CZ EN

Podezřelé případy určitě neusnou

Rozhovor s Karlem Koryntou, ředitelem odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi.
Zdroj: Hospodářské noviny | 30.9.2011 | Rubrika: Téma | Strana: 03 | Autor: Vojtěch Blažek

 


HN popsaly několik příběhů, jak hazardní firmy poslaly miliony určené na charitu pochybným spolkům nebo na svůj byznys. Karel Korynta, šéf státního dohledu nad hazardem, slibuje, že všechny prověří.


* HN: Co s těmi případy uděláte?


Určitě ty případy posoudíme a eventuálně předáme podněty policii. Zatím jsme to neudělali, ale určitě to neusne.


* HN: Co vlastně můžete udělat? Chtít po všech těch neprůhledných sdruženích, ať vám doloží, na co peníze použila?


To právě ne, na příjemce peněz nemůžeme, máme pravomoc vůči provozovatelům hazardu. U příjemců vidím cestu přes policii.


* HN: Ale provozovatelé heren, kasin a sázkových her vám řeknou, že zkrátka jen dali peníze na účel, který se jim zdál jako dobročinný. A že nemůžou za to, že je možná někdo zneužil.


A dodají nám navíc řádnou smlouvu, ze které nic podezřelého nevyčteme.


* HN: Před měsícem jste řekl, že zvažujete trestní oznámení u loňských případů, které HN vypátraly. Už jste rozhodnuti je podat?


Ano, máme to zpracované a určitě ta trestní oznámení podáme. Ale jak jsem řekl: budou směřovat spíš vůči příjemcům peněz, ne vůči hazardním firmám.


* HN: Nepodařilo se vám tedy dohledat důkaz, že by nějaké sdružení, které peníze dostalo, a hazardní firma, která je poskytla, byly předem domluvené?


Že si takhle hazard vrátí peníze zpět sám sobě? Právě tam bych spíš viděl důležitou roli orgánů činných v trestním řízení. Když píšete, že hazard dává peníze na komerční muzikály nebo automobilovým závodníkům, tak si dovedu samozřejmě představit, že by peníze na veřejně prospěšné účely mohly jít nějakému masovému sportu, kde by měly lepší využití. Ale zákon tohle umožňuje, takže to zkrátka hazardní firmy takhle dělají.


* HN: Jenže pak jsou tady i příběhy, kdy miliony skončily třeba v soukromé, neveřejné oboře.


Ano, to jsou případy, kdy peníze slouží jen úzké skupině lidí. Tam bych pochybnosti měl. Ale všechno se teprve musí vyšetřit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.