že se neztrácejí prostě v korupčním prostředí a v nerozvážném rozhazování státu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaroslav Zavadil.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Několik poznámek. U OSVČ je jasná shoda. My o to bojujeme už dávno. Už několik let si myslíme, že tady je nerozumné prostředí, já jsem rád, že to tady zaznělo, že se s tím teda ministerstvo financí, potažmo pan ministr financí chce zabývat. Mimochodem jenom takovou poznámku ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já bych se s tím zabýval.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ne, já vím, že to je o politické vůli, ale to je, nechci to rozebírat. Předpoklad pro příjem 2011 z daní OSVČ byl 10,6 miliard, výsledek byl 2,9. Takže to je také, ono to také o něčem svědčí. Takže to je jedna věc. A pokud se týká těch daní, my jsme nemluvili jenom o příjmu z právnických osob, o dani, ale také o majetkové dani a také o progresivním zdanění. To všechno spolu souvisí ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já jsem se chtěl teď zeptat, zkusíme ahoj, tvá Máňa, jestli můžete naznačit, že dojde ke zvýšení majetkových daní nebo vystačíte s citátem: Končíte tvá Máňa?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já ve vší úctě, doufám, že jsem se vás nedotkl ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, ne, ne ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... já nebudu, opravdu ani nebudu naznačovat už jenom proto, protože mi záleží ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zeptám se tedy jinak. Bude to mix všech ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Bude to mix.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
... všech změn daní, včetně majetkových?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Prosím pěkně, jestliže pro rok 2012 pochopitelně máme velmi omezené možnosti z hlediska účinnosti té legislativy, to znamená na výdajové straně musíme řešit, spořit především ve výdajích fakultativního charakteru, to znamená ty, které nevyžadují změnu zákonů a jediná za předpokladu, že by k tomu bylo nezbytné přistoupit, tak jediná daň, kterou je možné realizovat během rozpočtového roku, kromě tedy nějakých ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je daň z přidané hodnoty.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... je daň z přidané hodnoty. Já vůbec netrvám, já vůbec neříkám teď, že s ní přijdu. Ale říkám, jaké máme omezené manévrovací možnosti pro rok 2012. Hovoříme-li ale o střednědobém výhledu, tedy o letech 13, 14, které musíme také aktualizovat, tak tam to pochopitelně bude mix. Mix daní energetických, přímých, nepřímých, zejména také výdajových opatření, velmi pracujeme velmi intenzivně na takzvané uhlíkové dani, což je energetická daň, bude to opravdu mix.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ta uhlíková daň se dotkne koho konkrétně, jak a o koho půjde.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Uhlíková daň je součást evropské dohody boje proti emisím, to znamená subjekty, které znečišťují, jsou zdaňovány buď na trhem emisních povolenek a ty které nejsou na trhu emisních povolenek, tak mají platit dvousložkovou uhlíkovou daň. Česku republika má sedmiletou výjimku a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy ji chcete zavést k jakému datu?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
... a my se nedomníváme, že je potřeba ji celou vyčerpat. To znamená, já chci navrhnout, aby ta sedmiletá výjimka byla zkrácená, aby byla zavedena třeba k 1. 1. 2014. Pro mě za mě, já bych ji zavedl už k 1. 1. 2013. Ale je to skutečně věcí politické dohody.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaroslav Zavadil stručně.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já bych chtěl k tomu jenom pár poznámek ještě. My jsme tady nemluvili o tom, že v těch příjmech pro rok 2011 se objevila ztráta 12,8 miliard, co se týče přefinancování těch evropských peněz, to samozřejmě už asi můžeme hodit za hlavu tyhle ty peníze a ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dovolíte, když u toho zůstanu, pane předsedo, je to právě částka necelých 13 miliard, o které se zvýšil schodek státního rozpočtu v roce loňském. Podívejme se na ta data. Jde o částku 13 miliard, protože jde o problémy u čerpání peněz z eurofondů, které jsou v oblasti dopravy a ministerstva školství. Podle všeho není jisté, že Česká republika tyto peníze dostane z Bruselu. Pane ministře, můžete říci, jakou část profinancuje Brusel, respektive Evropské fondy z těch 13 miliard?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
To vám odpovědně říct neumím. Já jenom připomenu divákům, jak to funguje. Že nejprve dojde k předplacení ze státního rozpočtu a když dojde ke splnění té akce, tak je předložena certifikace Evropské komisi a tak, když je všechno v pořádku, tak to proplatí. Takhle to probíhá. Pro, co se týče roku 2011, tak nebyly proplaceny pro zjištěné nedostatky celkem 12,8 miliard z těch peněz, které u státní rozpočet vyplatil. To znamená, on je měl rozpočtovány na výdajích i na příjmech, protože očekával jejich příjem z Evropské komise. Evropská komise nezaplatila, měla k tomu své důvody, protože v těch programech zjistila závažné nedostatky. My se budeme snažit samozřejmě ve spolupráci se správci těch programů některá ta pochybení vysvětlit, tu ztrátu minimalizovat, ale zcela určitě, jestli někdo říká, že bude pro, že to je jenom technická věc a že dojde k proplaceních celých těch 12,8 miliard, tak to není pravda.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že o část peněz definitivně státní rozpočet přijde?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Zcela jistě o významnou část těch peněz ten státní rozpočet přijde.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já jsem ještě chtěl dodat jednu věc. Je potřeba si také uvědomit, že v tom rozpočtu 2011 došlo k poměrně výrazným škrtům zhruba ve výši asi 70 miliard. A jestli se to některýho resortu dotklo nejvíc, tak je to stavebnictví. Mimochodem v listopadu se potvrdil vývoj ve stavebnictví minus, tuším asi 2 %, když už jsme teda u listopadové prognózy, tak ve své podstatě se dá říct, že každý listopad je vždycky trošičku lepší, teď nemyslím jenom tento, ale i minulý rok, takže to si myslím, že není úplně to nejpodstatnější, že ty výsledky byly takové. Ale ve stavebnictví došlo k obrovskému poklesu, za prvé. Za druhé, dojde tam k poměrně vyššímu nárůstu nezaměstnanosti, a to je věc, která nás velmi trápí, protože se domníváme, že ty škrty, které šly právě do tohoto resortu, nebyly moc citlivé a nebyly moc objektivní. A samozřejmě pak jsou tam další věci, hasiči, policajti ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Oni jsou, pane předsedo, ještě umocněny právě tím nečerpáním peněz z evropských fondů, nebo problémy, protože resort dopravy je jedním z těch, kde právě došlo k těm problémů v čerpání.

