CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem pro rádio Impuls

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí pro Radio Impuls.
Zdroj: Radio Impuls| 31.3.2011 | rozhovor - 18.20 hod

Ministr financí Miroslav Kalousek mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o kauze ministra obrany Alexandra Vondry a finančních reformách vlády. (VIDEO) 


 Moderátor (Václav Moravec):
Premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas se snaží si zjednat pořádek ve vládě. Pohrozil ministrům, že pokud někdo z nich bude svého vládního kolegu vyzývat k demisi, tak ho Nečas nechá odvolat. Premiér a předseda ODS dává najevo, že mu vadí slova ministra financí Miroslava Kalouska na adresu ministra obrany Alexandra Vondry z ODS.

Záznam Petra Nečase:
Výkonná rada Občanské demokratické strany odmítá jakékoliv pokusy jiných politických subjektů zasahovat do vnitřních záležitostí Občanské demokratické strany. Občanští demokraté nekádrují ministry jiných stran a očekáváme, že naši ministři nebudou kádrování.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatoval už v pondělí po jednání nejvyššího orgánu mezi ODS mezi kongresy, tedy po jednání výkonné rady, předseda strany Petr Nečas. Premiér Nečas už ve čtvrtek po výzvách k Vondrovu odchodu uvedl, že Miroslav Kalousek není v pozici, aby navrhoval demisi člena vlády a měl by se prý věnovat svému ministerstvu, tedy Ministerstvu financí. A právě hostem dnešních Impulsů je ministr financí, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, dobrý den.

Host (Miroslav Kalousek):
Děkuji za pozvání, hezké odpoledne.

Moderátor (Václav Moravec):
Pane ministře, kolikrát jste si v uplynulých týdnech a měsících pohrával s myšlenkou, že vypovíte poslušnost premiéru Petru Nečasovi?

Host (Miroslav Kalousek):
Takže bych vypověděl poslušnost premiéru Petru Nečasovi, s touto myšlenkou jsem si nikdy nepohrával, protože všichni členové vlády jsou si rovni. Takže těžko může být jeden poslušný k druhému. Premiér, slovo, že je první mezi rovnými. Takže taková myšlenka mě ani nikdy nenapadla, tak jsem si s ní ani nemohl pohrávat.

Moderátor (Václav Moravec):
Řekl vám premiér Petr Nečas do očí, že pokud kdokoli z ministrů vyzve jiného ministra k rezignaci, tak premiér Petr Nečas navrhne prezidentovi odvolání takového ministra?

Host (Miroslav Kalousek):
Ne, podobná věta nikdy nepadla do očí, ta věta padla na uzavřeném jednání vlády, mě fascinuje, že ji dnes celý veřejný prostor, já většinou uzavřené jednání vlády nekomentuji, nicméně ano, podobná věta na uzavřeném jednání vlády padla. Já respektuji, že…

Moderátor (Václav Moravec):
Padla s rozpravou nebo jen tak?

Host (Miroslav Kalousek):
Bez rozpravy. Pan premiér ji tak řekl, dívaje se do volného prostoru a to je samozřejmě jeho právo. A i ta věta je celkem logická, já jenom předpokládám, že pan premiér si je dobře vědom koaliční reality, takže úplně bezproblémově ta věta může fungovat výlučně pouze k ministrům nominovaným za ODS, což samozřejmě plně respektuji.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, to znamená, vy, kdybych dnes řekl, jestli byste stejně tak pronesl výrok jako minulý týden ve čtvrtek, že by měl Alexandr Vondra rezignovat, tak mi ho řeknete dnes?

