CZ EN

„Udělám všechno, aby se penzijní reforma rozjela už v roce 2013“

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta Dnes | 8.11.2011 | Rubrika: Z domova | Strana: 05 | Autor: (syr)

 


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prožívá perné dny - po nočním víkendovém maratonu ve Sněmovně se hned v pondělí ráno vydal do Bruselu na jednání ministrů financí EU. Cestovalo se mu však vesele. Vláda totiž přes odpor opozice prosadila klíčové reformní zákony.

* Podle posledních informací budete muset po daňové reformě odložit rozjezd i té penzijní. A to kvůli pozdějšímu zavedení jednotného inkasního místa...

Jednotné inkasní místo je logistický instrument pro penzijní reformu, proto byla opravdu namístě úvaha, zda ji neodložit na 1. leden 2014. Nicméně po tom, co jsem za poslední týden slyšel ve Sněmovně od ČSSD, jsem pevně rozhodnut učinit všechno pro to, aby penzijní reforma odstartovala už v roce 2013. Tedy aby byla finanční správa schopna ji technicky zvládnout.

* Nejvíce diskutovanou částí penzijní reformy jemožnost odvádět část pojištění do soukromých fondů. Kolik lidí by se muselo zapojit, abyste to považoval za úspěch?

Za úspěch bych pokládal, kdyby si postupně během několika let spořila ve druhém pilíři polovina ekonomicky aktivních občanů.

* A jak je přesvědčíte, aby dali peníze do soukromých fondů?

Tím, že bude na trhu konkurence, přijde kampaň jednotlivých společností. My budeme trpělivě vysvětlovat. Přesvědčit veřejnost chceme zejména tím, že střadatelé budou mít peníze ochráněny. A navíc se jim to vyplatí. Buď budou platit 28 procent do průběžného systému, z něhož neuvidí ani korunu, nebo budou moci platit jen 25 procent a ta tři procenta jim zůstanou. A budou se dokonce dědit.

* Pořád nechápu, jak chcete ochránit střadatele před nějakým „novým Koženým“?

To, že peníze nepůjdou vytunelovat, bude garantováno podmínkami pro fungování fondů. Navíc nebudou součástí konkurzní podstaty. Při ekonomických potížích společnosti bude důsledně oddělen majetek akcionářů od vkladů klientů.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.