CZ EN

ČR nevzdává snahu o připojení k trestnímu řízení v kauze MUS

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: ČRo 1 - Radiožurnál | 27.12.2011 | 12:10 | Pořad: Ozvěny dne

 


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Česká republika nevzdává snahu o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné společnosti. Toto řízení se vede ve Švýcarsku a tamější soud zamítl, aby se Česko připojilo. Jak ale uvedly Lidové noviny, Česká republika se proti tomuto rozhodnutí odvolá. Ministra financí Miroslava Kalouska jsem se zeptal, jak hodlá česká strana argumentovat v onom odvolání.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak upřímně řečeno, nejprve je potřeba zdůraznit, že tato cesta nebyla cestou, které jsme až tak stoprocentně věřili. Tím zásadním krokem bude civilní žaloba, kterou Česká republika podá po novém roce a kde budeme civilní žalobou žádat o připojení k trestnímu řízení. Tohle, o čem teď rozhodl švýcarský soud, to byla v podstatě jenom žádost o prominutí lhůt trestního zákoníku, který platí teprve od roku 2011. Šance na úspěch v prominutí lhůt podle našeho názoru nebyla velká, ale zase by byla škoda to nezkusit. To znamená, že jsme to zkusili a zkusíme se i odvolat, protože je prokazatelné, že ministerstvo financí získalo informaci o konci řízení příslušný podklad od švýcarské prokuratury teprve 5 pracovních dní před uzavřením toho řízení. Na druhou stranu chápu, že švýcarská strana může argumentovat tím, že ta informace tady byla mnohem déle, než oněch 5 dní, pokud vezmou Českou republiku jako celek.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
V čem by bylo pro Českou republiku výhodné, kdyby se připojila právě k tomu trestnímu řízení?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Bylo by to jednodušší, bylo by to jednodušší, to zpracování té civilní žaloby je poměrně složitá věc, včetně přesného vyčíslení škody. Nicméně pracujeme na tom a zcela jistě to podáme a to je, upřímně řečeno, ta cesta, kterou pokládáme za nejspolehlivější. Ale tento pokus požádat švýcarské orgány o prominutí lhůt, se zdál být takovou poměrně jednoduchou alternativou, pokud by švýcarský soud uznal naše argumenty, tak by to bylo jednodušší. Na druhou stranu já bych velmi nerad, aby vznikl dojem, že prostě ve Švýcarsku leží x miliard, pro které stačí sáhnout a Česká republika je získá, kdokoliv, nejenom Česká republika, ale zda bude kdokoliv uznán poškozeným a odškodněn, to záleží na tom, zda švýcarská prokuratura uspěje se svojí žalobou u švýcarského soudu. A k tomu vede ještě velmi dlouhá, ne úplně 100procentně jistá cesta.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když jsme u těch miliard, tak v médiích se objevilo, že podle Švýcarů vznikla Česku škoda 3 miliardy 400 milionů korun, co vy říkáte na tuto sumu, i tak, vy jste tu škodu takto nějak vyčíslili?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, my jsme žádnou škodu, upřímně řečeno, nevyčíslili a žádnou škodu neevidujeme, čímž není řečeno, že nemusela vzniknout jednáním příslušných osob, nicméně české justiční orgány nikdy nikoho neobvinily, ani žádné jednání neoznačily za trestné, tudíž my nemůžeme říct, že nějakým jednáním vznikla České republice škoda a tu škodu evidovat. Můžeme se tedy opřít pouze o konstatování švýcarské prokuratury a na základě toho vyčíslit škodu, která by vznikla, pokud by tato činnost byla prokázána.


Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Pane ministře, v současné chvíli je už jasné, kdo na české straně co zanedbal v tom duchu, že se Česká republika nepřipojila k onomu trestnímu řízení ve Švýcarsku už dřív?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, já bych velmi nerad vynášel nějaké soudy. Já mohu mluvit pouze za ministerstvo financí. Na základě těch podkladů, které mělo ministerstvo financí k dispozici, ve lhůtách, které je mělo k dispozici, jsem si jist, že ministerstvo financí svojí práci nezanedbalo a nezanedbává ani teď.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.