Host (Miroslav Kalousek):
No samozřejmě. Já jsem totiž neřekl, že navrhuji odstoupení pana ministra Vondra, to mě opravdu nepřísluší. Já jsem pouze řekl, což je výrok, na kterém nemám co měnit, že má-li trochu cti v těle, tak by to měl udělat, protože on několik málo hodin před tím něco slíbil. ODS má obrovský problém s kauzou Vondra. Ten problém si nikdo nevymyslel, ten existuje a v okamžiku, kdy opozice logicky ten problém chtěla nějakým způsobem použít, tak ODS nás žádala o podporu v Poslanecké sněmovně. My jsme řekli, no ale my neumíme podporovat něco, co pokládáme za špatné. A …

Moderátor (Václav Moravec):
Pronesl byste tedy ten výrok znovu? Alexandr Vondra by měl rezignovat?

Host (Miroslav Kalousek):
Ale musíme to říct v tom kontextu. My jsme řekli, my neumíme podporovat pana ministra Vondru v jeho postojích, kdy tvrdí, že se nic nestalo, protože to není pravda, ono se něco stalo a daňové poplatníky to stálo poměrně hodně peněz a kdy tvrdí, že to je spiknutí proti němu, což není pravda, tu kauzu si nikdo nevymyslel, ta se stala prostě. Byli jsme ochotni podpořit, aby nebyl grilován pan ministr Vondra opozicí účelově v Poslanecké sněmovně, za předpokladu, že on se příslušným způsobem vyjádří. On se příslušným způsobem nevyjádřil, já ho nijak neodsuzuji za tu kauzu ProMoPro, to ať se srovná se svým svědomím a ať se s tím srovná ODS, ale nemohu jako zástupce TOP 09 na koaličních jednáních se smířit s tím, že pan ministr Vondra se fatálně vysmál koaliční dohodě. Tak říkám, no tak jestli tímto způsobem se stavíte k dohodám, které jsme uzavřeli před několika málo hodinami, tak se na to vykašlete radši hned.

Moderátor (Václav Moravec):
I dnes si tedy po týdnu myslíte, že by Alexandr Vondra měl rezignovat?

Host (Miroslav Kalousek):
Já myslím, že to řekl i pan premiér Nečas, když po posledním setkání K9 řekl, že všechny strany si ponechaly svůj názor. TOP 09 nezměnila svůj názor, zrovna tak jako ODS nezměnila svůj názor. Myslím si, že to je zřejmé.

Moderátor (Václav Moravec):
Strany vládní koalice se mají příští týden znovu vrátit k diskusi o věrohodnosti vlády, která je otřesena právě aférou kolem českého předsednictví Evropské unii, za které zodpovídal Alexandr Vondra. Premiér Petr Nečas k tomu ještě poznamenává:

Záznam Petra Nečase:
Kdybych jaksi standardy věrohodnosti, které požadují někteří představitelé TOP 09, abych jakýmsi způsobem uplatnil vůči Alexandru Vondrovi, měl uplatnit vůči některým členům vlády za TOP 09, tak by se členy vlády mohli stát jenom velmi stěží.

Moderátor (Václav Moravec):
Vysvětlil premiér a předseda ODS Petr Nečas. Nakolik si ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek bere tato slova osobně?

Host (Miroslav Kalousek):
Já vůbec. Konec konců každý koaliční premiér, to se netýká jenom pana premiéra Nečase, dobře ví, že co se týče jmenování a odvolávání ministrů, tak premiér koaliční vlády reálně musí chápat, že není až tak stoprocentně suverénní nebo že nemůže úplně jako ignorovat politickou realitu, chce-li být premiérem vlády, což si nepochybně pan premiér Nečas uvědomuje. Ale my jsme hlavně nechtěli žádné standardy důvěryhodnosti. My jsme nechtěli nic jiného, než aby se ta situace pravdivě pojmenovala a ta situace pravdivě existuje, prostě…

Moderátor (Václav Moravec):
Promiňte, vy po týdnu trváte na svých slovech, že Alexandr Vondra by měl rezignovat, premiér ve středu do volného prostoru na vládě na tajném uzavřeném jednání říká, vyzve-li někdo ještě jednou člena vlády k rezignaci, na což nemá právo, tak navrhnu jeho odvolání. Kdyby zítra přišel premiér Petr Nečas s tím, že vás chce odvolat, co byste mu řekl?

