CZ EN

Ustoupil bych jen při vyšší dani na potraviny

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 2.3.2011 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (dan)



* Věci veřejné chtějí snížit spotřební daň na naftu. Je to pro vás přijatelný návrh?

Kdyby byl nějaký prostor ke snižování daňové zátěže, tak bychom se měli soustředit na snižování přímých daní, nikoli nepřímých daní. Ctím, že byla domluvena dohoda o penzijní reformě, ale kdyby Věci veřejné byly ochotny ustoupit od požadavku na nižší sazbu u některých potravin, tak bych byl možná ochoten v souvislosti s tím se bavit o snížení daně u pohonných hmot. Ale nikdy samostatně.

* Hospodářská komora přišla s tím, že je zbytečné nastavit DPH na 20 procentech, ale že by pro krytí penzijní reformy stačila sazba 17procentní.

Hospodářská komora asi nereflektuje skutečnost, že na důchodovém účtu je už teď deficit 30 miliard. Naprosto chápu stanovisko odborů i hospodářské komory, že by chtěly, aby daňové návrhy vypadaly jinak, ale na to mohu říci jediné, vláda navrhuje 20 procent.

* Ústavní soud rozhodne, zda zrušit volby v Praze. Kdyby to učinil, šla by TOP 09 do voleb znovu s lídrem Zdeňkem Tůmou?

Pokud budou nové volby, půjdeme do nich v čele s lídrem Zdeňkem Tůmou.

* Co říkáte na to, že ministr obrany Alexandr Vondra posílil svůj tým o dalšího člena ODS, když přijal za náměstka bývalého pražského radního Rudolfa Blažka?

Zvolit si svého náměstka je plné právo ministra a já chápu, že zkušenosti z pražské komunální politiky napomohou panu Vondrovi a panu Blažkovi očišťovat ministerstvo obrany přesně tak, jak si ODS představuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.