CZ EN

Nejsem nervózní, říká ministr financí

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Týden | 3.10.2011 | Rubrika: Rozhovor týdne | Strana: 22

 


Šéf státní kasy a druhý muž TOP 09 Miroslav Kalousek má za sebou dny jako na houpačce. Už podruhé dostal ve světě cenu pro nejlepšího ministra financí, ale doma se přetřásala hlavně série jeho slovních i ručních extempore. Nejsem nervózní ani frustrovaný, vždyť jsem tak úspěšný, brání se.

* Jste svým založením jasný extrovert. Užíváte si to, že jste v poslední době skoro denně na titulních stránkách novin?

Není mi to k smíchu. Něčeho z toho si vážím, ale je pravda, že kvůli něčemu bych tam zrovna být nemusel.

* Co se to děje s Miroslavem Kalouskem? Byl jste znám tím, že jste dokázal protivníka nakopnout tak elegantně, že proti tomu nebylo obrany. Teď vulgárně napadáte vicepremiérku a europoslance, bez důkazů obviňujete premiéra, fackujete lidi na ulici...

Tak počkejte, jedno po druhém. Žádný incident s vicepremiérkou nebyl. Všude se psalo, že jsem jí ústně nebo esemeskou urazil přímo na vládě, ale ani jedna verze prostě není pravdivá. Vždyť já na ni ani nemám číslo.

* Takže když Karolína Peake říká, že už asi ani sám nevíte, kdy mluvíte pravdu a kdy lžete, znamená to, že lže ona?

Já to prostě nebudu dál komentovat. Ale říkám, že to není pravda, tím jsem si naprosto jist.

* A že jste počastoval dva europoslance ODS slovem "idioti", to je také výmysl?

Samozřejmě že výrazy, které jsem zvolil, přijatelné nejsou. Mrzí mě a omluvil jsem se za ně. Nicméně to nic nemění na naprosté nepřijatelnosti útoku těch dvou europoslanců, kteří mě napadli, že nepracuji v Radě ministrů Evropské unie. Pracuji tam velmi intenzivně - a myslím, že tam mám i slušný respekt. A pravidelně tam slýchám stížnosti - co ti vaši europoslanci, proč jsou tak naprosto pasivní? A když já si vyhledám statistiky jejich docházky, pak absolutně největší katastrofou jsou právě poslanci Strejček a Fajmon. Jejich kritika mé nečinnosti je tedy takové chucpe, že mé ostré ohrazení bylo zcela namístě.

* To trochu zavání starým husákovským argumentem: u nás sice není demokracie, ale v Americe zase bijí černochy.

Ale vždyť já do Bruselu jezdím, nebyl jsem tam jen dvakrát. Jednou mi uletělo letadlo a podruhé šlo o neformální schůzku. Stoprocentní účast tam nemá žádný ministr, protože každému se stane, že v tu chvíli je domácí scéna naléhavější prioritou. A podíváte-li se na účast ministrů za ODS na podobných fórech, je ta moje vyšší ne o několik procent, ale několikanásobně. Proto trvám na tom, že sprostota útoku kohokoli z ODS je z hlediska politické kultury tisícinásobně horší, než byla moje reakce.

* Takže v tom nehraje vůbec žádnou roli vaše nevalná jazyková vybavenost?

Ne. Já se běžně domluvím u večeře, ale u vážných jednání, kde skutečně záleží na každém slůvku, volí i ti, kteří jsou na tom mnohem lépe než já, profesionální tlumočníky.

* Pojďme dál - co tvrdý útok na premiéra Nečase, že je loutkou v ruce kmotrů?

To nebyl útok na premiéra, to byl útok na kmotry. Po návratu z Ameriky jsem o tom už s panem premiérem velmi otevřeně mluvil a z toho rozhovoru mám intenzivní pocit, že pan premiér dělá skutečně všechno pro to, aby vliv regionálních kmotrů eliminoval. A protože to byl rozhovor mezi čtyřma očima, nechtěl bych z něho víc prozrazovat. Vše jsme si vyříkali.

* Počkejte, všechno jste si mezi čtyřma očima vyříkali - ale vy jste tu přece jako druhý nejvlivnější muž kabinetu veřejnosti sdělil, že premiér je loutkou kmotrů. Tak je to pravda, nebo to byla lež?

