CZ EN

O 12 miliard ve Švýcarsku se ještě můžeme přihlásit

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: novinky.cz | 15.11.2011 | Rubrika: Chat s osobností | Strana: 0 | Autor: Jiří Vavroň

 


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro Právo vyvracel zvěsti, že ČR přišla o možnost podílu na odškodnění kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti. Podle něj se lze stále k trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) však už země svou šanci promarnila. Peake v neděli uvedla, že se tak stalo vinou liknavosti českých úřadů. Komunikaci se Švýcarskem měl v gesci právě Kalouskův resort.


Podle Nejvyššího státního zastupitelství a místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) se už Česká republika nemůže připojit k zahájenému trestnímu řízení ve Švýcarsku. A tedy ani nemůžeme uplatňovat škodu, která mohla vzniknout při privatizaci Mostecké uhelné, protože švýcarská prokuratura již podala obžalobu k soudu. Jsme tedy jako republika bez šance, že bychom mohli získat oněch 12 miliard, které jsou blokovány?

Pokud nejvyšší státní zástupce a místopředsedkyně české vlády Karolína Peake tvrdí, že se nelze připojit k trestnímu řízení, nemluví pravdu. Ministerstvo financí si nechalo operativně vypracovat právní memorandum, potvrzené i švýcarskou prokuraturou, že podle švýcarského trestního řádu je možné se připojit k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby.


To je zcela zásadní tvrzení, vzhledem k tomu, že se objevily hlasy, že zaspáním je vino právě vaše ministerstvo, můžete upřesnit i příslušný paragraf?

Připojit se k řízení jde, i když jiným právním mechanismem. K řízení se lze připojit jako soukromý žalobce, viz. paragraf 122 švýcarského trestního řádu. Pokud žalobu podáme, budeme připojeni do řízení jako poškození, s přístupem ke spisu, a naše postavení bude totožné. Jen jsme ztratili možnost požadovat výši trestu a mít před soudem závěrečnou řeč. Pozice poškozeného a vymáhání eventuální způsobené škody ale není ani v tomto případě ohroženo.


Pro jistotu se zeptám znovu - není tedy pravda, že se nelze připojit?

Já si také kladu otázku, proč lidé, kteří zastávají tak exponované pozice, kam patří i předsedkyně legislativní rady vlády, paní Peake, podávají veřejnosti zkreslené informace, když si vzhledem ke svým znalostem musí být vědomi skutečného stavu.


Takže teď rychle podat žalobu a můžeme se těšit na 12 miliard. Jak rychle podá ministerstvo financí žalobu?

Ministerstvo financí je připraveno podat žalobu, kterou se připojí k řízení ve Švýcarsku. Ale za předpokladu, že mu bude orgány činnými v trestním řízení sděleno, jakými protiprávním řízením škoda vznikla.


Tomu nerozumím.

Problém spočívá v tom, že my jako Ministerstvo financí žádnou škodu neevidujeme.


Ale jednoznačně se hovoří o dvanácti miliardách a několik osob je obžalováno švýcarskou prokuraturou!

Ano, například z praní špinavých peněz. Nikde ale není zatím řečeno z jaké protiprávní činnosti má oněch 12 miliard pocházet. Pokud české orgány a švýcarské soudy sdělí, z jakého protiprávního jednání a jaká škoda vznikla státu, pak budeme schopni dát stanovisko, zda a jak vysoká je škoda a tu uplatňovat. Přes veškeré úsilí do této chvíle nevíme, z čeho a jaká škoda vznikla. Souhlasem tehdejší vlády k privatizaci Mostecké uhelné? Okrádal management MUS český stát? My zatím – a to je realita - netušíme k jakému protiprávnímu jednání mohlo dojít, aby bylo možné vyčíslit škodu. Orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody. Do současné doby nám není známo, že by v dané věci byla obviněna konkrétní osoba. Tohle musíme dostat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.