CZ EN

Kvůli Vondrovi vládu neopustíme

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Lidové noviny | 26.3.2011 | rubrika: Domov | strana: 3 | autor: Petr Kolář


ODS je dostatečně dospělá, aby si kauzu ProMoPro vyřešila sama. Zůstane-li Vondra, je to jen ostudou ODS. My jsme se od něj distancovali, říká Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09, den poté, co Vondru veřejně vyzval k demisi.

* LN Z ODS zní hlasy, že i kvůli Vondrově projevu byli připraveni vyzvat ministra obrany k demisi, ale vaše tvrdé útoky a veřejné výzvy k rezignaci je okolo něj semkly. Jak své vystupování zpětně hodnotíte?

Slyšel jsem o té věci tolik bájných pověstí, že i toto beru s velkou rezervou. Koneckonců ta kauza je jejich problém a ODS dostatečně dospělou stranou. Ať si věc řeší, jak chtějí. Zdůrazňuji, že my jsme nikdy, ani na koaliční devítce, která to řešila, nevyzývali Alexandra Vondru k demisi v souvislosti s kauzou ProMoPro.

* LN Proč jste tedy Vondru ve čtvrtek k demisi vyzvali veřejně? Je podle vás korektní vystupovat takto vůči koaličním partnerům?

Ne, je to opravdu neobvyklé a pevně doufám, že nikdo z nás už nikdy nic takového nebude muset udělat. Ta výzva nezazněla kvůli kauze ProMoPro, ale kvůli fatálnímu porušení dohody, která se na jednání K9 učinila.

* LN V čem došlo k porušení dohody a jaká tedy přesně byla?

Přišli jsme na K9 a řekli jsme ODS: k ničemu vás netlačíme a nevyzýváme, řešte si to podle svého uvážení. Ale nikdo z našich poslanců není před hlasováním o mimořádné schůzi ke kauze ProMoPro ochoten udělat nic, co by mohlo vyznít jako podpora Alexandra Vondry v této kauze, protože jsou všichni přesvědčeni, že si podporu nezaslouží. A že si celý poslanecký klub TOP 09 jednohlasně odhlasoval, že na tu schůzi nepůjdou. Když jsme s tímto stanoviskem ODS seznámili, dělalo jim to celkem pochopitelné potíže. Možná by to nebylo porušení koaliční smlouvy, ale mohlo by to být vykládáno jako vrcholná koaliční neloajalita a mohlo by se to interpretovat jako rozpad koalice. Nikdo z nás nechtěl poškodit vládu ani koalici. Hledal se tedy způsob, jak zůstat koaličně loajální a přitom si udržet distanc od případu ProMoPro a pana Vondry. Nakonec byla uzavřena dohoda, že pan ministr Vondra vystoupí sám a dostatečně se omluví. Padalo, co má zaznít, a bylo domluveno, že text poskytne předsedovi klubu předem. A my v takovém případě budeme koaličně loajální. Explicitně také bylo řečeno, že pan ministr musí přestat šířit své spiklenecké teorie. Tu kauzu si nikdo nevymyslel, nikdo ji na něj nevytáhl. Přišla z finančního světa a je řešena standardním způsobem. S touto dohodou jsme svolali poslanecký klub, přečetli ji a požádali klub, aby změnil své stanovisko, všichni na schůzi šli a po projevu pana Vondry hlasovali proti schůzi. Klub loajálně revokoval své předchozí stanovisko. Nicméně poté, co projev zazněl, jak zazněl, vypuklo v klubu velké rozhořčení. A my s Petrem Gazdíkem byli vyzýváni k vysvětlení, proč si z nich děláme legraci, když jsme mluvili o jiné dohodě...

* LN Teorie, o nichž mluvíte jako o spikleneckých, ukazují na vás a vaši odvetu za to, že Vondra začal čistit ministerstvo obrany. Není právě to skutečný důvod, proč jste působil tak vztekle?

Co jste řekl, je přesně ta paranoidní teorie spiknutí, která nás docela uráží. Případ ProMoPro si nikdo nevymyslel, ten nespadl z nebe. Je to o tom, že dohody se prostě dodržují. Když byla po dlouhé noční diskusi uzavřena dohoda na bázi důvěry mezi panem Vondrou a Karlem Schwarzenbergem. Ti spolu měli formulace dohodnout. Poté co pan Vondra pronesl svůj projev, kontaktoval jsem Karla Schwarzenberga s dotazem, zda obsah projevu byl tím, na čem se dohodli, a on mi řekl, že nikoliv. Nemohl jsem konstatovat tedy nic jiného než fatální porušení dohody.

* LN Trvá TOP 09 stále na Vondrově rezignaci? Už jste se s partnery dohodli na koaliční schůzce?

Ke koaliční schůzce dokonce ani nevidím důvod. Co bychom si tam řekli? Že jsme uzavřeli dohodu a byla panem Vondrou porušena? To nedává žádný smysl. Situaci teď řeší ODS a ať ji řeší, jak chce. Ať se ODS postaví k tomu, že pan Vondra porušil dohodu. My ho nebudeme k ničemu nutit, dostatečně jsme se od něj distancovali. Je jeho věcí a věcí pana premiéra Nečase, aby si zvážili, zda se mají dohody dodržovat. My ji dodrželi do puntíku.

* LN Zůstane TOP 09 v koalici, pokud se ODS rozhodne Vondru ponechat ve funkci ministra?

Koaliční vláda a plnění programového prohlášení pro nás má větší hodnotu než ostuda jednoho místopředsedy ODS. Toto není důvod k vypovězení koaliční dohody a také ji nevypovíme. Pokud na to nebude ODS dostatečným způsobem reagovat, budeme ke koaličním dohodám přistupovat s neskonale větší nedůvěrou. Zvlášť když jim bude přítomen pan ministr Vondra. My se od něj distancovali. Teď je na řadě ODS, a pokud to nedokážou uspokojivě vyřešit, bude to jejich ostuda, nikoliv ostuda celé koalice.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.