CZ EN

Ministerstvo financí odpovídá na dopis pana Václava V.

Autor: Jakub Haas, Michal Žurovec, oddělení Komunikace MF - (Odpověď na otevřený dopis zveřejněný v několika regionálních denících).
Zdroj: Jablonecký deník | datum: 11.8.2011 | rubrika: U nás doma


Komunikace s úřady formou článku v regionálním deníku je poněkud nestandardní. Václav V. chce, aby ministr financí vyslyšel jeho zhruba tucet nápadů na zlepšení stavu veřejných financí. Doufáme, že autor nepohrdne odpovědí pracovníků tiskového oddělení.

Většina z jeho návrhů představuje drastické zvýšení daňové zátěže čehokoli. Pan V. například navrhuje okamžité zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků o 40-80 Kč za krabičku cigaret. Znamenalo by to, že náklady na cigarety zakoupené v České republice by se oproti případným nákladům za stejné zboží u našich sousedů razantně zvýšily. V konečném důsledku by potom Česká republika, součást Schengenského prostoru a jednotného trhu EU, výrazně podpořila černý trh a zisky prominentů černé ekonomiky, aby pak při sestavování státního závěrečného účtu zjistila, že její daňové příjmy (vč. DPH a daně z příjmu), poklesly. I proto se MF k takto razantnímu zvýšení daňového zatížení nepřikloní, byť k mnohem mírnějšímu zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků od roku 2012 přikročí.

To samé platí o návrhu zatížit tvrdý alkohol o 100 Kč/litr navíc. Pan Václav V. si evidentně odmítá připustit, že Česká republika není izolovaným ostrovem, ale otevřenou ekonomikou, zapojenou do mezinárodního obchodu a volného pohybu osob a každé rozhodnutí je nezbytně nutné posuzovat vždy s vědomím této zásadní skutečnosti. Ministerstvo také zásadně odmítá úvahu o 80% zdanění odměn vedoucích pracovníků, které by de facto vedlo k úplnému rozkladu motivačních systémů firem a znemožnilo by jim udržet si vysoce kvalifikované zaměstnance, podpořilo obcházení daňového systému a trestalo nadstandardní pracovní výkony. Dále nechápeme, co by veřejné rozpočty získaly zákazem odměn členům představenstva v soukromých podnicích. Zde by měl pan Václav své myšlenky upřesnit.

80% daň z příjmu loterijních společností se nachází v říši pohádek. V důsledku takto enormní daňové zátěže by provozovatelé neregistrovali společnosti v Čechách a na Moravě, ale v zahraničí. V konečném důsledku by u nás kvetl černý hazard odvodovou povinností zcela netknutý. Z částky asi 30 mld. ročně (rozdíl mezi vsazenými a vyplacenými částkami) by veřejné rozpočty nemusely mít paradoxně vůbec nic. Úsilí ministra financí o zdanění hazardu vyústilo v zakomponování potřebné úpravy do reformy přímých daní a odvodů, u které již skončilo meziresortní připomínkové řízení. Reálné je posílení veřejných rozpočtů v řádech jednotek miliard. MF by si velmi přálo, aby legislativní proces proběhl bez problémů a účinnost zdanění hazardu nastala již od 1. 1. 2012. Podobně MF dlouhodobě usiluje o to, aby obce měly možnost provozování hazardních her na svém území regulovat či přímo zakázat. Ministr financí proto již minulý rok předložil novelu herního zákona. Ministerstvo se v neposlední řadě musí ohradit proti některým autorovým nařčením, neboť i zde vítězila zavádějící zjednodušení nad základními fakty. Uveďme na pravou míru alespoň některá tvrzení. MF nehodlá novelou rozpočtového určení daní přidat 5 mld. obcím a městům, kde starostují členové vládních stran, protože podle novely RUD se na základě transparentních pravidel mají zvýšit příjmy všech obcí a měst v České republice s výjimkou čtyř největších. Polepší si tedy vesnice a města, kde je tisíce starostů nevládních stran.

MF upozornilo na nestandardní toky stamilionových částek mezi firmou ProMoPro a jejími partnery. Finanční analytický útvar MF dokázal tyto finanční toky rozkrýt a na základě jeho informací a požadavků byly finanční prostředky zablokovány na účtech v Rakousku. Případ pak předal orgánům činným v trestním řízení.

Budeme rádi, když naše odpověď poslouží k tomu, aby pan Václav V. alespoň částečně přehodnotil svůj postoj k ministru financí, protože jeho cílem je zlepšování hospodaření státu a nikoliv kroky proti státní ekonomice, jak ve svém dopise Václav V. tvrdí.

Jakub Haas, Michal Žurovec,
odd. Komunikace Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.