CZ EN

Rád bych docela normálně pracoval, říká Miroslav Kalousek

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Rádio Česko | 1.072011  | 9:44 | Autor: Karolína Koubová


Koaliční dodatek je podepsán, vláda premiéra Petra Nečase bude pokračovat dál. Věci veřejné si vymínily některé personální změny, budou mít více náměstků a křesla v dozorčích radách. Na ministerstvu dopravy střídá Radka Šmerdu volební manažer VV Pavel Dobeš a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake dostala post vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády. S tím by měla získat i větší kompetence.

Rádio Česko o závěrech zatím posledního koaličního vyjednávání mluvilo s prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

* Vy jste říkal, že náměstci na ministerstvech by neměli být političtí. Jak se díváte na včerejší dohodu?

Každá strana má samozřejmě právo vznést požadavek, nominovat někam náměstka. Ten náměstek musí logicky být odborně i morálně na výši a souhlas příslušného ministra, zda si s tím člověkem přeje, nebo nepřeje spolupracovat, je konečný a definitivní.

* Odborně a morálně na výší – to je podle vás splněno?

To záleží na těch nominacích; ještě žádné neznám. TOP 09 včera na tom jednání jasně řekla, že navrhovat pochopitelně může kdokoli, ale že jsme ti poslední, kdo by stranickou politickou silou nutili jakéhokoli ministra, aby jmenoval náměstka, kterého chtít jmenovat nebude. K něčemu takovému nedojde, ministerstvo je monokratický orgán a ústavní odpovědnost má ministr.

* Bezpochyby pro fungování vlády je důležitá důvěra mezi koaličními partnery. Koaliční dodatek si Věci veřejné vyžádaly právě z tohoto důvodu. "Nemáme důvod nevěřit naším koaličním partnerům," řekl včera premiér Nečas. Jedna věc je to tvrdit a druhá je skutečnost. Vy věříte svým koaličním partnerům, konkrétně VV?

Tady není otázka důvěry či ne důvěry, tady je otázka alternativy. TOP 09 pro to, aby prosazovala svůj program, který je do značné míry promítnut v programovém prohlášení vlády, nemá jiné partnery. V zastupitelské demokracii, v poměrném volebním systému si nevybíráte partnery sami, tam vám je vybírají voliči.

* Čili dá se říci, že je to alternativa typu ‚menší zlo‘, když říkáte, že nejde o důvěru …

Ale menší zlo … já nechci používat termínu zlo, já říkám, není na politické scéně jiná alternativa, která nám může pomoct prosadit programové prohlášení, a tím i značnou část programu, který jsme slibovali voličům, a proto tuto alternativu preferujeme. Jiné alternativy nám to neumožňují, to jsou jednoduché počty.

* Jak je tato alternativa pevná, protože když jsem mluvila o té důvěře, je jistě také potřebné vědět, co od koaličních partnerů můžete čekat. A v příštích chvílích se také bude rozhodovat o velmi důležitých věcech, jako je rozpočet. Očekáváte, že právě i při schvalování takto důležitých věcí může dojít k další koaliční krizi?

Já si nepamatuji jednoduché projednávání rozpočtu, zvlášť v době nezbytných úspor. Ale myslím si, že jednou z hlavních priorit, naprosto zásadních priorit, je finanční strategie, která poměrně dramaticky snižuje deficity z roku na rok. To je samozřejmě priorita sine qua non a každý ministr, který by si přál víc peněz pro svůj resort, to prostě bude muset pochopit - já bych si taky přál víc peněz pro svůj resort. Jsme povinni pracovat jenom za takové peníze, jaké máme k dispozici. Nemáme právo a nesmíme zvyšovat zadlužení.

* Věci veřejné prosadily, že v letě se spojí s hlasováním o důvěře vládě projednávání zákona o dani z příjmu, na který navazuje zdanění hazardu, dále se bude projednávat rozpočet. Znovu se ptám, neobáváte se, že dojde na koaliční krize?

Zákon o dani z příjmu je zákon z mé dílny a loterijní daň je produkt ministerstva financí, o kterém se VV dozvěděly asi tak před dvěma měsíci. Pokud ho chtějí používat ve své marketingové kampani, prosím. Samozřejmě že mi záleží na tom, aby můj návrh zákona prošel.

* Neobáváte se tedy, že dojde na další koaliční krizi ad hoc při projednávání zákonů? Že Věci veřejné zkrátka mají potenciál řekněme natahovat koaliční partnery a ptám se, jestli jste na to připraveni?

Já už jsem příliš stár na to, abych se obával čehokoli. Já bych docela rád docela normálně pracoval, což se mi podaří za předpokladu, že nebude každý týden K9.

* A na to se právě ptám. Jestli si myslíte, že tento scénář, že budete mít klid na práci, nastane?

Já pevně doufám.

* A dá se třeba podle nedělního postoje na jednání K9, kdy po stupňujících se požadavcích VV zástupci ODS a TOP 09 z jednání odešli, předjímat, že takový postoj zaujme TOP 09 i do budoucích jednání s VV?

Já si myslím, že je to zřejmé. My jsme se dohodli, my jsme se dohodli na nějakém programovém prohlášení a koaliční smlouvě. Tu jsme připraveni plnit. Jsme dokonce připraveni docela normálně věcně diskutovat revizi toho či onoho bodu, to se někdy může stát, že projekt, který se udělá, se v dílčích parametrech poopraví. To dělá každá koalice. Ale jsme připraveni na věcnou diskusi; nejsme připraveni na to asistovat při mírně hysterických mediálních vystoupeních, které poškozují úplně všechny.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.