Není loutkou kmotrů a po tom rozhovoru jsem si jist, že premiér dělá vše pro to, aby tento problém eliminoval. V tom mu věřím a podporuji ho. Nicméně je faktem, že vliv regionálních kmotrů je velkým problém České republiky.

* A platí vaše další tvrzení, že je celá česká politika loutkou energetické lobby?

Česká politika je velmi silně ovlivňována energetickou lobby.

* Včetně premiéra?

Celá česká politika je velmi silně ovlivňována energetickou lobby, je pod jejím velkým tlakem. A samozřejmě že strany, které mají své historické vazby z dob opoziční smlouvy, jsou pod tlakem mnohem větším. Na tom, myslím, nelze nic změnit.

* A není to jako s tím ničím nepodloženým tvrzením vašeho předsedy Karla Schwarzenberga, že ČEZ sponzoruje politické strany? Vy s ním souhlasíte?

Já o tom nemám žádné informace, takže s tím nemohu ani souhlasit, ani nesouhlasit.

* Ještě naposledy se vraťme k vašemu famóznímu "víceboji" z uplynulého týdne. Budete už teď na ulici řezat každého, kdo vám bude nadávat?

Dal jsem pár facek drzému mladíkovi, který na mě pokřikoval: „Ty svině zlodějská, my tě pověsíme.“ A stane se tak komukoli, kdo bude dvakrát mladší než já a bude na mě sprostě řvát. To si vyhrazuji nejen jako své občanské právo, ale je to i pro jeho vlastní dobro, protože veřejný činitel po padesátce jistou výchovnou úlohu má.

* Proč došlo k té změně? Během odborářských protestů jste přece dokázal srovnatelné nadávky přecházet se stoickým klidem.

Ale to je něco jiného. S odboráři jsem přišel diskutovat, byla to moje vůle a moje riziko, že jsem mezi ně šel. Tady šel prostě starší pán po ulici, nikoho neprovokoval a chlapeček ve věku mého syna na něho začal řvát. Pár výchovných facek byla úplně adekvátní reakce a ujišťuji vás, že jsem při tom byl duševně zcela vyrovnán. A že to mělo výchovný efekt, bylo vidět už po prvních dvou fackách, protože mi najednou začal vykat, předtím mi tykal. Po dalších dvou fackách odešel a já věřím, že moc dobře ví, za co je dostal, protože si na mě ani nikde nestěžoval.

* Takže nepřipouštíte, že by za souběh těch extempore mohl fakt, že procházíte nějakým nervóznějším obdobím?

Ne, žádná nervozita. Jakoukoli urážku kolegyně Peake popírám, s premiérem jsme si vše vyříkali, facky jsem vám vysvětlil. Stalo se jen to, co se stane každému v mimořádném pracovním vypětí nebo ve stresu: v případě europoslanců ODS mi ujelo slovo, které bych rád vzal zpátky. Nestalo se mi to poprvé a pravděpodobně ani naposled.

* Takže to vysvětlujete přepracovaností?

Ne, vysvětluji to ohromením nad drzostí oněch europoslanců, kteří za velké peníze nedělají nic.

* Chtěl jsem se tím dostat k tomu, jestli vaši nervozitu nezavinila série neúspěchů, které vás v poslední době stíhají.

Série čeho?

* Neúspěchů. Nebo se v této době cítíte coby ministr financí jednoznačně úspěšný?

Hovoříte s ministrem financí, který dodržel fiskální strategii, k níž se zavázal, udrží stanovený deficit rozpočtu na rok 2011, prosadil v kabinetu rozpočet na rok 2012, kterému vláda schválila novelu zákona o jednotném inkasním místu, novelu zákona o daních z příjmů, který vyhrává jednu arbitráž za druhou a minulý týden dostal ve Washingtonu ocenění pro nejlepšího ministra financí zemí střední a východní Evropy. Proboha, který ministr by se mohl cítit úspěšnější než já?

* Tak zkusme jiný výčet: neprosadil jste povinné spoření do penzijních fondů, zjevně nevyhrajete boj o stravenky, premiér si chce přes váš odpor prosadit finanční ústavu, vzdal jste zpoplatnění emisních povolenek, začíná se vám viklat ekozakázka, asi vám neprojde zákon o rozpočtovém určení daní...