Host (Miroslav Kalousek):
No to je samozřejmě právo premiéra. On si musí zvážit tu koaliční realitu. Ale já říkám, že jsem nevyzýval, ani teď nevyzývám někoho k rezignaci. TOP 09 je jenom přesvědčena, že pan ministr Vondra nedodržel nic z toho, co slíbil.

Moderátor (Václav Moravec):
Tudíž měl-li by kus cti v těle, řečeno vašimi slovy, tak by měl rezignovat.

Host (Miroslav Kalousek):
Tím mu zcela přestala věřit, což je trvalý stav. Na druhou stranu ODS zcela jasně řekla, že to je vnitřní záležitost ODS, my to respektujeme, také jsme to řekli, je to plně vnitřní záležitost ODS, za kauzu Vondra převzala plnou odpovědnost ODS, ODS nechť se z ní zpovídá veřejnosti, Poslanecké sněmovně, komukoliv, pro nás prostě kauza Vondra přestala existovat jako kus naší odpovědnosti, je stoprocentní odpovědností ODS a nechť se s ní ODS vypořádá před kýmkoliv, jakkoliv, kdykoliv, jak uzná za vhodné, my děláme reformy veřejných rozpočtů a vládu práva. ODS nechť se věnuje kauze Vondra. Já si myslím, že to je fér.

Moderátor (Václav Moravec):
Alexandr Vondra sám odmítá odstoupit z funkce ministra a ještě dodává:

Záznam Alexandra Vondry:
Já jsem se přihlásil k politické zodpovědnosti a nevyhýbám se jím, já jsem jasně řekl, jaké bylo pozadí a vysvětlil jsem, o což konec konců koaliční partneři žádali, souvislosti českého předsednictví a také jsem se jasně omluvil za určitý způsob komunikace na začátku této kauzy. Je mi líto, proč mé vystoupení, které bylo upřímné a za kterým si stojím, způsobilo takový rozruch.

Moderátor (Václav Moravec):
Zazněla před týdnem slova ministra obrany, místopředsedy ODS Alexandra Vondry. Sociální demokraté chtějí svolat další mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze ProMoPro. Už ví Miroslav Kalousek jako první místopředseda TOP 09 jak se zachová, jestliže sociální demokraté přijdou se svoláním mimořádné schůze, jak budete hlasovat jako TOP 09 o programu takové mimořádné schůze?

Host (Miroslav Kalousek):
Já myslím, že to je naprosto zřejmé. Pokud ODS řekla, že to je opravdu pouze její vnitřní záležitost a že koaličním partnerům do toho nic není a my celkem loajálně říkáme dobrá, jsme připraveni to respektovat, no tak nám do toho není nic nikde. Ani v koalici, ani před veřejností, ani v Poslanecké sněmovně.

Moderátor (Václav Moravec):
Promiňte, čtu si tu odpověď správně, že jestliže sociální demokraté tu schůzi svolají, aby se jednalo o programu a probírala se kauza ProMoPro, tak k tomu by museli být v Poslanecké sněmovně, aby se takové schůzi zabránilo, i poslanci TOP 09, když vám do toho nic není, což tvrdí ODS, vy se hlasování o programu nezúčastníte a tím bude mít opozice většinu?

Host (Miroslav Kalousek):
Ale co bychom tam dělali? Bude-li skutečně ta schůze pouze ke kauze Vondra a pouze ke kauze ProMoPro a pokud ODS jasně řekla, že do toho koaličním stranám, tedy TOP 09 Věcem veřejným nic není, že je to výlučně její věc, no tak co bychom dělali v Poslanecké sněmovně, pokud to bude jenom k tomuto bodu? To je opravdu jenom věc ODS. Já respektuji, že ODS za to převzala stoprocentní odpovědnost, ale nemůže na jedné straně chtít, abychom spolu nesli tu odpovědnost v Poslanecké sněmovně a všude jinde říkali, že nám do toho nic není. Já respektuji…

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale jste si vědom i toho rizika, které to může mít pro koaliční spolupráci, když opozice přijde s nějakým usnesením, protože vy nebudete ve Sněmovně jako TOP 09?

