CZ EN

Ve fondech mohou lidé naspořit 20 miliard

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Lidové noviny | 10.9.2011 | Rubrika: Téma | Strana: 02 | Autor: František Bouc

 


V bitvě za povinné spoření do fondů jsem zůstal osamocen, říká ministr financí Miroslav Kalousek.

* LN Efektivita důchodové reformy bude spočívat v tom, jak moc lidí se podaří „odlákat“ do penzijních fondů. Kolik lidí jim podle vás část úspor na důchod svěří?

Myslíme, že spořit u fondů začne tak 50 procent ekonomicky aktivních obyvatel, tedy 2,5 milionu lidí. Očekáváme, že asi 20 miliard ročně bude spořeno individuálně.

* LN O kolik by byla reforma efektivnější v případě, kdyby odvody do penzijních fondů nebyly dobrovolné, ale povinné?

Jeden procentní bod sociálního pojištění představuje asi 12 miliard korun. Kdyby lidé měli povinnost odvádět tři procentní body ze sociálního pojištění fondům, představovalo by to pro stát úsporu 36 miliard.

* LN Většina odhadů je ale pesimističtějších. Penzijní fondy míní, že jim reforma přivede jen 500 tisíc až milion klientů...

Já jsem si velmi přál povinné individuální spoření. TOP 09 od něj musela ustoupit v situaci, kdy bylo zřejmé, že buď nebude nic, anebo dobrovolné. Kdyby se reformy skutečně zúčastnil menší počet lidí, museli bychom v budoucnosti hledat další instrumenty ke snižování plateb z průběžného pilíře financování penzí.

* LN Lidé budou ochotni přecházet k fondům tehdy, když budou zajišťovat atraktivní výnosy. Neměla se reforma více zaměřit na omezení regulace fondů, aby mohly vyšších výnosů skutečně dosahovat?

Naše reforma transformuje i oblast komerčního penzijního připojištění a do jisté míry uvolňuje superrigidní regulaci. Při ní sice máte superjistotu, ale téměř žádné výnosy. Nicméně podmínkou zůstává, aby byl důsledně oddělen majetek akcionářů fondů od vkladu klientů.

* LN Kde mají lidé záruku, že jejich investice do fondů nepřijdou nazmar, když opoziční lídr Bohuslav Sobotka tvrdí, že reformu zruší?

Investice by nazmar nepřišly, ani kdyby jakákoliv politická reprezentace reformu zrušila. Pan Sobotka ale dobře ví, že nic rušit nebude. Hovoří tak proto, aby získal politické body a snížil úspěch reformy.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.