CZ EN

Vláda zpeněží majetek nanejvýše za stovky milionů

Rozhovor se Zdeňkem Zajíčkem, náměstkem ministra financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 24.3.2011 | rubrika: Česko | strana: 17 | autor: Marek Hudema


Do dvou měsíců mají jednotlivá česká ministerstva poslat na ministerstvo financí soupis majetku, který lze prodat. „Prodej majetku ale financovat důchodovou reformu nepomůže, půjde jen o stovky,“ říká náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Žádná další velká vlna privatizace tak zřejmě nepřijde.

* Máte už seznam majetku a firem k prodeji?

Jednotlivé resorty zatím identifikovaly majetky, se kterými je možné něco dělat, zda se mohou transformovat, privatizovat, anebo prodat. Jde o tři druhy případů. U prvního se počítá s další strategickou účastí státu a firma se jen převede na jinou právní formu, například akciovou společnost. S prodejem se nepočítá u některých majetků, kde jde o privatizaci či spíše doprivatizaci zbytků různých podniků. Samotný prodej se pak netýká podniků, ale jedná se například o budovy či pozemky. Ministerstva je nepotřebují ke své činnosti a ráda bych se jich zbavila.

* Jaký bude další postup?

Teď děláme soupis majetku a ten budeme řešit. Musíme si ještě řadu věcí s jednotlivými resorty vyjasnit. Do poloviny by roku by mělo být jasno, co s tím majetkem budeme chtít dělat dál.

* A se skutečnou privatizací nějakých firem se počítá?

Počítá. Právě proto jsme se jednotlivých resortů dotazovali, abychom si dokázali udělat představu, kolik majetku zbývá. Jde o podniky, bývalé podniky, ale i o budovy a pozemky. Celé to analyzujeme, je to halda materiálu.

* Konkrétně: Jak stát naloží s Lesy ČR, s Budějovickým Budvarem nebo s Českou poštou? Objevují se nejčastěji v seznamech státních firem, které by mohly být na prodej.

Mohu mluvit pouze o České poště. Jedná se tam o transformaci do podoby akciové společnosti, která ale dál zůstane ve vlastnictví státu. Jde jen o změnu právní formy. Zakladatelem firem Lesy ČR a Budějovického Budvaru je ministerstvo zemědělství. Je to jeden z resortů, jejichž názor zatím neznáme a s nimiž teprve budeme probírat další kroky.

* A co některé výzkumné a zkušební ústavy? Jejich privatizace byla připravena, ale pak z ní sešlo.

Mohu potvrdit, že v případě výzkumných ústavů jednáme s ministerstvem průmyslu a obchodu o tom, jak dál. Výsledek by měl být zřejmý asi za jeden až dva týdny.

* Jak dál... Znamená to, že diskutujete o tom, jak tyto instituce prodat? Nebo zda činnost, kterou vykonávají, má nadále provádět stát?

Řešíme, co má dělat stát. Nepovažoval bych ale za korektní poskytovat informace v průběhu diskuse.

* Máte odhady, kolik by mohly prodeje majetku přinést?

Zatím analyzujeme podklady od jednotlivých resortů, což jsou hlavně soupisy pozemků nebo administrativních budov. Jediné, co se z toho dozvíme, je jejich účetní hodnota. Když se to ale prodá, tak cena může být někde úplně jinde. Můj odhad je, že se budeme pohybovat ve stovkách milionů korun, které budeme moci získat do státního rozpočtu. Tedy vlastně do privatizačního účtu. Peníze půjdou na zvláštní účet, kde pak poslouží k likvidaci ekologických zátěží, revitalizaci, na zdravotnictví a sociální péči. Těch titulů, které jsou v zákoně popsané, je poměrně hodně.

* Dalo by se privatizovat ve větším množství, a šly by peníze použít na důchodovou reformu?

Zatím to vypadá tak, že privatizační účet stačí sotva na pokrytí závazků, které byly přijaty v minulosti. Nepočítáme s tím, že by to mělo být nějakým přínosem, pokud tam nebudou další, mimořádné zdroje. Nic takového tam teď ale není.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.