Host (Miroslav Kalousek):
Ale to je přání našeho koaličního partnera a my ho respektujeme. Výkonná rada ODS jasně řekla, my odmítáme, abyste nám do toho mluvili. Vy koaliční strany. Vám do toho nic není, co my budeme dělat s panem Vondrou a se stamiliony z evropského předsednictví. My jsme řekli fajn, rozumíme tomu, je to opravdu jenom vaše věc, ale když nám do toho nic není, tak já do toho už dál nebudu mluvit. Opravdu, já respektuji, tady ve vašem pořadu na vašem mikrofonu říkám, dál to nemíním kritizovat, dál respektuji, že stoprocentní odpovědnost nese ODS, ale pak ji musí nést všude.

Moderátor (Václav Moravec):
I v Poslanecké sněmovně tím, že opozice získá většinu.

Host (Miroslav Kalousek):
Ale tím, že opozice, jestliže nám koaliční partner řekl, vám do toho nic není, tak nám současně řekl, že nás pravděpodobně nepotřebuje ani v té Poslanecké sněmovně. Tak co bychom tam dělali. My vyplníme jeho přání, my tam prostě nebudeme.

Moderátor (Václav Moravec):
Nebude to rozpad koalice?

Host (Miroslav Kalousek):
Ne, proč? To je přání, my jsme jenom splnili přání koaličního partnera, proč by se proboha měla koalice rozpadat jenom proto, že vyhovíme přání ODS?

Moderátor (Václav Moravec):
No ale nebudete na té schůzi a opozice bude mít většinu.

Host (Miroslav Kalousek):
No ale proč bychom tam dělali, když nám ODS říká, že nám do toho nic není?

Moderátor (Václav Moravec):
Miroslav Kalousek chystá reformy daňového systému. Pracuje i na novém rozpočtovém určení daní. Proti tomu se ovšem vzbouřili nejen plzeňští radní. Tady jsou slova primátora Plzně Martina Baxy:

Záznam Martina Baxy:
Je zapotřebí korektně říct, že v případě, když by přes náš odpor nějaká novela rozpočtového určení daní prošla a znamenala by takové omezení příjmů pro město Plzeň, tak by rozhodně muselo dojít nejen k omezení investic, ale i k omezení služeb. My jsme se museli vyrovnat už s 600milionovým propadem v důsledku ekonomické krize.

Moderátor (Václav Moravec):
Vysvětluje plzeňský primátor Martin Baxa. Počítá Miroslav Kalousek s tím, že od toho návrhu Ministerstva financí, který má k dispozici ať už hlavní město Praha, Plzeň, Ostrava a Brno, protože primátoři všech těchto čtyřech měst jsou proti tomu vašemu návrhu, že z něj ustoupíte?

Host (Miroslav Kalousek):
Tak zaprvé neexistuje žádný definitivní návrh Ministerstva financí, opravdu existují pracovní varianty, rozpočtové určení daní, tedy přeložím-li to do češtiny, to, jak se o daně rozdělí města, kraje a stát, se vede vždy vášnivá velmi složitá diskuse, neexistuje tam žádný exaktní výpočet, je možná jenom dohoda, je možné deset pracovních variant, já upřímně řečeno ani nevím, jako variantu teď komentoval pan primátor Plzně.

Moderátor (Václav Moravec):
No počkejte, některá z variant musí být poslední?

Host (Miroslav Kalousek):
Žádná poslední není, poslední je ta, kterou předloží ministr financí a ten to ještě neudělal, takže já sám vám neřeknu, jakou definitivní variantu z té diskuse ještě předložím.

Moderátor (Václav Moravec):
A kdy ji předložíte, víte?

Host (Miroslav Kalousek):
Ano, vím, do konce května.

Moderátor (Václav Moravec):
Do konce května?

