CZ EN

Volání po referendu o euru je dětinské a hloupé

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 24.10.2011 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 0 | Autor: Lucie Pařízková

 


Na kongresu ODS podmínil premiér Petr Nečas přijetí eura referendem. "Je to dětinské a hloupé," vzkázal mu v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Je podle něj nesmysl bavit se o referendu v době, kdy je nejistá budoucnost evropské měny i české ekonomiky.

Proč je podle vás Nečasův požadavek referenda o vstupu do měnové unie tak zákeřný?

Mně to přijde spíš dětinské. Věci se mají řešit podle toho, jak jsou aktuální. Výrok premiéra shovívavě chápu jako nezbytný dovnitř ODS v zájmu nějakého stmelení strany, ale nevidím v něm jakoukoli přidanou hodnotu pro Českou republiku, a už vůbec nevidím důvod, proč by se mělo jednat o aktuální politickou diskusi.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že Nečasovo volání po referendu znamená "vystrčenou prdel" na sousedy. Nebyl by však Nečasův požadavek oprávněný, kdyby v Evropě zrovna nezuřila dluhová krize?

Nad tím se mohu jen usmívat. Eurozóna prožívá svou absolutní krizi, řeší svou stabilizaci a budoucnost, o níž  teď vůbec nikdo nic neví. A na druhou stranu Česká republika absolutně není připravená na vstup do eurozóny. Ve hře je několik variant. Podle mě vypadá nejreálněji, že to bude nesmírně nákladné, ale měnová unie se nějakým způsobem stabilizuje. Možná bude menší, možná bude mít jiné rozhodovací mechanismy. Nikdo nic neví, ale nějak to dopadne.

Česko by mělo přijmout euro, teprve když se eurozóna stabilizuje?

Přece nikdo neví, kdy bude Česká republika připravená na vstup do měnové unie. Vláda rozpočtové odpovědnosti skončí v roce 2014 a ani v tomto roce nebudeme schopni říct termín našeho vstupu do eurozóny. Poběží čas, v němž se eurozóna bude stabilizovat a Česká republika připravovat. Až když tato doba uplyne, můžeme si říct, jestli je přijetí eura výhodné z hlediska obchodních vazeb a strategického směřování země. Pokud by to bylo výhodné, bylo by hloupé nevstoupit do měnové unie. Vznášet dnes zásadní požadavek o referendu jako základní podmínce vstupu do eura je dětinské, hloupé. Jako přidanou hodnotu to mohou vidět jen málo přemýšliví voliči, a možná právě na ně se zaměřil kongres ODS.

Vy tedy navrhujete dál se přibližovat k euru a snažit se plnit maastrichtská kritéria?

My nekonsolidujeme rozpočty kvůli euru a maastrichtským kritériím. Konsolidujeme je kvůli své vlastní budoucnosti. Dojde-li k situaci, že eurozóna vybere zatáčku ze své krize a bude stabilizována, a my budeme připravení ke vstupu do eurozóny, teprve potom bude na místě otázka, jak se o tom rozhodovat. Teprve v tom případě jsem zásadně proti referendu. Před námi je však pořád možnost, že eurozóna nevybere zatáčku a Česká republika nebude připravená. Když v této fázi někdo vážně zvedne otázku referenda o vstupu do měnové unie, mohu se tomu jen smát.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.