CZ EN

Ministr financí nepřišel s „nápadem, jak vytunelovat budoucnost“

"Ad… k článku Jiřího Šulce Hospodářský úpadek je následkem mravní bídy"
Haló noviny | Datum: 17.10.2011 | Strana: 02 | Rubrika: Příloha - Naše pravda - diskuse | Autor: Igor Mačejovský

... A konečně poznámka k poslednímu dění v České republice. Miroslav Kalousek (TOP 09) opět přišel s "nápadem", jak vytunelovat budoucnost – zavázat vydáním dluhopisů předem budoucí vládu k jejich splácení. A Sobotka (ČSSD) "zvažuje jejich nákup"! I jindy podlézaví ekonomové je však občanům "nedoporučují". Proč asi?! Že by nabízený roční úrok 6 procent, tj. 33,82 procenta za 5 let, byl likvidační pro většinu bankovních institucí působících v ČR, jejichž úrokové sazby jsou většinou sotva jedno procento? A neskoupí dluhopisy státu právě tyto banky? Jaký to bude mít vztah k HDP, jehož růst se již letos v létě opět zastavil – po známých pozdějších opravách zjistíme, že již klesl - a který se předpokládá za nové vlny krize nulový nebo dokonce opět klesající? Na čí úkor tedy slibované výnosy půjdou?! Kdo tuto bublinu zaplatí?

Reakce MF

Igor Mačejovský se ve svém článku mýlí, ministr financí Miroslav Kalousek rozhodně nepřišel s „nápadem, jak vytunelovat budoucnost“. Tvrzení, že nabízený roční úrok bude za pět let činit 33,82 % je naprosto chybné. Úrok 6 % se totiž nepřipisuje každý rok, nýbrž se jedná o rostoucí pevnou úrokovou sazbu, která dosáhne 6 % až v pátém roce držení dluhopisu. V prvním roce činí úrok 0,85 %, ve druhém  roce 1,50 %, ve třetím roce 3 %, ve čtvrtém roce pak 4,50 % a teprve v pátém roce je to oněch 6 %. Veškeré úvahy autora článku odvíjející se od tohoto předpokladu jsou tedy zcela chybné.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.