Host (Miroslav Kalousek):
Do konce května. To znamená, diskutujeme celou řadu pracovních variant, každá má své výhody a nevýhody, já prostě do konce května předložím nějakou variantu, za kterou si budu stát a budu samozřejmě respektovat i to, že potom během legislativního procesu dojde k nějakým korekcím.

Moderátor (Václav Moravec):
Počítáte s tím ale, že ta čtyři největší města budou krácena na svých příjmech z daní?

Host (Miroslav Kalousek):
No, tady je potřeba říci nějakou historii. Historicky před tím, než byly krajské samosprávy, když byly okresy, tak byla okresní shromáždění a okresní shromáždění měla své samostatné rozpočty. Takže vedle toho, že všechny obce měly svůj rozpočet, tak byl ještě rozpočet okresního shromáždění, kde si ty obce rozdělovaly peníze na investice, s výjimkou tří obcí, Ostrava, Brno a Plzeň, protože tato tři města byla také současně okresy. A proto měly něco, čemu se říká zvláštní koeficient. Dneska už okresy nejsou, nejsou ani okresní shromáždění, ale zůstaly ty zvláštní koeficienty. Takže já obtížně hledám zdůvodnění, proč na jednoho Plzeňana má být výrazně větší daňový výnos než na jednoho Olomoučana. Jenom proto, že před 12 lety Olomouc nebyl okresem. Hledáme-li rovné podmínky pro všechny a hledáme-li nějaké principy, tak je prostě musíme nalézt a …

Moderátor (Václav Moravec):
Jen nechápu, že Olomouc si myslela, že je okresem a byla okresem, protože měla vlastní…

Host (Miroslav Kalousek):
Olomouc jako město nebyla okresem, nebyla Olomouc 1, 2, 3, zatímco byla Plzeň 1, 2, 3. Takže tohle ani tak není problém diskuse o tom, zda je diskriminována ta nejchudší vesnice proti Praze, tohle je problém, zda tahle tři města, Plzeň, Ostrava a Brno, zda mají nárok na své zcela zvláštní koeficienty v porovnání s Olomoucí, s Českými Budějovicemi…

Moderátor (Václav Moravec):
Hradcem Králové.

Host (Miroslav Kalousek):
Hradcem Králové, což jsou také přirozená krajská centra, která dostávají své daňové příjmy podle nějakého systému, ale tato tři města ne…

Moderátor (Václav Moravec):
Pane ministře, je toto minimum, ze kterého neustoupíte, to už musíte přece vědět dnes?

Host (Miroslav Kalousek):
Ano, tvrdím, že tato tři města, Praha je něco jiného, hlavní město je jenom jedno a navíc hlavní město je také krajem, takže tam se střetávají ty dva rozpočty krajský i ten obecní, takže tam vždycky nějaký zvláštní koeficient bude. Ale pro čtyři koeficienty, pro čtyři zvláštní koeficienty v České republice není jediný racionální důvod. Racionální důvod je pouze pro jeden zvláštní koeficient hlavního města a ta tři města nemají žádné právní opodstatnění pro své zvláštní koeficienty. Jak to potom chcete vysvětlit Olomoučanovi, Mladoboleslavákovi, Českobudějovičákovi, prostě …

Moderátor (Václav Moravec):
Pardubákovi a mohli bychom pokračovat.

Host (Miroslav Kalousek):
Děkuji.

Moderátor (Václav Moravec):
Pojďme k otázkám, které přicházely od posluchačů, jsou jich desítky. Nejvíc se týkalo firemních, zaměstnaneckých výhod chcete-li, tedy benefitů. Možné návrhy změn daní kritizují zaměstnavatelé, i jim se nelíbí odstranění zaměstnaneckých benefitů a nahrazení jednou …

Host (Miroslav Kalousek):
Zaměstnavatelé a nebo zaměstnanci?

Moderátor (Václav Moravec):
I zaměstnavatelům. Divil byste se, poslechneme si argument prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů Pavla Duška, který se obává právě toho, že budou zrušeny daňově zvýhodněné benefity.