 

Problémy s čerpáním evropských prostředků

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Až o 40 miliard korun může podle informací Otázek přijít český státní rozpočet v příštích dvou letech právě kvůli chybnému čerpání z evropských fondů. Když se přitom podíváme na celkové peníze. Česko by mohlo vyčerpat za nynější období roku 2007 až do roku 2013 asi 789 miliard korun z evropských fondů. Při čerpání peníze nejprve uvolní česká strana, Unie následně proplatí, o tom tady mluvil ministr financí Miroslav Kalousek. Z českých zdrojů šlo na jednotlivé projekty nějakých 290 miliard korun. Unie z nich proplatila nebo proplatí 132 miliardy korun. Hodnota v Česku schválených žádostí je zhruba půl bilionu. Z Unie by mělo přijít ještě 656 miliard korun. Opoziční sociální demokraté navrhují mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny právě k čerpání peněz z evropských fondů.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/ /6. 1. 2012/
--------------------
A my dnes bohužel konstatujeme selhání a konstatujeme velký problém a obáváme se, jako sociální demokraté, že neřešení těchto problémů na vládní úrovni, na úrovni premiéra, ministra financí, ministra pro místní rozvoj, může vést k tomu, že se zastaví čerpání všech peněz z Evropské unie. Takové riziko tady existuje. A jestliže toto riziko tady je, tak my jako seriózní opoziční strana máme povinnost vládu na toto riziko upozornit a žádat premiéra, aby konečně začal jednat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vysvětluje předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vy jste, Zbyňku Frolíku, mluvil o měkkých penězích v souvislosti právě s penězi Evropské unie. Co si jako podnikatel myslíte o tom, jak právě český stát hospodaří s těmi penězi, které přicházejí z Unie a že jen škrtne část prostředků, které jdou z národního rozpočtu a pak je Brusel neproplatí kvůli chybám?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Já bych ještě jenom krátce zareagoval k tomu rozpočtu, co se tady mluvilo před chvilkou. Mluvili jsme o dopravě. Já se musím zastat našich dopravců, přesto, že výběr mýtného výrazně roste, tak výběr spotřební daně z nafty nám bohužel neroste, nebo nám klesá. Čili měli bychom se asi zamyslet nad nastavením spotřebních daní právě u pohonných hmot, abychom ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No, počkejte, tam ještě půjdou nahoru, podle těch úvah ...

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
No, abychom nakonec vybrali více při nižší sazbě. Podívejme se na Irsko, to mělo velmi nízkou vlastně sazbu daňovou a přesto léta vzkvétalo ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ekonomicky /nesrozumitelné/ spotřební daně z nafty, pane Frolíku ...

