CZ EN

Kalousek: Načasování reforem? Určitě to není skóre 10:0

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 3.11.2011 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 0 | Autor: Lucie Pařízková

 


Diskuse o termínu spuštění reforem se nyní vede v technicko-expertní rovině. Pak teprve přijde politické rozhodnutí. "Pro mě je důležité, aby příslušné zákony byly platné, jejich účinnost pak můžeme podle potřeby odložit," říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ  ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle vyjádření premiéra Petra Nečase se bude muset start daňové reformy odložit na začátek roku 2014. Jaký je na to váš názor?

Konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Je pravda, že tady vedle sebe probíhají dvě zásadní rekodifikace občanského a daňového práva. Ty jsou mezi sebou navzájem velmi propojeny. To je technicko-legislativní vazba. Je nezbytné, aby tyto zákony definitivně platily a aby bylo jisté, že jsou stabilní. V tuto na expertní úrovni - zdůrazňuji, že to není politické rozhodování - již několik týdnů diskutujeme o výhodách a nevýhodách termínu 1. ledna 2013 a 1.1ledna 2014. Pak tato analýza bude podrobena politickému rozhodnutí.

Kdy by mohlo padnout?

Toto rozhodnutí ještě nepadlo. Podle mého názoru ani nemusí padnout do konce letošního roku. Důležité je, aby příslušné zákony byly do konce roku platné a jejich účinnost pak bude odložena o 12 nebo 24 měsíců. Diskuse o jakémkoliv odložení účinnosti po termínu na dobu po 1. lenda 2014 je vyloučena. Ale ta expertní diskuse to není žádná nová zpráva, to běží už několik týdnů.

Jaký je váš názor na tlak, aby zdanění hazardu už počalo od roku 2012 i za cenu, že by byl vydělen úplně samostatně?

Není potřeba to jakkoliv vydělit. Všechno bude součástí platného zákona, ale je možné dát jinou účinnost. To znamená, že je možné, aby předpis o zdanění hazardu měl účinnost od 1. ledna 2012 a aby zbytek té předlohy zákona týkajícího se jednotného inkasního místa měl účinnost od 1. ledna 2013 nebo 2014.

V pátek má ve druhém čtení projednávána daňová reforma. To znamená, že bude i načten pozměňovací návrh, aby účinnost byla odložena až od 1.1.2014?

To vůbec nepokládám za nezbytné. Dokonce bych to nepokládal ani za vhodné, protože ty diskuse je potřeba ještě dále vést. Protože rozhodnutí o tom, zda bude zákony účinné od 1. ledna 2013 nebo 1. ledna 2014 lze udělat i v prvních měsících roku 2014. Je to otázka jedné novely, kde se změní jedna věta.

Sdílíte tedy názor, že daňová reforma by měla platit až v okamžiku fungování jednotného inkasního místa?

Ano, to ani nedává žádný jiný smysl. Všechny zákony směřují k projektu jednotného inkasního místa. Datum spuštění je v tuto chvíli opravdu jen expertní debata.

A je tedy teoreticky možné, že by ke spuštění projektu jednotného inkasního místa již 1. ledna 2013?

Ano, nepochybně. Možné to je. Stejně tak možný je i termín o rok později.

A k jakému termínu se vy osobně kloníte?

Ta diskuse není u konce. A určitě to není skóre 10:0. Pro mě jako pro osobu, která zodpovídá za dobrou přípravu správce daně a za přijetí pevné právní jistoty, je samozřejmě výhodnější datum 1. ledna 2014. Tehdy bude větší jistota.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.