CZ EN

NERV chystá scénáře pro krizi

Rozhovor s Janem Gregorem, náměstkem ministra financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 31.10.2011 | strana: 05 | rubrika: Názory | Autor: Kateřina Eliášová


Národní ekonomická rady vlády (NERV) začne už tento týden debatovat o změnách rozpočtu, které mají vyrovnat očekávaný pokles růstu české ekonomiky v příštím roce na jedno procento. „Připravujeme se i na horší scénáře,“ připustil náměstek ministra financí Jan Gregor.

* Promítne se zpomalení růstu ekonomiky do zákona o státním rozpočtu, který tento týden začne projednávat Poslanecká sněmovna?

Pan ministr Kalousek už při debatě v rozpočtovém výboru řekl, že bude usilovat o to, aby se rozpočet schválil tak, jak je v této chvíli navržen. Chceme udělat všechno pro to, aby schodek v příštím roce byl maximálně 105 miliard. Případné změny bychom zapracovali až v příštím roce.

* Kdy a jaké změny ministerstvo financí navrhne?

Letos už jsme jednu novelu státního rozpočtu kvůli fotovoltaice dělali, šla těsně po začátku roku a nabyla účinnosti někdy v dubnu. V tomto případě by v zásadě mohlo platit obdobné časování.

* Ministr financí Kalousek odhaduje, že zpomalení ekonomiky může způsobit až osmnácti miliardový výpadek v příjmech. Jak to chcete kompenzovat?

Je možné, že to řešení na příští rok bude pouze na jedné straně rozpočtu, podle toho, jaký odhadneme dopad. Ale nechci v tuto chvíli předbíhat.

* Můžete být konkrétní? Zvýší se DPH nebo dojde k jejímu rychlejšímu sjednocení?

Není žádným tajemstvím, že DPH je předmětem diskusí v rámci koalice, je to snaha mého ministra, takže to určitě nikoho nepřekvapí. Rychleji nevím, ale každopádně je úvaha, že by to mělo skončit na vyšším čísle než avizovaných 17,5.

* A jiné úpravy daní nebo další zásahy do sociálního systému nebudou třeba?

Tu diskusi nechci předjímat, nicméně přeji si, aby v ní neexistovala žádná tabu. Na příjmové stránce je určitě řešením zdanění OSVČ včetně výdajových paušálů, na výdajové straně to mohou být sociální výdaje.

* Chystáte i krizové scénáře pro horší varianty?

To je to zadání, o kterém se bavíme s NERVem, příští týden bude na toto téma klíčová schůzka, která by měla načrtnout řešení i pro horší varianty. Návrhy pracovní skupiny pak bude posuzovat vláda, která bude mít při posuzování jednotlivých řešení konečné slovo.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.