Záznam Pavla Duška:
Zaměstnanci potažmo odbory budou požadovat, aby tento výpadek v příjmech zaměstnanců byl nějakým způsobem kompenzován a bude to tlak na růst mezd ve firmách.

Moderátor (Václav Moravec):
Vysvětluje prezident Unie zaměstnavatelských svazů Pavel Dušek. Nakolik ministr financí Miroslav Kalousek, host dnešních Impulsů, vnímá, že zaměstnavatelé zkrátka podlehnou tomu tlaku, budou muset zvyšovat mzdy, protože bylo možné říct, tady máte zaměstnanecké výhody?

Host (Miroslav Kalousek):
V některých odvětvích ano, v některých odvětvích ne. Jsou odvětví, kde žádné zaměstnanecké výhody nejsou, jsou odvětví, kde je zaměstnaneckých výhod spoustu a všechny jsou daňově zvýhodněné. Já si nemohu dovolit vést diskusi o tom, zda ten zaměstnanecký benefit je dobře či ten špatně. My máme jedinou šanci všechny daňové výjimky odmítnout a chtít rovné podmínky pro všechny, protože různá náročnost práce nechť je vyjádřena mzdou, ale nikoliv tím, že té profesi stát ulevuje na daních více a té méně.

Moderátor (Václav Moravec):
Ve kterých odvětvích očekáváte největší tlak a může tam dojít…

Host (Miroslav Kalousek):
Samozřejmě v odvětvích, které si vyvzdorovaly v minulosti těch výjimek co nejvíc, protože jejich síla je co největší, například doprava. Samozřejmě, že vždycky každá vláda velmi obtížně se vyrovnává s hrozící generální stávkou dopraváků či železničářů, žádná vláda se nevyděsí z generální stávky kunzhistoriků nebo kdyby snad hrozila generální stávka novinářů, tak nás to…

Moderátor (Václav Moravec):
To byste si oddechli, že?

Host (Miroslav Kalousek):
Že nás to také asi nevyděsí. Nicméně přesto jako člověk, který slíbil svým voličům rovné podmínky pro všechny, tak bych rád, kdyby v té daňové oblasti byl stejný přístup státu ke každému zaměstnanci bez ohledu na to, zda je to novinář, kunzhistorik nebo železničář. A já nic jiného nenavrhuji.

Moderátor (Václav Moravec):
Další otázka se týká toho, nakolik ministra financí Miroslava Kalouska děsí problémy eurozóny, tedy toho, že mohou další země přijít o ratingy, což se může projevit i na ekonomice České republiky?

Host (Miroslav Kalousek):
No, děsí, samozřejmě, že nás to znepokojuje. Česká republika je malá dominantně exportně orientovaná ekonomika je závislá na eurozóně, já bych dokonce řekl, že poptávka ze zemí eurozóny je na zaměstnanost a náš hospodářský růst závislá mnohem víc než na jakékoliv hospodářské politice vlády, ať už je u té vlády kdokoliv a to říkám jako člen vlády. Takže to sledujeme s velkým znepokojením, přejeme si samozřejmě stabilitu eurozóny a víme, že ta rizika jsou tam veliká.

Moderátor (Václav Moravec):
Mluvíte jenom o Portugalsku nebo například i o teď aktuální informaci, že irské banky budou potřebovat dalších 24 miliard eur, aby se vypořádaly s dalšími potížemi, což ukázaly ty zátěžové zkoušky, přičemž irská vláda udělala možná tu chybu, že se zaručila za irské banky?

