CZ EN

Ten třetí má smůlu (téma: zrušení daňové výhody u stravenek)

Autor: Miroslav Kalousek, ministr financí.
Zdroj: Týden | 5.9.2011 | rubrika: Názory a komentáře | strana: 61 | autor: Miroslav Kalousek


Byl bych vskutku nešťastný, kdyby zrušení daňové výhody u stravenek bylo vnímáno jako hlavní smysl daňové reformy. Jejím hlavním smyslem je zásadní zjednodušení systému u správce odvodů i u poplatníka. Vedle již účinného nového daňového řádu je potřeba reorganizovat instituce a schválit novou legislativu přímých odvodů (daně, sociální a zdravotní pojištění) tak, aby bylo možné odvádět platby na jednotné inkasní místo. Důležitou podmínkou zjednodušení je harmonizace základu pro výpočet všech odvodů a rázné odstranění mnoha systém komplikujících výjimek kromě vládou vyjmenovaných priorit. Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů (kam patří i oblíbené stravenky) mezi tyto priority nepatří. Nemám vůbec nic proti zaměstnaneckým benefitům. Patří v rámci kolektivního vyjednávání ke dvoustranné dohodě zaměstnavatel - zaměstnanec. Zdůrazňuji však, že se musí jednat o dohodu dvoustrannou. Daňovým zvýhodněním vstupuje do hry nedobrovolně ještě třetí osoba - daňový poplatník. Ten musí na uzavřenou dohodu přispět, aniž by měl možnost výši benefitů jakkoli ovlivnit. Probíhá to asi takto: „Chceš po mně o 2000 Kč čistého více? To ti dát nemohu, ale dám ti 2000 Kč ve stravenkách. Ty z nich nebudeš muset platit daně a pojistné, takže vlastně máš 2000 Kč čistého navíc a já si ještě snížím daňový základ, takže zaplatím menší daň. Bude to výhodné pro nás pro oba, na stravenky máme totiž bohatého sponzora - daňového poplatníka.“

Není divu, že účast tohoto „sponzora“ tvrdě vyžadují zaměstnanci i zaměstnavatelé. Vydělávají oba, ten třetí má smůlu. Ten jim na to musí přispět. Daňově zvýhodněné bankovky neexistují. Daňově zvýhodněné stravenky však ano a lze za ně nakupovat zboží i služby zdaleka ne pouze v restauracích. Novináři bulváru dokonce zjistili, že stravenky jsou oblíbené platidlo i v nočních erotických klubech. Až uvidíte kdekoli kohokoli cokoli platit stravenkami, uvědomte si, že na tento nákup jste vy osobně přispěli. A položte si otázku, zda se vám to líbí. Mně ne.

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.