CZ EN

Náklady práce snížíme

„Ekonomové kritizují vládní DPH“
Hospodářské noviny | 26.5.2011 | strana: 04 | rubrika: Česko | autor: Hana Škodová, Jiří Táborský



Podle ekonomů se vláda Petra Nečase při změnách DPH úplně odchýlila od doporučení Bezděkovy komise i dalších expertů. Ti sice se sjednocením DPH počítali, ale mělo souviset se snížením ceny práce. Nyní však peníze vybrané navíc poslouží k financování důchodové reformy.

Snížení ceny práce, kvůli kterému se mělo zvýšit DPH, ještě v únoru pochválil premiéru Nečasovi v Paříži i generální tajemník OECD Angel Gurría. A přihlásila se k němu také expertní skupina NERV. Z politických jednání však nakonec vyšla penzijní reforma výrazně proměněná. Z povinného fondového spoření se stalo dobrovolné, snížení ceny práce z ní vypadlo úplně a zbylo jen zvýšení DPH.

Reakce MF:

Chceme snížit náklady práce 
Zdroj: Hospodářské noviny |  Datum: 27.5.2011  | Rubrika: Názory  | Strana: 10

Článek „Ekonomové kritizují vládní DPH“ (HN 26. 5.) se snaží čtenářům vsugerovat, že vláda nechce snižovat vedlejší náklady práce a ignoruje doporučení expertní skupiny, tzv. Bezděkovy komise. Opak je pravdou.

V rámci daňové reformy navrhujeme snížení vedlejších nákladů práce o dva procentní body od 1. 1. 2013, tedy ve stejný čas, kdy se sjednotí sazby DPH. Víc se tak bude zdaňovat spotřeba a méně lidská práce. Velmi mě mrzí, že tento fakt se v článku neuvádí, a tím se poněkud zkreslují záměry vlády.

Ta si velmi dobře uvědomuje, že zdanění pracovní síly je v ČR jedno z největších ve vyspělých zemích a negativně ovlivňuje zaměstnanost a konkurenceschopnost domácích podniků. Snížení zdanění spolu se snížením administrativních nákladů v rámci daňové reformy naopak pomůže zvýšit zaměstnanost i schopnost exportérů prosadit se v zahraničí.

Miroslav Kalousek, ministr financí

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.