CZ EN

MF nepodporuje neúčelné utrácení

Autor: Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF
Zdroj: Lidové noviny | 15.12.2011 | strana: 13 | rubrika: Názory

 


Ad LN 14. 12.: Konec roku: úřady utrácejí jako zběsilé

Ministerstvo financí se důrazně ohrazuje proti dezinterpretaci svých vyjádření. V článku „Konec roku: úřady utrácejí jako zběsilé“ byla proti sobě postavena dvě vyjádření ministerstva k odlišným záležitostem, což bylo chybně interpretováno jako změna názoru. Jak je to ve skutečnosti?

První vyjádření se vztahovalo ke staršímu dotazu redaktora Lidových novin, „zda je možné, aby se polovina případných úspor ministerstva použila na zvýšení platů ministerských úředníků“. V této souvislosti jsme odpovídali, že „zákon neumožňuje nevyčerpané prostředky státního rozpočtu používat na zvyšování mezd, protože počet funkčních míst a objem prostředků na platy je stanoven a schválen v rámci návrhu rozpočtu a odpovídá agendě příslušného úřadu.“ V tomto kontextu jsme také upozornili na možná úskalí tohoto řešení, které by v extrémním případě mohlo vést například k účelovému navyšování mezd za cenu zanedbávání veřejných služeb či odkládání nutných investic, za což „odměňování skutečně připustit nelze“.

Tato záležitost se tedy týkala prostředků na platy. Nový dotaz redaktora LN se ale týkal, stejně jako úterní článek „zakázek na poslední chvíli“ (hlavně v oblasti IT) a toho, jestli je možno použít starší vyjádření i na tuto záležitost. Zde ministerstvo financí odpovědělo, že tato interpretace není přesná, protože „ministerstva mohou nespotřebované výdaje převádět do následujících let ve formě tzv. nároků. Nevzniká tedy tlak na neuvážené vynakládání rozpočtovaných prostředků v běžném roce, a to ani v případě prostředků na platy, ani v případě investičních výdajů.“ Ministerstvo své stanovisko nezměnilo Jinými slovy, nelze zaměňovat použití ušetřených prostředků z jiných oblastí na platy v rámci jednoho rozpočtového roku a převádění prostředků do jiného rozpočtového roku ve formě nároků, která existuje již několik let. Úřady tedy v žádném případě „nenarážejí u ministerstva financí“, pokud chtějí ušetřit. Nejedná se o změnu stanoviska ministerstva financí, ale o hrubé zkreslení, kdy byla proti sobě postavena vyjádření ke dvěma zcela odlišným záležitostem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.