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
V každém případě spotřební daň, nebo cena nafty by měla být asi předmětem diskuse, abychom jí prodali více, aby se netankovalo v zahraničí ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď ty evropské fondy.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Co se týče evropských fondů. My si myslíme, že je obrovskej problém toho velkého množství těch programů, že bysme ho měli výrazně zúžit tyto programy. Měli bychom mít asi, vidíme také problém toho, že jednotlivá ministerstva, která to vypisují, to sama taky kontrolují a předkládají k certifikaci ministerstvu financí a otázkou je, jestli ten certifikační útvar je schopen vůbec všechny ty problémy odhalit, než jdou prostě do ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To kritizuje i Evropská komise, že vůbec kontrola těch peněz v rámci České republiky je příliš komplikovaná.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Asi by bylo výhodné zřídit nějakej jednotnej centrálnější systém, kterej by na to dohlídnul. My si myslíme, čím víc úředníků bude rozhodovat o těchto měkkých penězích, tím víc se toho rozkrade ...

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Tak.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
... a v podstatě bude i velmi je těžko je někdy to nacházet, respektive pozná se to až v okamžiku, kdy se na to podívá někdo zvenčí a o to bude větší ostuda. Myslíme si, že ty peníze by se také měly proplácet na základě reálného výsledku toho a nejenom na základě jaksi důvěry v to, že ten výsledek nastane, že by mělo být v podstatě více dbáno na to, aby byly kvalitní a nezávislý audity na vynakládání a na užití těchto peněz.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, můžete potvrdit informaci Otázek, že v těch dalších dvou letech tak, jako teď jste jako ministr financí musel zvýšit schodek o zhruba 13 miliard korun kvůli, no to je zvýšený schodek, vy hroutíte hlavou, ještě jsem ani nic nedořekl.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ne, já nekroutím hlavou kvůli tomu, co říkáte, já kroutím hlavou, protože mám tik.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Máte tik. Tak snad kdybyste si zašel k lékaři, tak vás toho zbaví, ale teď zpátky k těm evropským penězům. 13 miliard bylo de facto škrtnuto v roce loňském. Hrozí tady ztráta nějakých 40 miliard právě kvůli kontrolám těch programů v evropských penězích v roce letošním a příštím?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
V žádném případě jí nemůžeme vyloučit. Vzhledem k tomu, v jakém, kolik těch programů je a jakým způsobem je někteří správci operovali. Mně se o tom velmi těžko hovoří, já nejsem správce žádného operačního programu, tak nechci ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale vy jste auditor, jestli se nemýlím. Ministerstvo financí, vy můžete zabránit ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ministerstvo financí je certifikační středisko, může zastavit certifikaci, ano.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže to je i váš problém? Jestli se přijde o 40 miliard.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Pochopitelně, no, jestli se přijde o 40 miliard, tak je to především problém ministra financí, nebo každého z nás samozřejmě. Ale já přece jenom bych rád řekl, že to, co jsem teď viděl v televizi za vystoupení pana předsedy Sobotky, takže to je čisté /nesrozumitelné/, to je čisté /nesrozumitelné/, protože jestli skutečně byl někam vložen ten zásadní administrativní problém, tak oněch nesmyslných 24 programů a 77 priorit, zatímco země mnohem větší certifikovaly 5, 7, 9 programů a 15 priorit a pak je to pochopitelně mnohem průhlednější, jasnější a jde to do těch, jak správně říká pan Frolík, tvrdých priorit. U sociálních demokratů, protože v době, kdy to domlouvali, tak každý slimáček chtěl mít svoji kapustičku, tak prostě bylo těch programů 24 a od té doby se s náma tenhle problém táhne. Já vůbec nechápu, kde bere pan předseda Sobotka, který u toho byl, tu drzost, kritizovat důsledky jejich tehdejšího rozhodnutí, to ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podpoříte mu jeho mimořádnou schůzi?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Zcela určitě mimořádnou schůzi ne. Je to otázka kontrolního výboru, je to otázka exekutivy a práva kontrolního a rozpočtového výboru a jednotlivých gesčních výborů nad správci kapitol. Od školský výbor má programy ministra školství, hospodářský výbor má kontrolovat, ministra dopravy. Pro mimořádnou schůzi nevidím důvod. Poslední poznámka k té dopravě. Samozřejmě, že jsme museli krátit, abychom dodrželi onu fiskální strategii, což je strašně důležité a samozřejmě, že mě také trápí, když krátíme v dopravě, ale já velmi prosím, abychom si všichni uvědomili, že ta koruna je jenom jedna. Buď ji spotřebujeme a nebo ji nainvestujeme pro konkurenceschopnost. Ty dvě koruny nemáme. Nemůžeme jednu spotřebovat a druhou investovat do budoucna. A já jsem rád, že tu sedí oba dva pánové protože ten hájí tu spotřebu, ten hájí tu konkurenceschopnost a já nemám dvě koruny, já mám jenom jednu. Já ji můžu dát buď tam a nebo tam ...

