CZ EN

Dobrý hospodář hledá cesty k úsporám

"Kalousek: raději ekolog, nebo dobrý hospodář?"
Mladá fronta DNES | 14.1.2011 | rubrika: Názory | autor: Václav Dolejší


Miroslav Kalousek si ještě v Topolánkově vládě vymyslel obří ekologickou zakázku a dodnes je jejím hlavním obhájcem. Supertendr provází řada podezření. Nejčastější je, že jde o největší korupční zakázku století šitou na míru několika bohatým skupinám. Či neuvěřitelný rozptyl očekávané ceny: 40, ale možná taky 114 miliard. Těmihle argumenty je jistě snadné dopředu jakýkoliv záměr odstřelit.

Mě osobně nejvíc přesvědčily protiargumenty od samotných ochránců přírody nebo od uznávaného šéfa Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřicha Moldana, mimo jiné člena Kalouskovy TOP 09. Totiž že takto velkorysá akce je dvacet let po pádu socialismu často zbytečná. Za tu dobu si v mnoha případech se znečištěním musela poradit příroda sama. Proč tedy dnes ze staré skládky chemického odpadu, která je už dávno pokryta zemí, na níž vyrostly stromy, najednou bagry odvážet tuny „kontaminované“ zeminy?! Nestačilo by ji dávno jednoduše a lacině třeba jen oplotit?

Kalousek svůj nápad pomalu opouští, jako by pochopil dvě rizika: 1. V době šetření lze těžko před voliči obhájit tak ohromné výdaje. 2. Za jakýmkoliv pochybením včetně maličkostí typu ztracené lžíce od bagru by kritici vždy hledali jeho coby architekta tendru.

Reakce MF

Václav Dolejší si klade ve svém komentáři z pátečního vydání otázku, zda se ministr financí Miroslav Kalousek chová v souvislosti s komplexní zakázkou na odstranění ekologických škod jako zodpovědný hospodář. Velmi rád mu odpovím.

Před tím však ještě musím upozornit na několik nepřesností, kterých se ve svém článku dopustil. Není možné zaměňovat klíčové pojmy „suma garancí“ a „cena zakázky“. Věta „neuvěřitelný rozptyl očekávané ceny: 40, ale možná taky 114 mld. Kč“ znamená logický nesmysl. 114 miliard je suma garancí, nikoli očekávaná cena. To se ostatně Ministerstvo financí snaží vysvětlovat již dva roky. Evidentně zatím marně.

Jistě lze souhlasit, že některé škody se nebudou rozšiřovat, nebo si s nimi příroda za mnoho let nějak poradí. Václav Dolejší již ale nezmiňuje, že spousta jiných ekologických škod má tendenci se prohlubovat a ohrožovat další území a prostory. Zde se současný zdlouhavý systém likvidace, který chceme změnit, ukazuje jako nevhodný a vede k neustálému navyšování nákladů. Ostatně, Ministerstvo financí si tyto informace „necucá z prstu“, ale jedná v souladu s rozhodnutím expertů České inspekce životního prostředí. Ta určuje, kde vzniká havarijní stav, vyhodnocuje rizika a stanovuje termíny, do kdy je potřeba sanaci provést.

Vláda bude rozhodovat o tom, zda vítězná (nejnižší) nabídka představuje nižší náklady, než odhad, který vládě dodá Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo financí. Pokud tomu tak nebude, tendr jednoduše zruší bez jakýchkoli rizik, že dojde k soudním sporům. Nechápu, proč se stále někdo pokouší dosáhnout toho, abychom se o otevření obálek ani nepokusili. Objevují se spekulace o „největší korupční zakázce“, ale nikdo žádné konkrétní obvinění nevznesl, ani nepřinesl žádné konkrétní důkazy. Je to stejné, jako kdybych šířil bez konkrétních důkazů „podezření, že Mladá fronta Dnes je nejzkorumpovanější deník.“ K tomu bych se ovšem nesnížil.

Tímto Václavovi Dolejšímu odpovídám na jeho dotaz. Dobrý hospodář se snaží hledat alternativy k systému, který je zdlouhavý, má větší korupční potenciál a vede k navyšování nákladů. Dobrý hospodář hledá cesty k minimalizaci nákladů daňových poplatníků. Vyplatí se počkat, s jakou nabídkou přijde vítězný uchazeč a zda peníze daňových poplatníků opravdu uspoří.

Jakub Haas,
zástupce tiskového mluvčího MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.