CZ EN

Kalousek: Kritiku za případ MUS Ministerstvo financí odmítá

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 15.11.2011 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: Tomáš Syrovátka

 


Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá vinu za to, že se Česko nepřipojilo ke švýcarskému trestnímu řízení ohledně privatizace mosteckých dolů. Stát kvůli tomu ztratil možnost v rámci tohoto řízení nárokovat 12 miliard korun, které Švýcaři zadrželi na tamních účtech v souvislosti s prodejem dolů. Kalousek prý nedostal od žalobců informace o výši škody, která státu vznikla.

* Švýcarsko obžalovalo sedm Čechů z praní špinavých peněz ohledně privatizace mosteckých dolů. Česko se přitom k trestnímu řízení s žádostí o náhradu škody nepřipojilo. Nepřipadá vám to zvláštní?

Ale já dodnes nevím, jestli je možné se ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. Vrchní státní zastupitelství komunikuje se švýcarskými orgány od roku 2006 a stejně nám nic konkrétního neřekli. Už v roce 2010 jim došla žádost o připojení Česka k trestnímu řízení amy jsme rok nevěděli nic. Zjistili jsme to až v březnu 2011.

* Tehdy vám však napsalo ministerstvo spravedlnosti dopis s informací, že se stát může k řízení připojit. Bylo ještě dost času, co jste tedy učinili?

Okamžitě jsme se ptali Vrchního státního zastupitelství v Praze i Švýcarů: Prosím vás, řekněte nám, zda někdo něco spáchal a co konkrétně. A my pak zvážíme případnou míru škody a to, zda se k trestnímu řízení připojíme. Jenže ve Švýcarsku nám odpovídali: Zeptejte se v Praze na vrchním státním zastupitelství, tam mají od nás veškeré informace. Tak jsme to udělali. A na vrchním státním zastupitelství nám sdělili, že žádné informace nemají. A tak pořád dokola.

* Dost informací ale bylo známých, o případu často psala MF DNES. Podle švýcarských detektivů si doly koncem 90. let koupili jejich manažeři pro sebe, ovšem za peníze dolů. Nemohli jste se i tak zkusit do případu zapojit?

Vy požadujete, abychom napsali do Švýcarska dopis: „Dobrý den, zabavili jste peníze českým občanům, hlásíme se jako poškození. Neumíme sice říct, proč jsme poškození a kdo a co údajně spáchal, nicméně cítíme se poškozeni.“ To by ale nebylo příliš profesionální.

* Bylo by to alespoň něco...

Ale vždyť by při neznalosti relevantních informací nesl takový krok velké riziko pro Českou republiku. Včetně nákladů v případě neúspěchu. Ne, toto je trestní řízení se svými přesnými pravidly a my musíme od vyšetřovatelů jasně slyšet něco ve smyslu: My se domníváme, že česká vláda v roce 1999 prodala Mosteckou uhelnou mnohem levněji, než měla. Nebo: My se domníváme, že ten a ten ukradl z Mostecké uhelné nějaké peníze. A my potom můžeme zvážit, jaká mohla vzniknout státu škoda, a případně se připojit. Ale to jsme ze Švýcarů ani vrchního státního zastupitelství nikdy nevyrazili. Nemůžeme si přece cucat škodu z prstu.

* Vždyť byl za vámi letos v dubnu švýcarský velvyslanec. Nemohl jste od něj získat informace?

Nemyslím si, že v případu hrají Švýcaři otevřenou hru. Je to u nich velká politická kauza, což dokládá, že velvyslanec obcházel jednoho ministra za druhým a všechny přesvědčoval, že by se Česko mělo do případu připojit. Ale nikdy jsem se od něho nedozvěděl proč.

* Způsob, jakým se čeští manažeři dostali v roce 1999 ke státní firmě, nebyl téměř jistě v pořádku.

Já si o tom také myslím svoje. Kdysi kvůli tomu podával šéf Fondu národního majetku Češka trestní oznámení. Deset let to v Česku policie vyšetřuje a nedokázala s tím nijak naložit. Tak co má dělat ministerstvo financí?

* Je možné se k obstaveným miliardám ještě nějak dostat?

Pokud soud uzná obžalované vinnými, budeme je vymáhat civilní žalobou.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.