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ale vy tu korunu máte proto jenom jednu, protože jste zatím nic neudělal na té příjmové straně. To je pořád takhle kolem dokola.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ale vždyť to není pravda.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ne, vraťme se, vraťme se teda k rozpočtu 2012. My jsme přece předložili řadu věcí, které byly zamítnuty, teď se nechci vracet k těm 21 bodům, ale myslíme si, že o tom, o čem jsme se tady hovořili v přímejch daních, o tom, o čem jsme hovořili o majetkových daních a tak dále a tak dále, že by se měla změnit ta struktura, ale, že k tomu je potřeba napřed udělat ty audity a tak dále a tak dále, ale k čemu se chci dostat, k 20% DPH. Dneska už se spekuluje o tom a poměrně dost hlasitě, že to bude 20 %. To znamená, že se poměrně zase rapidním způsobem zhorší situace všech rodin prakticky a že to bude znamenat, že vlastně DPH, které bylo původně použito, nebo mělo být použito pro to, aby se eliminovaly ty dopady do toho účtu důchodového, státního, no tak jsem přesvědčen, že až k tomu tak nedojde. A zaprvé a zadruhé, 20 % DPH bude znamenat poměrně velký zásah do resortu zdravotnictví, do resortu dopravy, do krajů, do obcí. Takže tam dojde všude ke zdražení. A to budou muset zaplatit obyčejní lidé, nebo normální lidé, ale když už teda jsem u těch 20 %, jenom proto, abysme ty peníze vzali a předali je soukromým kapitálovým fondům, aby s tím jaksi točily na mezinárodní ruletě, o které víme svoje? To přece není normální. Takže my chceme, aby skutečně se tyhle věci zvažovaly. Aby se zvažovalo zastavení toho převodu těch peněz do těch soukromých kapitálových fondů. A pak se teprve jednalo o dalších a dalších možnostech. A to si ještě neumím představit církevní restituce, o kterých si myslím, že jak Pán Bůh tak církve si myslí, že v téhle té době není možné jít do těchto restitucí s otevřeným hledím. Já si myslím, že tam je možnost jednat o určitých prodlevách a ne to platit hned v době, kdy lidi krvácejí, abysme platili církevní restituce, abysme platili do kapitálových fondů a daňové reformě, která přijde až v roce 2013 je dalších minus 20 miliard. To jsou všechno věci, které je potřeba zvažovat. A pro Kristapána, vemme rozum do hrsti a nedělejme kroky, které jsou nevratné a které zhorší situaci v České republice.

 

Koaliční spor o restituce

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď tady zmínil Jaroslav Zavadil církevní restituce. Vít Bárta, respektive Věci veřejné, nejmenší strana vládní koalice přišly s tím, že v ekonomické situaci, v současné ekonomické situaci není možné církvím částku vyplatit, pokud se neřekne, kde se ušetří. Tady jsou slova Víta Bárty, se kterými tedy přišly a s návrhem, se kterým přišly Věci veřejné.

Vít BÁRTA, předseda poslaneckého klubu /VV/ /7. 1. 2012/
--------------------
Minus 5 % úředníků je přibližně 2 miliardy korun. My nechceme škrtat jenom tupě úředníky, chceme slučovat úřady, chceme snížit počet ministerstev a z tohoto hlediska provozní náklady těchto institucí můžou dohromady s určitou redukcí počtu úředníků 2 miliardy jednoznačně poskytnout.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vysvětloval v sobotu návrh Věcí veřejných předseda poslaneckého klubu strany Vít Bárta, když mluvil právě o církevních restitucích. Jsou podle vás, Zbyňku Frolíku, ty církevní restituce takový problém, že v této ekonomické situaci ty zhruba 2 miliardy, které se budou vyplácet po roce 2013, mohou ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů?

