CZ EN

Irák dluh splácí

„Iráčané chtějí koupit 24 bitevníků L-159“
Hospodářské noviny | 24.5.2011 | strana: 19 | rubrika: Česko | autor: Marek Hudema

(...) Česko-irácké vztahy dobře ilustruje to, že zatímco Česko vyvezlo za rok do Iráku služby a zboží zhruba za 140 milionů dolarů, irácký dovoz do Česka byl minimální. Přitom Irák stále dluží České republice přibližně 57 milionů dolarů, tedy takřka miliardu korun, ačkoli mu před pěti lety odpustila 80 procent jeho dluhu. Premiér Málikí ve vystoupení pro novináře neřekl o splácení dluhu ani slovo. Naopak výrazně pochválil Českou republiku za předchozí odpuštění dluhu. Podle neoficiálních informací se o možném splácení dluhu raději ani nejednalo.

Reakce MF:

Uvedený text naznačuje, že v záležitosti řešení iráckého dluhu vůči ČR existuje nějaký problém. Ve skutečnosti však Irák na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Irácké republiky o  vypořádání závazku Irácké republiky vůči České republice, podepsané dne 14.5.2006 v Ammánu, počínaje lednem 2009 hradí pravidelně jednotlivé splátky dle nastaveného splátkového kalendáře.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.