CZ EN

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem pro Aktuálně.cz - dne 11.1.2011 (1. a 2. část rozhovoru)

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Aktuálně.cz | 11.1.2011 | 08:47 | autor: Jan Němec


Ve sporu o komisi má pravdu John, říká Kalousek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek stojí ve sporu mezi premiérem a ministrem vnitra, jak vybrat policejního prezidenta, spíše na straně Radka Johna.

"Pánové se musí dohodnout," řekl k tomu v rozhovoru pro Aktuálně.cz 1. místopředseda TOP 09, strany, která stojí stranou sporů, které začaly už koncem minulého roku a postavily koaliční vládu až na hranu další existence.

I když rozepře mezi ODS a Věcmi veřejnými pokračují i v novém roce a politici se je ani nesnaží skrývat, věří Kalousek, že  kolegové v koallici jsou si vědomi, co je hlavním úkolem vlády.

"Pevně doufám, že odpovědnost zvítězí. Upřímně řečeno: v poměru s důležitostí reforem byly ty rozepře z mého pohledu o malichernostech," uvedl.

A.cz: Ale když se dvě strany ve vládě nejsou schopné shodnout nejen na tom, kdo bude policejní prezident, ale ani na tom, jak ho vybrat, jak se potom shodnou na velkých reformách?

Mně nezbývá nic jiného než doufat. Koaliční smlouva mluví naprosto jasně: ministr vnitra má právo nominovat policejního prezidenta, premiér má právo schválit nebo neschválit. Tím pádem musím respektovat právo ministra vnitra udělat si jakoukoliv proceduru té nominace. Jestli si na to nasadí desetičlennou komisi, dvacetičlennou, nebo se jen hluboce zamyslí - to je přece jeho svaté právo.

A.cz: Jak vůbec vypadá teď atmosféra ve vládě?

Mnohem méně dramaticky než se může zdát z médií. Já jsem třeba na vládu před projednáváním protikorupční strategie vstupoval s obavami. Ale diskuse byla věcná a v zásadě jsme se tam všichni tvářili, že nikdo nečetl noviny.

A.cz: Proč tedy smír končí, když se vláda po schůzi rozejde?

Já vám odpovím, ale dopředu se omlouvám svým partnerům: já si to vysvětluji jako vzkazy do vlastních řad. Věci veřejné potřebují vysílat silné politické signály svým voličům, kteří od nich utíkají, a premiér do svých řad, protože ODS má dodnes trochu problém smířit se s tím, že byť je nejsilnější vládní stranou, není dominantní vládní stranou. A občas chtějí pravděpodobně vidět, aby jejich předseda byl tím dominantem, který praští pěstí do stolu. A pan předseda cítí potřebu jim to v médiích zprostředkovat.

Reforma je Drábkova

A.cz: To je momentálně konflikt ODS a VV. Ale nehrozí teď naopak střet ODS a TOP 09 - kvůli důchodové reformě?

Zase věřím, že se dohodneme, víme, že se musíme dohodnout. Kdybych byl popudlivý, řekl bych, že za penzijní reformu je odpovědný ministr Drábek. Nikdo jiný nemůže do vlády přinést návrh penzijní reformy. To jednací řád vlády vylučuje.

A.cz: Spekuluje se už delší dobu o rekonstrukci vlády. Ministr Bárta (VV) ji třeba úplně vylučuje. Co vy?

Nikdo v TOP 09 nejednal ani nepřemýšlel, že by dělal změny ve vládě na těch pozicích, které TOP obsadila.

A.cz: Pod nikým z ministrů za vaši stranu se tedy křeslo nekýve?

V žádném případě.

A.cz: Nepřipadá ale třeba v úvahu ani rošáda křesel mezi stranami, výměna křesel?

Ne, ne...

A.cz: Vůbec se o tom nemluvilo?

Nebyl jsem u žádné takové diskuse. Něco takého teď vylučuji.

Daně z hazardu

A.cz: Problém Sazka. Má 10 miliard dluhů, pokud zdaníte hazard už v roce 2012, přijde o další miliardy. Máte nějaký plán řešení?

Pravda je, že chceme z loterijních společností udělat daňové subjekty, což dnes nejsou. Bude to transparentnější z hlediska odvodů, jednak z hlediska kontroly. Teď je kontrolovat nemůžeme. A to bude znamenat menší odvody pro sport a větší odvody pro státní rozpočet. A já budu navrhovat, aby se tyto peníze promítly do výdajů na tyto účely.

A.cz: Sazka má výlučné postavení, protože financuje právě sport. Je oprávněné - ještě dnes?

Má výlučné postavení, že její akcionáři jsou tělovýchovné organizace. To je naprosto výjimečný způsob financování sportu v porovnání s jinými zeměmi. 1,9 miliardy dává resort školství, pak je ještě mimořádná dotace od státu 270 milionů korun a zhruba 1 miliardu ročně si měly přispívat sami ze svého majetku - mají Sazku.
A akcionáři svojí vlastní neodpovědností se rozhodli, že tu miliardu ročně budou používat výlučně na splácení vysočanské haly. Takže volají po zvýšení výdajů ze státního rozpočtu. Ale já odpovídám jednoduše: to bylo vaše rozhodnutí. Vy s tím laskavě něco udělejte a až budete schopni se částečně financovat ze svého majetku, tak stát může více přispívat. A to je současný stav.

A.cz: A do budoucna?

V  budoucnu si to umím představit tak, že pokud stát svými zákony zdaněním hazardu odebere sportovnímu, ale i kulturnímu prostředí zdroj financování z loterií a přivlastní si ho, pak by to měl použít na tyto účely.

Dnes mají loterijní společnosti velkou vůli výběru, komu ty peníze dát. Kromě Sazky - tam je to jasné, tam musí jít na sport. Teď tedy na halu. Ale ostatní mají na výběr. A nedělám si iluze, že vznikla řada účelových občanských sdružení, aby dárci mohli dostat své peníze zpět.


Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.