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak já nevím. Já sám za sebe, ale asi i za podnikatelskou sféru mohu říct jenom to, že dohody jsou od toho, aby se plnily. Já si nedovedu představit, že uzavřeme kšeft a potom, nebo nějakou dohodu a pak si jako to rozmyslíme, protože máme jiné priority ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I když se zhorší ekonomická situace? S čím se nepočítalo.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
No, já, jenomže jestli tomu rozumím správně, tak jsme to těm církvím, já jsem ateista, já k nim nemám žádný blízký vztah, ale my jsme jim to ukradli někdy před 50 nebo 60 lety. 20 let se diskutuje o tom, jestli jim to vůbec vrátíme. Čili vlastně už z tohohle pohledu je to neetické chování. My jsme se s nimi měli, možná levněji, nebo nějak jinak, já nevím, ale už jsme se s nima měli vyrovnat dávno. A dneska diskutovat, nebo to podmiňovat nějakými novými jaksi požadavky v situaci, kdy podle našich, podle informací médií k dohodě došlo, není podle mě fér a není to ani etické. Takže to je, ale já bych přijmul ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale rušení ministerstev Věci veřejné zítra na tu koaliční schůzku přijdou pravděpodobně se sloučením ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí, plošný škrt úředníků kolem 5 %.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel LINET s. r. o
--------------------
Tak já jsem radil panu ministrovi před touto schůzkou, že je potřeba na takové kreativní návrhy k nim přistupovat pozitivně, že jistě je možné vyslechnout koaliční partnery. Otázka je technická a realizovatelnost takovýchto řešení. A jakým způsobem mohou přinést nějaký efekt.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, pane ministře?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Tak mně přijde naprosto nedůstojné, když k téhle otázce přidáváme některá další témata, jakkoliv seriózní. Nikdo nemá problém diskutovat o rušení ministerstev byť zdůrazňuji, že důležité mluvit o rušení agend, protože zrušíte-li instituci a necháte tu agendu, tak neušetříte nic, to znamená musí se zrušit ta agenda. To znamená, tam jsme samozřejmě připraveni k seriózní diskusi. Ale k čemu připraveni nejsme, je jakkoliv to spojovat s již uzavřenou dohodou o vyrovnání se s církvemi. To je, my tam nehledáme dohodu, ta dohoda byla uzavřena a účast, to není běžná koaliční agenda, té se účastní ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A kdybych vám řekl, že se změnily podmínky té dohody, jak naznačují Věci veřejné, nebudou na to peníze ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Tady se, podívejte se, té dohody se zúčastnilo 20 subjektů, 20. 17 církví náboženských společností a 3 vládní politické strany. Kterýkoliv z těch politických subjektů, kterýkoliv, kdyby jedna jediná církev řekla, změnily se podmínky, my to chceme jinak, tak to celé padá ze stolu. To znamená tohle je historický okamžik, kdy se 20 subjektů dokázalo dohodnout a já předpokládám, já pevně doufám, že všech 20 bude mít dostatečnou odpovědnost to také dodržet. Koneckonců já jsem dostal stokrát otázku, odkud to zaplatíme. Samozřejmě, že ze státního rozpočtu. My to totiž nezaplatíme hned, my to budeme splácet 30 let. To znamená 30 let ukázat položku, ze které se to bude platit, to každý chápe naprostou nesmyslnost takovéhoto požadavku, ale můžu říct zdroj. V roce 2013, kdy to má začít, bude platit zákon o zadávání veřejných zakázek. Pan ministr Jankovský v předkládací zprávě zákona o zadávání veřejných zakázek říká, že to ušetří 60 miliard. Já nemám důvod nevěřit Věcím veřejným, že ušetří 60 miliard. Takže pokud nechtějí samy zpochybnit své vlastní údaje, no tak 2 miliardy z těch 60, to si myslím, že je částka, kterou můžeme z těchto ušetřených peněz dát na závazky. Odložit tu operaci, byť jenom o jediný rok znamená, že to celé prodražíme o miliardu a půl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená nepočítáte s odkladem ...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Odložíme-li to o rok, prodražíme to o miliardu a půl. Odložíme-li to o dva roky, prodražíme o tři miliardy. Pro vlastní zviditelnění to celé chtít odložit, prodražit o miliardu a půl minimálně a k tomu ještě chtít, aby vláda řekla: My to klidně prodražíme o miliardu a půl, nicméně vyděláme na tom to, že tu hlavní první splátku bude platit, nebudeme platit my, ale bude to platit někdo až po nás, tak to je neodpovědné vůči veřejným rozpočtům a je to mimořádně neetické.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hosty Otázek zůstávají ministr financí, 1.místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, šéf nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav Zavadil a podnikatel, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík. Otázky pokračují už za pár okamžiků na zpravodajské 24. Kritika z mnoha stran se snáší na ministra školství Josefa Dobeše. Například obce kritizují návrh na změnu financování základních a středních škol. Josef Dobeš bude jedním z dalších hostů Otázek. Přepněte si na zpravodajskou 24, pokračujeme po stručných zprávách a dozvíte se víc.

