CZ EN

Miroslav Kalousek: Reformu penzí bez odkladu

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 9.11.2011 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 02 | Autor: Jiří Vavroň, Jakub Svoboda

 


* Někteří politici vládní koalice i provládní ekonomové začali mluvit o tom, že by bylo lepší odložit start penzijní i daňové reformy o rok, tedy na rok 2014. Budete pro?

Úvahy, že by bylo potřebné odložit daňovou a penzijní reformu, měly racionální jádro. Především proto, že normy jsou provázány jak s občanským zákoníkem, tak penzijní reforma se vznikem jednotného inkasního místa. U občanského zákoníku je téměř jisté, že vstoupí v platnost až od roku 2014. Jednotné inkasní místo je zase logistický instrument, takže důvody odkladu by byly technické, protože zde bude probíhat inkaso odvodů do průběžného i druhého důchodového pilíře. Tyto důvody jsem chápal a rozuměl jim. Teď jsem však dospěl k závěru, že by odklad byl chybou.

* Proč došlo k tak razantnímu obratu?

Po týdnu absurdních situací, obstrukcí a vystoupení opozice ve Sněmovně během projednávání reformních zákonů. Udělám vše, aby finanční správa byla schopná zajistit rozběh penzijní reformy, tedy druhého pilíře, skutečně od ledna 2013, i když by ještě nefungovalo jednotné inkasní místo.

* Ale i někteří členové Národní ekonomické rady vlády upozorňují, že reformy spíše zvýší výdaje státu, tedy prohloubí schodek?

Nezvýší. Vláda několikrát deklarovala, že bude dál snižovat výdaje, snižovat schodky veřejných financí.

* Příští roky patrně nebudou patřit k období, ve kterém by občané mohli očekávat vysoký ekonomický růst, bohaté mzdy. Nebude to brzdit zájem o druhý penzijní pilíř? Co byste vzkázal lidem, kteří mají obavy investovat část svých peněz do soukromých penzijních fondů?

Podívejte se realisticky do některých zemí Evropy a pak si položte otázku, zda skutečně je stoprocentně zaručeno, že průběžný pilíř je tou zcela neochvějnou zárukou vašich budoucích penzí. Navíc se druhý pilíř vyplatí – lidé nebudou do průběžného systému odvádět 28, ale 25 procent. Tři procenta odváděná do druhého pilíře anonymně nezmizí, vždy jim zůstanou, budou se moci dědit. Navíc jejich peníze ve druhém pilíři budou rozumně chráněny.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.