Promiňte, ale já vám blahopřeji k vaší virtuální realitě. Můj návrh rozpočtového určení daní prochází vzrušenou politickou diskusí, což jsem samozřejmě předpokládal, včetně vlivu regionálních kmotrů. Uvidíme, jak to dopadne, rozhodně se tou diskusí necítím frustrován.

* Proti vaší představě rozdělení daní mezi velká města a malé obce ale nejvíce protestuje premiér Nečas. Jsme tedy zpátky u kmotrů a loutek?

Dobře, neříkejme jim regionální kmotři, ale třeba regionální bossové. Jde tu o rozpočty čtyř největších měst, kde tito bossové díky vazbám z dob opoziční smlouvy mají mimořádně velký vliv. A nebudeme si snad hrát na to, že nevíme o tom, jaký vliv na rozpočty mají pánové Janoušek a Hrdlička v Praze nebo pan Jurečko v Plzni. A ptám se: mají mít jen čtyři statutární města ze čtyřiadvaceti, tedy Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, zvláštní koeficienty pro své příjmy a tím být oproti všem ostatním výrazně přefinancovávána? Já prostě nepochopím, proč má být na jednoho Plzeňana dvakrát víc než na Liberečana, když Liberec je páté největší město v republice. Premiér říká - přidat všem, ale přidat všem sliboval naposledy Zdeněk Nejedlý. Prostě že je v této diskusi zájem regionálních bossů mimořádný, je fakt. A ne náhodou v těch čtyřech městech vládnou velké koalice ODS a ČSSD.

* Víte, ono vypadá trochu lacině, když krach svého projektu vysvětlujete vlivem kmotrů. Úplně stejně lze přece hledat vliv kmotrů za ekozakázkou, kterou naopak prosazujete.

Vliv kmotrů ale můžete hledat jak na straně těch, kdo chtějí problém ekologických škod řešit centrálně, tak těch, kdo založili svoje kšefty na variantě parciálních zakázek. Ale hlavně - já přece neprosazuji žádnou ekozakázku, to není moje ekozakázka.

* Ten projekt je ale od počátku spojen s vaším jménem a jménem expremiéra Topolánka. Za jeho vlády vznikl, což by se určitě nestalo, kdybyste byl coby ministr financí zásadně proti.

Ano, já ten projekt bývalého šéfa ODS považuji za poctivý pokus najít možnost rychlejšího, transparentnějšího a efektivnějšího financování problému, který musíme zlikvidovat tak či onak. Ale my jsme před těmi třemi roky ani nevěděli, jestli najdeme tak dobrou nabídku, abychom ji mohli vybrat. Stojí za to se o to pokusit, protože princip ekozakázky je naprosto správný a kopíruje princip centrálních nákupů. Je zajímavé, že centrální nákupy všichni považují za efektivní, ale v případě likvidace ekologických škod je to neprůhledné. Já tvrdím, že ten princip je správný.

* Premiér Nečas už ale dal najevo, co si o nabídkách v ceně kolem 60 miliard myslí. Pokud ještě neudělá nějaké salto mortale, pak celý projekt spojený s vaším jménem zkrachuje.

To je možné, ale protože ještě nemám v ruce tvrdá data a všechny posudky, opravdu nevím, co vůbec vládě navrhnu, a tedy jestli s ní budu, nebo nebudu ve sporu. Já přece neuspěji až v okamžiku, kdy vládě navrhnu přijmout vítěznou nabídku - a vláda se mnou nebude souhlasit. Anebo vládě navrhnu, aby žádnou nabídku nepřijímala - a ona ji naopak přijme. Ono se to každému pindá, když za ekozakázku nemá odpovědnost, ale já tu odpovědnost mám, takže musím hodně zvážit, co vládě navrhnu. Určitě to ale pro mě není důvod k nervozitě, protože za svůj úspěch považuji už to, že jsem proti části vlády prosadil, abychom vůbec ekozakázku nechali proběhnout až do konce, protože někteří ji chtěli zrušit už dávno v jejím v průběhu. Tak jak můžete mluvit o mém neúspěchu? Je to vaše svaté právo, ale já v tom žádný neúspěch necítím.