 

Vyšetřování privatizace MUS

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vstoupili jsme do druhé hodiny dnešních Otázek. Nejkritizovanější ministr, tak v této pozici je v současnosti český ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. Přibývá těch, kteří podepisují petice za ministrovo odstoupení a výtek? Těch je bezpočet. Například obce kritizují návrh na změnu financování základních a středních škol. Návrh reformy vysokých škol pro změnu odmítlo 20 z 26 akademických senátů univerzit. Předsedové senátů vyzvali k peticím a ke stávkám. Chaotické je podle kritiků ministra Josefa Dobeše i odůvodňování plošného testování žáků 5. a 9. tříd základních škol. Nejen o tom bude řeč v diskusi ministra školství Josefa Dobeše, stínového ministra školství z ČSSD Marcela Chládka, prorektora Univerzity Pardubice profesora Karla Rýdla a kvestora Masarykovy univerzity v Brně Jana Vituly. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? České problémy s čerpáním evropských peněz. Až o 40 miliard korun může informací Otázek přijít český státní rozpočet v příštích dvou letech a to kvůli chybnému čerpání peněz z evropských fondů. Opoziční sociální demokraté proto navrhují mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k tomuto problému. Města a obce se ostře postavily proti návrhu ministra školství Josefa Dobeše na změnu financování regionálního školství. Podle Svazu měst a obcí České republiky povede tento návrh k zániku malých škol.