Host (Miroslav Kalousek):
Nemluvím jenom o Portugalsku, mluvím opravdu o stabilitě eurozóny, protože euro je politický projekt. Deset let hospodářského růstu přestál s velkým úspěchem, euro se stalo druhou rezervní měnou na světě, jako politický projekt byl nepochybně úspěšný, ale bylo tam ukryto ono čertovo kopýtko, že každý prostor, který má společnou měnu, česká koruna, švédská koruna, předtím německá marka, musí mít dva regulátory. Regulátora privátních peněz, což je centrální banka, regulátora veřejných peněz, což je ministerstvo financí. Eurozóna byl první historický pokus, kde byl jenom jeden regulátor, ten regulátor privátních peněz, Evropská centrální banka a nemá své federální ministerstvo financí, protože to už ty státy tak daleko jít nechtěly, místo toho byla stanovena nějaká kritéria, takzvaná Maastrichtská kritéria, která ovšem nebyla dodržována.

Moderátor (Václav Moravec):
Může eurozónu zachránit vznik takového evropského ministerstva financí nebo to eurozóna přežije i bez této hlubší integrace?

Host (Miroslav Kalousek):
Víte, já myslím, že všechny tyto pokusy, které teď přicházejí, jak Pakt konkurenceschopnosti, ekonomická vláda či zpřísnění jakýchkoliv kritérií, není nic jiného než snaha těch zemí, které již příliš nainvestovaly do eurozóny, tohoto regulátora veřejných peněz, tohoto, tomu nikdo neřekne federální ministerstvo financí, samozřejmě, ale nějakým způsobem ho simulovat, nějakým způsobem ho nahradit, protože všichni chápou, že bez toho to nejde. Na druhou stranu nedomnívám se, že řada těch států prostě bude ochotna jít tak daleko, protože v okamžiku, kdy řeknete ano, tady je federální ministerstvo financí, tak už těžko můžete říct ano, tady je suverénní stát.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy v těchto týdnech budete sestavovat a váš úřad přijde s prvním návrhem státního rozpočtu na příští rok. Nejnovější čísla z eurozóny ukazují poměrně významně rostoucí inflaci, která překvapuje i analytiky, blíží se ke třem procentům, což může vyvolat zvýšení úrokových sazeb právě Evropskou centrální bankou. Je tady obava, že zvýšení úrokových sazeb může nalomit křehký ekonomický růst, přidělává vám to starosti?

Host (Miroslav Kalousek):
Samozřejmě přidělává, nežijeme ve vzduchoprázdnu. Já zatím musím říct, že co se týče inflačního očekávání, to je spíš otázka pro Českou národní banku, co se týče inflačního očekávání pro příští rok, tak není nijak znepokojivé, naopak velmi slušné, dokonce i mírný hospodářský růst, lze předpokládat obojí shodou okolností tak zhruba kolem dvou procent, nicméně…

Moderátor (Václav Moravec):
Vy v příštím roce zatím počítáte s dvouprocentním ekonomickým růstem v tom prvním nástřelu státního rozpočtu na příští rok?

Host (Miroslav Kalousek):
Ano, je to zatím z těch jarních indikátorů, to zhruba tak vypadá, inflace zhruba 2,3 procenta. samozřejmě, že pokud v roce 2012 zvýšíme DPH, tak k těm 2,3 procenta bude potřeba připočíst ještě ten administrativní vliv DPH, nikoliv ekonomický.

Moderátor (Václav Moravec):
Což bude kolik?

Host (Miroslav Kalousek):
Tak upřímně řečeno k těm čtyřem procentům základní sazby my nepředpokládáme, že se to promítne víc než jedním procentem. Ale…

Moderátor (Václav Moravec):
Takže příští rok by byla inflace zhruba 3,3 procenta?

Host (Miroslav Kalousek):
No, a k tomu vám každý prognostik řekne, nebo taky ne. Protože se v té eurozóně může stát cokoliv.

Moderátor (Václav Moravec):
Je to teď největší hrozba z eurozóny?

Host (Miroslav Kalousek):
Ne, největší hrozba eurozóny je schopnost profinancování státních dluhů zemí eurozóny, to je největší hrozba eurozóny, nikoliv inflace.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatuje ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuji, že jste byl hostem Rádia Impuls a těším se příště na shledanou.

Host (Miroslav Kalousek):
Já děkuji za pozvání, hezký večer.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.