CZ EN

Rozhovor s ministrem financí o podpoře Moto Grand Prix

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 10.8.2011 | rubrika: Sport | strana: 14 | autor: (rob)


Aneb ministr financí Miroslav Kalousek si dál stojí za svým výrokem, že dřív bude peklo mrznout, než on dá ze státního rozpočtu peníze na motocyklové mistrovství světa. „Motorky nejsou charita,“ řekl Kalousek MF DNES.

* Proč podle vás nemá stát podporovat motocyklové mistrovství?

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má ve svém programu především podporu školství,mládeže a tělovýchovy. Není tady od toho, aby podporovalo velké komerční podniky, a Velká cena je komerční podnik. Byť je to ušlechtilá záležitost a já se na ni rád podívám.

* Přesto mi zní poměrně logicky argument pořadatelů, že jen na DPH závody přinesou státní kase 200 milionů korun, takže proč je nepodpořit sedmdesáti.

Tohle není argument. Na matějské pouti se taky vybere DPH do státního rozpočtu, a pan Kočka přesto nechce po státu ani korunu.

* Třeba by chtěl, kdyby musel platit pražskému magistrátu sedmdesát milionů jen za uspořádání.

To by si ale musel vyřídit s pražským magistrátem. Automobilový sport stejně jako první fotbalová liga není charita, to je, milý pane, byznys a dělají ho byznysmeni. A státní rozpočet tu není od toho, aby podporoval byznys.

* To v případě lyžařského MS moc neplatilo. Nemyslíte, že i proto teď chtějí pořadatelé různých sportovních akcí dotace?

Mistrovství světa nebylo moje rozhodnutí a bylo to jedno z nejhorších rozhodnutí, které se v této zemi stalo. Používat toto jako precedens s tím, že udělal-li stát jednou chybu, tak ji musí opakovat, tak tuto argumentaci nepřijímám.

* V Brně se ale někdy diví, že dostali od státu 20 milionů a třeba světový šampionát v biatlonu, což je srovnatelná akce, pětkrát tolik.

To ať se zeptají na ministerstvu školství, já o jeho prioritách nerozhoduji. Ale troufám si říct, že na jakýkoliv dotační titul tohoto typu není nárok.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.