Oldřich VÁVRA, Sdružení místních samospráv
--------------------
Kdyby obce měly dofinancovávat ten rozdíl, který ministerstvo předpokládá, který by mohl činit až 600, 700 tisíc ročně, tak na to už prostě obce a města nemají.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Změnou financování chce ministerstvo školství bojovat s poloprázdnými třídami. Opatření by mělo začít platit od roku 2013. Petice a stávky. To jsou výhrůžky 20 z 26 akademických senátů univerzit na adresu reformy vysokého školství. Akademikům došla trpělivost poté, co se ministerstvo školství údajně vyhnulo vypořádání jejich 11 zásadních připomínek k reformě vysokých škol. Na straně jedné nejsou peníze, na straně druhé existuje bezpočet případů, které dokládají, že český stát není nejlepším hospodářem. Tragikomický nádech má už delší dobu případ sporné privatizace Mostecké uhelné společnosti. Švýcarští vyšetřovatelé zablokovali v této kauze v přepočtu za 12 miliard korun. České republiky se už v červenci roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři totiž tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi Mostecké uhelné přišlo o miliardy korun. Na dotazy však za Česko až do nedávné doby nikdo nereagoval. Kdo celou liknavost odskáče? Podle všeho se zdá, že jen čtveřice žalobců. Čtyři žalobci podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v kauze vyšetřování sporné privatizace Mostecké uhelné velmi vážně chybovali a měli by přijít o funkce. Materiály, které mu předal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, prý ukazují, že svým laxním přístupem státní zástupci brzdili spolupráci se švýcarskými orgány.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/ /5. 1. 2012/
--------------------
Experti jak vrchního, tak nejvyššího státního zástupce došli k závěru, že tam docházelo ze strany státního zastupitelství k průtahům, přičemž některé průtahy nebyly odůvodněné, není pro ně důvod, tedy je možné hovořit o účelových průtazích.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kromě někdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly měli pochybit i Ladislav Letko, který měl případ na starosti, náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek. A konečně Marcela Kratochvílová, která v souvislosti s kauzou přišla o pozici ve vedení odboru závažného hospodářské a finanční kriminality.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/ /5. 1. 2012/
--------------------
Jedna konkrétní osoba odpovídala za kauzu, ostatní byli informováni o krocích této osoby a nezasáhli.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Státní zástupci podle ministra už v roce 2010 od švýcarské strany věděli o problému a také o tom, že by měli informovat ministerstvo financí, tedy jedinou instituci, která se mohla o pohledávku přihlásit. To se ale nestalo. Zmíněná čtveřice žalobců údajná pochybení odmítá. Postup ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila kritizují o opoziční sociální demokraté. Podle socialistů to není poprvé, kdy ministr Jiří Pospíšil přenáší chyby na ostatní.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/ /5. 1. 2012/
--------------------
Musím říct, že tento postup ze strany pana ministra Pospíšila není první. Pan ministr často své chyby přenáší na ostatní a myslím, že ale v této věci rozhodně tím podáním kárné žaloby nesmyje vinu ani ze sebe, ani z vlády jako takové. Rozhodně pan ministr nemůže už zabránit té velké ostudě, která tady byla způsobena České republice, která se nepřihlásila k trestnímu řízení včas, přestože o to byla švýcarskou stranou několikrát žádána a to po dobu několika měsíců.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Česká policie se případem sporné privatizace Mostecké uhelné společnosti zabývá dlouhá léta. Žádné obvinění však zatím nepadlo. Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodu s akciemi Mostecké uhelné v roce 2005 a to kvůli podezřením, že z Mostecké uhelné byly přes vedení firmy nelegálně vyváděny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Věci veřejné teď chtějí, aby se k případu sporné privatizace Mostecké uhelné vrátili zítra na jednání i lídři stran vládní koalice. Připomínám, že hosty, hlavními hosty Otázek zůstávají ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, šéf nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav zavadil a podnikatel, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík. Ještě jednou vítejte na zpravodajské čtyřiadvacítce. Pane ministře, jak daleko je váš možný postup, aby se Česká republika v tom občanském sporu připojila tedy k vyšetřování, respektive k tomu soudnímu řízení v kauze Mostecká uhelná?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ano, jenom mi dovolte velmi stručný komentář zase k tomu, co, co bylo vidět. To je to, co říkal pan předseda Tejc, to je opravdu ještě lepší než s těmi strukturálními fondy takhle hovořit o provaze v domě oběšencově. Jestli skutečně došlo k trestné činnosti a skutečně došlo k podvodům v Mostecké uhelné, což může říct pouze soud, tak v nich došlo za jednobarevné vlády sociální demokracie za aktivní účasti pana premiéra, pozdějšího premiéra Grosse a celé řady dalších sociálních demokratů. A pokud k tomu došlo, tak prostě ta bazální vina je tam a sociální demokracie dnes říká - vinní jste vy, kdo jste se včas připojili či nepřipojili. Za ministerstvo financí mohu říci, že na základě těch podkladů, které jsme k dispozici měli a v termínech, kdy jsme je měli, jsem hluboce přesvědčen, že jsme své povinnosti nezanedbali, a vinit z něčeho pana ministra Pospíšila, je naprosto politicky účelové, nesprávné. Ministr spravedlnosti nemůže...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Neodvádějte, prosím, pozornost teď od té otázky, která zní, ještě jednou.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Přesto to musím říct. Ministr spravedlnosti neodpovídá a nemůže kontrolovat činnost vrchního státního zastupitelství a není možné klást mu to za vinu. To je prostě naprosto účelově nefér a já se tady ministra spravedlnosti chci zastat, toť vše.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdy se připojí Česká republika v tom, respektive půjde civilním procesem?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Ještě, ještě před podáním civilního, civilním procesem, na kterém jsme se dohodli na koordinační schůzce u premiéra, vrchní státní zastupitelství konečně tedy dalo podklady, které, které jsme očekávali, zpracováváme to, čemu říkáme civilní žaloba, protože civilní žalobou je možné připojit se tedy k trestnímu, trestnímu řízení, byť je to o něco komplikovanější.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdy ta civilní žaloba bude na stole?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Bude to v řádu dnů, možná dvou týdnů. Tady přece jenom kvalita má přednost před kvantitou. Pracují na tom nejlepší právníci, chci to ještě nechat odoponovat od lidí se zkušenostmi ve švýcarském právu. Nicméně předtím, než to bude takhle podáno, jsme ještě zkusili z vlastní iniciativy jako ministerstvo financí požádat švýcarské úřady o prominutí lhůt, to bylo, jak proběhlo médiemi 27. prosince, že, že švýcarské úřady odmítly připojení. Ne, oni se nevyjádřily v tom smyslu, jestli máme, zda nemáme být připojeni, ale první komora zamítla naší žádost o prominutí lhůt, tedy ryze formálně zamítla tento proces. My jsme se odvolali, protože.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že ještě není vyloučena varianta, že by se Česko připojilo k trestnímu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Není. Velkou, velkou šanci nevidím, ale prostě za těch tisíc švýcarských franků, kolik tohle podání stojí, to, to stojí, protože umíme dokladovat, že ministerstvo financí opravdu to mělo v takovém čase, kdy nemohlo reagovat včas. Na druhou stranu chápu, že švýcarské orgány nechtějí dělit ministerstvo financí zvlášť a Českou republiku zvlášť, takže ta argumentace je samozřejmě, má své, má svá silná i slabá místa, ale, ale za zkoušku nic nedáme. Pokud naše odvolání nebude přijato, pak bude, což je otázka zase několika dnů, kdy se to dozvíme, tak, tak bude podána ona civilní žaloba.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ministerstvo financí čelí kritice například odborů, že málo bojuje proti korupci, respektive daňovým únikům. Jedním z nástrojů boje proti korupci a daňovým únikům je i finančně analytický útvar při ministerstvu financí. Po nástupu současného šéfa finančně analytického útvaru Milana Cícera došlo k radikálnímu nárůstu počtu došetřených případů daňových úniků a podezřelých transakcí, které finančně analytický útvar šetří. Sami už vidíte konkrétní data. Pane předsedo Zavadile, proč je tedy na místě ta kritika, že ministerstvo financí je liknavé právě v získávání peněz zpátky do státního rozpočtu, které se týkají daňových úniků a podezřelých transakcí?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Protože se domníváme, že je pořád uděláno málo v těch věcech, které se týkají daňových úniků, korupci, boj proti šedé ekonomice. To prostě jsou věci, které je potřeba dělat dlouhodobě, které je potřeba dělat každodenně a že se to nastartovalo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I když finančně analytický útvar...