* Jde o to, že krachují projekty, s nimiž jste spojil svoje jméno, třeba i to rušení daňových výhod na stravenky.

Stravenky jsou naprostý detail - a kdoví, jak to vůbec nakonec dopadne. Pokud se naši koaliční partneři zřeknou svého programu, tak to rozhodně nebude moje prohra. Ale není to žádný můj projekt, projektem je pro mě zavedení jednotného inkasního místa, kde stravenky jsou jedním z nepodstatných detailů. Říkáte-li daňové výhodě na stravenky projekt, pak chápu, že se spolu nemůžeme domluvit.

* Je tedy vůbec podle vás něco, co se vám nepovedlo?

Samozřejmě je toho mnoho. Nepodařilo se mi koalici přesvědčit, abychom v dané situaci ještě rychleji snižovali deficity a ještě razantněji postupovali v oblasti sociálních transferů. Nepovedlo se mi přes zoufalé argumentování přemluvit partnery, že sazby DPH mají vypadat jinak než tak, jak se koaličně dohodlo. A není tajemstvím, že jsem před svými koaličními partnery klečel, ať v letech 2010 a 2011 nevalorizujeme důchody, protože je to 14 miliard každý rok - a ty nám právě teď chybí třeba ve výdajích do dopravní infrastruktury. Ve všech těchto případech jsem narážel na opatrnější - či jak oni říkají sociálnější - stanoviska svých partnerů.

* A nemáte splín z toho, jak vaší TOP 09 trvale klesají preference?

My jsme dostali ve volbách 17 procent a myslím, že se zatím v rámci statistické chyby pohybujeme v podobných relacích. O výrazném poklesu bych nemluvil, spíše jsem příjemně překvapen.

* Z toho, že vám podle CVVM za necelý rok klesly volební šance z 22 na 13 procent?

TOP 09 nevznikla jako masová a populistická strana, ona drží striktní pravicové postoje a já nevěřím, že po ní může být v této zemi více než patnáctiprocentní poptávka. Spíše jsem příjemně překvapen, že když přijala dominantní část odpovědnosti za reformy veřejných rozpočtů v podobě funkcí ministrů práce, zdravotnictví a financí, že ta rekce veřejnosti není ještě negativnější.

* Dříve jste se slovně přebíjel hlavně s poslancem ČSSD Davidem Rathem, dnes se "řežete" zejména s ODS. Není to proto, že jí preference alespoň stagnují a vy zoufale bojujete o pravici?

Já jsem nervozitu z naší přítomnosti na pravici vždycky zaznamenával jen u našich kolegů z ODS, nevšiml jsem si, že bychom my někdy byli nervózní z toho, že existuje ODS.

* Jak hodnotíte vaše dlouhodobé vztahy s premiérem Nečasem?

Po posledním rozhovoru mezi čtyřma očima jako velmi konstruktivní.

* Proč to mezi vámi a Topolánkem fungovalo, ale s Nečasem to trvale skřípe - a lišíte se i v pohledu na důležité ekonomické procesy?

Myslím, že jsme se do značné míry lišili vždy. Petr Nečas má poměrně výjimečné sociální cítění, v Topolánkově vládě to vyplývalo z pozic, které jsme zastávali, on ministr práce a já ministr financí. Někdy to bylo až paradoxní, že já jako zástupce strany nalevo od ODS jsem byl mnohem tvrdší než on jako zástupce té pravicové ODS. Ale v zásadních věcech, kde šlo o stabilizaci veřejných rozpočtů, jsme vždycky měli a máme stejný názor. Některé mediální přestřelky jistě mohou být vděčné, ale na zásadní fiskální strategii předseda vlády i ministr financí měli, mají a budou mít naprosto stejný názor.

* A proč se tak zhoršil váš dříve přátelský vztah s lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou?

Vždycky se snažím konstruktivně vycházet se všemi koaličními partnery. A koaliční spolupráce stojí a padá s dodržováním dohod. Politická kultura spočívá v tom, že přizpůsobuji své jednání tomu, co jsem slíbil. Politická kultura, která ruší dohody a přistupuje k vydírání, kdy není ve středu ráno jasné, zda platí to, co bylo dohodnuto v úterý večer, už politickou kulturou není. A to už je bohužel několik měsíců běžnou praxí Věcí veřejných i Víta Bárty. A je to mimořádně frustrující.

