CZ EN

Kalousek: „Ať si s Vondrou dělá ODS, co chce“

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 26.3.2011 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: Ondřej Šťastný


PRAHA Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) mírní svá čtvrteční vyjádření k problému vládního kolegy Alexandra Vondry. „Ať si ODS vyřeší kauzu, jak uzná za vhodné,“ říká.

* Včera jste vyzvali Vondru k rezignaci. Jde vám hlavně o to, oslabit Vondru, premiéra Nečase a celou ODS, nebo o čistotu veřejných zakázek?

Především jsme byli velmi zklamáni z nedodržení dohody z K9 (jednání koalice před čtvrteční sněmovní schůzí - pozn. red.). My jsme byli domluveni takto: Vondra si posype hlavu popelem a především si udrží naprostý distanc od nějaké teorie spiknutí proti němu. A my že řekneme: Dobře, držíme koaliční dohody i v takových otázkách. Vondrův projev byl ale absolutně opačný.

* Ale omluva v něm zazněla.

To byl projev ve stylu já za nic nemůžu a omlouvám se za to, že jsem nedokázal vysvětlit, že všechno bylo v pořádku. Takhle ta domluva nezněla. Tím projevem rozhořčil dokonce i vlastní poslance.

* Ještě jednou: jde vám hlavně o to „umýt hlavu“ Nečasovi a oslabit jeho ODS v zájmu TOP 09, nebo o čistotu veřejných zakázek?

Ani jedno, ani druhé. Jde jen o to, že jsme řekli, že nebudeme zametat kauzy pod koberec. My jsme splnili koaliční dohodu do puntíku, teď je na řadě ODS. Ať si v zásadě dělá, co chce.

* Pokud se ODS postaví na zadní a řekne: Vondru v žádném případě nedáme, tak vy nebudete bourat koalici nebo odcházet z vlády?

V žádném případě. Koaliční projekt a programové prohlášení je daleko větší hodnotou než ostuda jednoho místopředsedy ODS.

* Říkáte, že nechcete zametat kauzy pod koberec. Proč jste neodvolal svého náměstka Martina Bartáka? Ten má na rozdíl od Vondry proti sobě dva přímé svědky, že žádal peníze v souvislosti s ovlivněním veřejné zakázky.

Pan Barták je na neplacené dovolené. Kdyby pan ministr Vondra odešel na neplacenou dovolenou, chápal bych to jako naprosto seriózní řešení. Nikdy jsem nepožadoval Vondrovu rezignaci za kauzu ProMoPro. Měl rezignovat za to, že fatálně nedodržel dohodu.

* Proč nepožadujete rezignaci místopředsedkyně Sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové, která jako exministryně obrany nese politickou odpovědnost za předražené zakázky typu letounů CASA či transportérů Dingo?

Já skutečně nevím, zda zakázky CASA a Dingo byly předražené. Já jsem nikdy neviděl konkrétní bankovní převody, zda byly, či nebyly vyváděny peníze někam jinam.

* Je tady audit ministra obrany o tom, že ty zakázky byly předražené. Před nákupem letounů CASA varovali i generálové.

Já na ministerstvu obrany nejsem čtrnáct let a k tomuhle se prostě neumím vyjádřit. Nicméně to, čemu říkáte audit, jsem četl. Ale slovo audit nesedí.

* Proč jsou pro vás Vondrovi auditoři méně důvěryhodní než vyšetřovatelé kauzy ProMoPro?

Nezlobte se, tohle není audit, ukažte to jakémukoli certifikovanému auditorovi a on vám odpoví, jestli je to audit, nebo ne. Není.

* Takže těm číslům nevěříte?

Musel by je ověřit nějaký auditor nebo vyšetřovatel.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.