CZ EN

Aeroholding a Letiště Praha

„Kalousek našel elegantní trik, jak pustit investora do Letiště Praha“
Česká pozice.cz | 3.5.2011 | Rubrika: Byznys - Podnikání a trhy | autor: István Léko

Reakce MF:

To, že vláda v listopadu minulého roku rozhodla o vytvoření Českého aeroholdingu, který bude akciovou společností 100% vlastněnou státem, a pod kterou bude fungovat několik obchodně autonomních dceřiných společností – které budou všechny na stejné úrovni – tedy Letiště Praha i třeba ČSA, je informace, která byla oznámena Ministerstvem financí i samotným Letištěm Praha a Českými aeroliniemi již několikrát. Stejně, jako byly opakovaně zmíněny výhody tohoto nového holdingového uspořádání. Od listopadu 2010 tak začalo postupně docházet k naplnění tohoto projektu. Středeční rozhodnutí vlády pak bude dalším a plánovaným krokem na cestě k vytvoření celé hodingové struktury. Tento krok má skutečně dvě fáze. První z nich je ta, že na základě rozhodnutí vlády budou ze společnosti Letiště Praha v souladu s platnou legislativou – odštěpeny nemovitosti, které budou fúzí vloženy do Českého aeroholdingu. Druhá fáze bude samotné vložení akcií Letiště Praha do Aeroholdingu. Děje se tak právě proto, aby nedošlo k porušení zákona 69/2010 (zakazuje privatizaci Letiště Praha), kterým musejí být klíčové nemovitosti Letiště Praha vlastněny buď 100% přímo státem, anebo právnickou osobou, ve které má stát 100% majetkovou účast. Takovou právnickou osobou je právě Český aeroholding. Rozhodně se tak neděje proto, aby došlo k obejití již zmiňovaného zákona 69/2010, ale právě naopak k jeho naplnění. Privatizace či vstup strategického partnera se skutečně plánuje, ale u společnosti České aerolinie, až doběhne její restrukturalizace – tedy po roce 2012 (viz usnesení vlády z listopadu 2010).

Pokud jde o ocenění Letiště Praha. V první řadě 30,5 miliard korun je v podstatě účetní hodnota firmy. Mimochodem stejnou účetní hodnotu mělo Letiště Praha i v roce 2008 (tedy v roce, kdy se uvažovalo o jeho privatizaci), když se transformovalo ze státního podniku do akciové společnosti. Tím pádem není ani teď účetní hodnota Letiště Praha žádným překvapením. Strategická hodnota letiště je nicméně jiná – ta by byla zjistitelná až v případě reálné konkurenční soutěže o koupi této majetkové účasti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.