* Z nedodržování dohod a vydírání ale véčkaři obviňují i vás. Třeba že je tlačíte ke zdi hrozbou DPH ve výši 19 procent nebo nezdaněním hazardu.

Ano, je pravda, že se opakovaně snažím navrhnout devatenáctiprocentní DPH, ale respektuji, že dokud se na ní nedohodnou všichni koaliční partneři, tak prostě nebude.

* Těší vás osobně hloubka reforem, které právě procházejí parlamentem? Není to jen hra na pravicové reformy?

Přál jsem si mnohem více, tvrději a důsledněji. Sám jste mi vyčetl jako neúspěch, že TOP 09 neuhájila soukromý pilíř důchodového spoření jako povinný. Ona ale ustoupila, až když byla zcela osamocená a alternativou byla žádná penzijní reforma. Někomu se reformy zdají příliš drastické, já bych si je přál důslednější, nicméně je to věc kompromisu.

* Cítíte se vůbec v Nečasově vládě dobře, když ODS považujete za zlobbovanou kmotry a véčkaře za partaj neumětelů?

Politika je věcí diskuse, a pokud vám někdo čtyřikrát změní názor ať na církevní restituce, sazbu daně nebo cokoli jiného, pak můžete dát najevo nahlas svou nespokojenost. To víte, že jsem často nespokojen, každý ministr je někdy nespokojen, ale to neznamená, že odcházím z koalice.

* Takže zůstanete ve vládě až do konce jejího mandátu, anebo vyvoláte napřesrok předčasné volby, jak se říká?

Stále více se objevují naprosto paranoické spekulace. Pokud nám někdo podsouvá tento úmysl, je to informace o jeho paranoidním vnímání světa, nikoli o nás.

* Ale uznejte, že nějakou logiku to má. Bude-li Karel Schwarzenberg v roce 2013 kandidovat na prezidenta, byl by hřích nevyužít jeho popularity ještě v jedněch volbách do Poslanecké sněmovny.

Já nevím, kdo takové fámy šíří. Nemohu zakázat Karolině Peake, aby o mně vyprávěla, že jsem jí posílal nějaké esemsky. A těžko mohu zakázat rozehrávačům zákulisních pomluv, aby o svých paranoiách vyprávěli v kuloárech.

* Pokud budou volby v řádném termínu, povedete zřejmě TOP 09 do voleb vy, přitom podle posledního průzkumu STEM působíte na 76 procent veřejnosti vysloveně negativně. Neděsí vás to?

Ne, protože je mnoho lidí, kteří mi naopak fandí. Já jsem jeden z politiků, kteří nemají šedou zónu: nejsem nikomu ukradený a toho si vážím. To je koneckonců i v Písmu svatém - nejsi studený ani horký, proto tě vyvrhnu ze svých úst. Dělám něco, čemu věřím, a více než dvacet procent lidí v této zemi to pokládá za správné. My teď děláme svoji práci a chceme ji dělat až do roku 2014, nepřemýšlíme o tom, co bude po prezidentských volbách. A udělámeli svoji práci dobře, lidé to snad v příštích volbách ocení.

* Když už jste vyloučil, že by za některá vaše nešťastná vystoupení mohly neúspěchy ministerské či stranické, zabrousíme na závěr do vašeho soukromí, o němž rovněž koluje řada zpráv. Je dnes ve vaší rodině něco, co by mohlo negativně či stresově ovlivňovat vaši práci?

Ne, v mém okolí je jediná věc. Ti, kdo mají problém se mnou věcně argumentovat, si na mě vymýšlejí pomluvy. A to se poslední dobou zintenzivnilo. Souvisí to s hloubkou věcné argumentace, kterou teď v koalici vedeme, a také to souvisí s tím, že zahraniční ceny se v Čechách neodpouštějí. Že ta míra pomluv - o nichž jsem samozřejmě informován, protože Praha je malá - se velmi zintenzivnila, jsem si všiml, ale to je asi to jediné, co s tím můžu dělat.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.