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No ne, já říkám, zaplať pánbůh, že se to nastartovalo, ale proč už se to nenastartovalo před 3, před 4, před 5, před 6 lety? Protože skutečností je, že v České republice je krize důvěry. Vždyť prostě tady nikdo nikomu nevěří, a normální lidi, co si mají myslet o těchto kauzách? O kauze MUS, o kauze ProMoPro, o kauze Drobilova a ministerstva a tak dále a tak dále. Vždyť z toho musejí být zmatení. Takže zatímco oni při jakémkoli prohřešku dostanou za uši, no, tak tady se všechno pěkně takhle rozplývá a nikdo není v teplácích.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zbyněk Frolík.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel, LINET s.r.o.
--------------------
Já si myslím, že normálnímu podnikateli musí stát rozum v hlavě, protože my, když máme, a u nás se samozřejmě také vyskytne korupční prostředí, když ho zjistíme, tak se koná operací nebo rychlostí blesku, to znamená, okamžitě se snažíme to vyšetřit, okamžitě se snažíme to zastavit, příslušný lidi vyhodit a podobně. Nechápu prostě, jak je možný, jak jsou nastavený procedury v oblasti spravedlnosti, v oblasti policie, že to trvá tak dlouho. Prostě to je mimo jakékoli normální rozumné chápání, aby to trvalo roky. Nechápeme to. Dovedu si představit jedině, že to je opět spojený s nějakým korupčním vlivem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že přesně se ty věci záměrně zametají pod koberec, i když finančně analytický útvar...

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel, LINET s.r.o.
--------------------
Nemám na to jiné vysvětlení.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vykazuje zlepšení těch čísel.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Já bych k tomu rád podotkl, že to není otázka, byť samozřejmě finančně analytický útvar získal obrovský respekt i v zahraničí, to je velmi profesionální práce, já jsem na něj pyšný. Ale to, co je důležité, je ten koordinovaný postup všech tří represivních složek ministerstva financí, finančně analytického útvaru, finanční správy a celní správy. Takže umíme doložit, že díky tomu se za poslední rok, dva roky zvýšily počty doměřených daní s dvojnásobnou efektivitou. Jestliže jsme na jednu kontrolu vybrali tolik a tolik, tak teď na jednu kontrolu vybíráme dvakrát více. Doměřilo se za roky 2011 čtyři miliardy na přímých daních, na nepřímých daní od roku 200 do roku 2011 jsme dokázali s velmi progresivní křivkou doměřit 2,5 miliardy, protože dobře víme, že u pohonných hmot na DPH dochází k velkým únikům.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Přesto ale z těch velkých ryb nikdo nesedí v teplácích, řečeno slovy šéfa odborů. Vždyť
.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Upřímně, upřímně řečeno, já jsem ministr financí, pro mě je důležité doměřit a vybrat ty daně a to se díky těmto třem institucím finančně analytickému útvaru, finanční správě a celní správě daří a ta tvrdá čísla umíme doložit a jsou na stole. My tedy, protestuji proti tomu, že neděláme nic proti daňovým únikům. Troufnu si říct, že se nikdy v minulosti nedělalo tolik, jako teď. Jestli za to taky někdo někoho zavře, je věcí jiných institucí.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Mimochodem, ta koordinovaná cesta těch tří útvarů, to byl jeden z našich požadavků mezi těma 21 body společně se zaměstnavateli, my jsme byli ještě tvrdší. Bohužel se to tenkrát smetlo ze stolu a teď se to teda teprve začíná rozbíhat. Já jsem zvědavej, kdy v těch teplácích někdo skončí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hlavnímu hosty Otázek byl ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy, úspěšný podnikatel Zbyněk Frolík. Děkuji vám, pánové, za tuto věcnou diskusi, těším se příště na shledanou.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Hezký den, děkujeme.

Zbyněk FROLÍK, generální ředitel, LINET s.r.o.
--------------------
Děkujeme za pozvání.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/
--------------------
Hezkou neděli.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.