CZ EN

Miroslav Kalousek: „Odbory se snaží vydíráním zvrátit výsledek voleb“

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 13.6.2011 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: Tomáš Syrovátka


Stávka z pohledu ministra financí Miroslava Kalouska

PRAHA Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nešetří ostrými výroky na adresu odborových předáků. Tvrdí, že se snaží ve prospěch ČSSD zvrátit výsledek voleb. „A to formou vydírání, které vydávají za odborářskou agendu. Ve skutečnosti sledují politické cíle,“ říká Kalousek.

* Jaký máte důkaz pro to, že mají odboráři politické úmysly?

My s odbory jednáme ze všech sil, snažíme se najít shodu. Důkazem je, že jsme vyhověli některým jejich požadavkům, což pro nás bylo bolestné. Tím největším ústupkem je, že penzijní připojištění nebude povinné, ale dobrovolné. Jim ale s jídlem pořád roste chuť. Od začátku bylo jasné, že nehledají dohodu a kompromis, ale důvod, proč naše reformy odmítnout jako celek. A prosazovat model sociální demokracie.

* Není pro občany lepší, když se s odbory dohodnete? Nezanedbali jste jednání s nimi?

Legitimita této vlády stojí a padá s jedinou věcí – zda prosadí nezbytné a ve volbách slibované změny v ekonomických a sociálních systémech. Pokud bychom měli ustoupit požadavkům odborů, tedy předělejte vaše návrhy podle programu sociální demokracie, pak vláda ztratí jakoukoliv legitimitu. Nedovedu si představit, že bychom takto mohli ustoupit a dál vládnout.

* Je to tedy kdo s koho?

Je nutné prosadit nezbytné změny, které tato země potřebuje. Loňské volby proběhly v ideovém střetu o to, jakým způsobem. A strany této vlády uspěly. Odbory však za námi chodí a nesnaží se diskutovat o jednotlivých parametrech reforem. Odmítají je jako celek a říkají: My chceme změnu podle ČSSD. Tím se snaží převážit výsledek voleb.

* Odbory vás kritizují, že s nimi nejednáte.

Je otázka, kdo odmítá dialog a kdo místo toho volí nátlakové akce. My všechny návrhy poctivě projednáváme. Já jsem nikdy neodešel odborům od jednacího stolu, zatímco ony nám to udělaly už dvakrát. Vždy s cílem nejednat a udělat nátlakovou akci.

* Avizovaná stávka se uskuteční ve čtvrtek. Stát bude železnice, metro, hromadná doprava...

Jsem přesvědčen, že je tady výrazná většina občanů, kteří nefandí ani vládě, ani odborům. Nejsou ale zvědaví na to, aby si je bral někdo jako rukojmí tím, že nebudou smět používat služeb a infrastruktur, které si platí. A vláda je povinna chránit občany před zvůlí nátlakových skupin.

* Odbory navíc hrozí živelnou blokádou.

S plnou vážností říkám, že celá vláda respektuje právo na stávku. Blokády silnic, a dokonce živelné, však nejsou nic, na co mají odbory právo! A vláda má povinnost ochránit občany proti protiprávnímu jednání. Vláda udělá všechno pro to, aby živelné blokády neohrozily život, zdraví nebo majetek občanů.

* Znamená to, že policie zakročí?

To není otázka pro ministra financí, policie jistě nebude používat násilí. Vláda je ale povinna učinit vše pro to, aby zajistila životy, zdraví amajetek občanů.

* Vláda si vytkla jako cíl přijmout nový zákon, kterým by stanovila pravidla stávky. Nesnažíte se tím odbory zastrašit?

Zdůrazňuji: vláda respektuje právo na stávku. Je ale otázka, zda je možné v oblasti životně důležitých veřejných služeb jako doprava či zdravotnictví připustit, aby byla země zcela ochromena. Tedy aby jedna profesní skupina občanů měla takovou sílu, že si všechny ostatní občany vezme jako rukojmí. Například Francie přistoupila k zákonu, který říká, že při stávce musí být některé služby zachovány. Dám příklad: stávka v metru. Ano, může se uskutečnit, ale každé třetí metro musí jet. To je cesta, kterou chceme jít.

***

„Vláda respektuje právo na stávku. Blokády silnic však nejsou nic, na co mají odbory právo!“

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.