CZ EN

Ocenění Emerging Markets je argument pro reformy

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 25.9.2011 | Rubrika: Politika | Strana: 0 | Autor: Hana Jandová

 


Ministr financí Miroslav Kalousek byl vyhlášen nejlepším ministrem ve svém oboru v zemích rozvíjejících se ekonomik. Této pocty se mu dostalo již podruhé. Co pro něho cena znamená? Může ocenění změnit pohled české veřejnosti na škrty a daňovou reformu? Na tyto a další otázky odpovídal ministr Miroslav Kalousek v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Jak vnímáte tuto cenu?

Je to ocenění nejen osobní, ale především finanční politiky, kterou vláda dělá. Zatímco celá řada zemí ztrácí důvěryhodnost na trzích, tak v našem případě došlo ke zvýšení tohoto ratingu. Samozřejmě, že mě to těší jako vzkaz, že svoji politiku neděláme úplně špatně.

Na druhou stranu je naše ekonomika srovnávána se zeměmi jako Kazachstán či Ukrajina.

A také Polsko nebo Maďarsko. Prostě patříme do teritoria, kterým se říká emerging markets neboli nové perspektivní trhy. Do nich nemůže patřit stará patnáctka (zakládající členové Evropské unie a státy přijaté do roku 2000, pozn. red.), protože jejich trhy nejsou nové, ale byly perspektivní vždycky. Podle definice do nich patříme, a to není žádná hana. Navíc se nedomnívám, že nějaká z těchto zemí by dělala horší finanční politiku než Španělsko, Francie či Itálie.

Máte tedy šanci vyhrát i potřetí?

O tom já odmítám spekulovat. Samozřejmě že vás to potěší, ale já nedělám tu práci kvůli tomu, abych dostal nějakou cenu. Dělám to proto, aby se Česká republika neocitla v takových potížích, jako se ocitlo Řecko a ocitá se Itálie, Portugalsko. To je moje práce, koneckonců jsem za ni placen.

Myslíte, že mohou podobné úspěchy a ocenění pomoci s vysvětlováním škrtů a nových daňových pravidel veřejnosti?

Já si myslím, že pro ty, kteří jsou ochotni si nezbytné zásahy do legislativy a nezbytné úspory uvědomit, to bude pozitivní argument. Takto tu práci vnímají významní bankéři, analytici, experti a zástupci finančních trhů. Ti, kteří si to uvědomit nechtějí a chtějí utrácet prostředky bez ohledu na to, zda je máme k dispozici, pro ně to žádný argument nebude. Slyší jenom ten, kdo slyšet chce.

V rozdílném duchu se vyjádřili i představitelé sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. První význam ocenění zpochybnil, druhý vám gratuloval. Jak si to vysvětlujete?

Já jsem si přečetl na internetu reakci pana Sobotky a myslím si, že nezklamal. Byl to věcný a odborný argument přesně na jeho úrovni.

Naopak pochvaly jste se dočkal od premiéra Petra Nečase. Dokonce řekl, že se na vás za incident s mladíkem na ulici a ostré výroky na jeho adresu nezlobí. Budete se ještě scházet, nebo je to pro vás uzavřená záležitost?

My se s panem premiérem scházíme běžně třikrát čtyřikrát týdně a já se nedomnívám, že pokud si chceme cokoliv říct, tak si na to musíme sjednávat speciální schůzky. Pokud by tím nemělo být cosi demonstrováno. Dovolím si ale zopakovat, že si žádného incidentu nejsem vědom. Kdykoliv mě někdo dvakrát mladší než já bude sprostě urážet a vyhrožovat mi pověšením, dostane facku. Pokládám to za naprosto adekvátní reakci. Odmítám, že by se jednalo o incident. Naopak pevně doufám, že to prospělo tomu mladému muži k jeho výchově a budoucímu mentálnímu vývoji. Už v průběhu té exekuce se vylepšoval, nejdříve na mě sprostě řval a tykal mi, po těch dvou fackách mi začal vykat. Zcela jistě pochopil, jak se má chovat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.