CZ EN

Spolupráce v boji s daňovými úniky přináší ovoce

Zdroj: Právo | 27.12.2011 | Strana: 6 | Rubrika: Publicistika

 


Mnozí opoziční politici i odboráři se snaží veřejnosti vsugerovat, že „ministr Kalousek neumí vybírat daně“. Poukazují přitom na nižší než předpokládané výnosy některých daní. Ty však především odrážejí zpomalování ekonomiky a vliv klesající zahraniční poptávky.

Co se týče každodenního boje proti daňovým únikům, lze naopak dokázat, že jeho intenzita se zvyšuje. Za klíčovou považuji fungující spolupráci jednotlivých útvarů a organizací v resortu ministerstva financí.Jedná se o daňovou správu, celní správu a rozhodně nezahálí ani Finanční analytický útvar ministerstva financí (dále jen „FAÚ“), přestože je jeho činnost prioritně zaměřena na oblast boje proti „praní špinavých peněz“. Jen v letošním roce odhalila daňová správa ve spolupráci s FAÚ několik rozsáhlých daňových podvodů ve výši minimálně 3,5 mld. Kč.

Daňové úniky se podle nejnovějších poznatků v současné době v zásadě objevují při obchodování se všemi komoditami, od surovin k přípravě potravin, přes železné šroty až po IT komponenty. Nejintenzívněji se boj s daňovými úniky letos projevil při potírání podvodů v oblasti obchodování s pohonnými hmotami. Za prvních 10 měsíců roku 2011 bylo podvodným společnostem daňovou správou doměřeno 2,6 mld. Kč a podáno 13 trestních oznámení. Při společných akcích daňové a celní správy, které proběhly ve třech termínech na hraničních přechodech s Rakouskem a Německem, bylo získáno do státního rozpočtu 168 miliónů Kč. V důsledku těchto zásahů se podařilo obchod s nedaněnými pohonnými hmotami významně utlumit.

Daňová správa se rovněž významnou měrou podílela na rozkrytí trestné činnosti úmyslného zkrácení DPH v případu prodeje internetových webhostingových karet systému „Ikropolis.com“. Díky utvoření specializovaného týmu odborníků napříč státními institucemi včetně Policie ČR a jejich usilovné práci došlo k včasnému odhalení rozsáhlého podvodného jednání. Na účastníky této organizované skupiny byla uvalena vazba. Daňová správa tak zabránila odčerpání prostředků ze státního rozpočtu ve výši až 750 miliónů Kč. Dalším velmi významným počinem bylo odhalení podvodu při prodeji fotovoltaických panelů, kde díky spolupráci daňové správy, FAÚ a rakouských a slovenských finančních orgánů bude v nejbližší době doměřena daňová povinnost v řádu stovek miliónů korun.

Při šetření podezřelých bankovních transakcí se stále častěji objevují případy podezření ze spáchání daňových podvodů, kdy se subjekty současně snaží o „vyprání“ takto získaných peněz prostřednictvím tuzemského bankovního systému. Jelikož je monitoring transakcí prováděn takřka v reálném čase a převáděné peníze lze dočasně blokovat, dochází ve většině případů současně s podáním trestního oznámení i k zajištění prostředků na podezřelých bankovních účtech. Naprostou většinu z výše uvedených zajištěných peněz se podařilo získat zpět ve prospěch státního rozpočtu. V roce 2011 bylo podáno celkem 41 trestních oznámení s podezřením ze spáchání daňové trestné činnosti a zajištěná částka dosáhla téměř půl miliardy korun.

Jak z těchto údajů vyplývá, nelze říci, že by resort ministerstva financí v boji proti daňovým únikům zaostával. Přímá spolupráce mezi FAÚ a orgány daňové a celní správy, spočívající zejména ve stále narůstajícím objemu vzájemné výměny informací, představuje obecně velice účinný nástroj prevence a potírání daňových úniků. Budu usilovat o to, aby tato efektivní koordinace boje proti daňovým únikům nejen pokračovala, ale také se stále zlepšovala. Poctiví daňoví poplatníci musí jasně vidět, že nepoctivost se nevyplácí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.