CZ EN

Kartel v Praze má kořeny v opoziční smlouvě, jejímž rodičem byl i prezident, říká Kalousek

* Pane ministře a první místopředsedo TOP 09, už se pnutí a nevraživost mezi ODS a TOP 09 v Praze, Brně a v dalších obcích přelily do vlády, jak to předvídal váš předseda Schwarzenberg?

Když se řekne pnutí a nevraživost, tak to vypadá jako vzájemný vztah. A já si takového vztahu nejsem vědom. Nelze ale přehlédnout, že se ODS se svým dlouholetým partnerem v komunálních čachrech – soc. demokracií – snaží, až na světlé výjimky, vyšachovat TOP 09 z komunální politiky. Je to jen snaha o udržení moci a o to být u ekonomicky lukrativních rozhodování. Za ta léta si ODS a ČSSD zvykly na velmi těsné spojení. Často proto, že v řadě měst jsou to pouze dva týmy jednoho majitele. Praha je ukázkový případ. Je to také Mělník, kde TOP 09 vyhrála volby a majitel obou týmů nařídil, že musí spolupracovat. V řadě měst se kandidátky ODS a ČSSD staly spíše podnikatelskými záměry než souboji idejí.

* Může to ovlivnit vládu?

Na centrální úrovni tento fenomén neexistuje. Tam jsou v diskusích stále prvotní ideje. Ale ve vládě je nejsilnější stranou ODS a ta se masivně podílí na kartelech moci s ČSSD, což samozřejmě irituje pravicového reformního voliče a vláda může přijít o jeho podporu. Druhé riziko je, že brněnští či pražští kmotři budou mít dost sil na to, aby vyvíjeli tlak na vládu, aby jim vyhověla. Proto doufám, že alespoň na centrální úrovni, když to vzdal na úrovni komunální, zůstane Petr Nečas pevným. Tady může počítat s naší podporou. My si nemůžeme být jisti, kolik je ODS, ale na centrální úrovni je to náš koaliční partner a my mu stále důvěřujeme.

* Vy koalici v Praze nazýváte kmotrovskou koalicí korupčního kartelu…

A jak jinak ji mám nazývat? Růže s ptákem?

* Já tomu říkám koalice ODS a ČSSD.

To je korektní novinářský název, ale musíte k tomu připočítat komunisty, protože dohoda mezi ODS a ČSSD počítá s komunisty. Protože ta koalice je velmi těsná, tak je potřeba, aby ji zaštiťovali ještě komunisté. A za to dostanou pozici šéfa kontrolního výboru.

* *** v tuto chvíli ale ještě není jasné.

Ale je, jako si soudruzi domluvili koalici již před volbami, tak si ji dohodli i s komunisty. O tom svědčí všechny naše informace. Za křeslo pro soudruha, který byl blízkým spolupracovníkem Vasila Mohority, jsou komunisté součástí kmotrovské koalice korupčního kartelu. O tom nepochybujte, že soudruzi to křeslo dostanou a dostanou ho také proto, aby nekontrolovali.

* Mluvíte o nich jako o kmotrech. Co si mají lidé pomyslet, když na druhou stranu od prezidenta Václava Klause slyší, že se ODS a ČSSD rozumně dohodly?

Kořeny korupčního kartelu jsou hluboce zakotveny v podmínkách tzv. opoziční smlouvy, jejíž byl současný pan prezident významným rodičem. Tam najednou jakoby znepřátelené strany zjistily, jak pohodlné je to, že jedna si bude hrát na to, že vládne, a druhá si bude hrát na to, že jí dělá opozici. V podstatě ale budou vládnout spolu a všechny důležité věci si dohodnou. To byl jeden z nejtěžších úderů, který dostala polistopadová demokracie. Mladá a křehká demokracie ale potřebovala skutečnou vládu a opozici. Opoziční smlouva byla škodlivá a nemravná v tom, že z politiky udělala divadlo, a to se promítlo do ekonomiky. Skupiny napojené na ODS a ČSSD poté také přišly na to, že je výhodné se domluvit, mít absolutní krytí a nebát se opozice. Tyto ekonomické zájmy existují dodnes v Praze, v severních či jižních Čechách. Fungovaly i ve Zlíně a lidé ve volbách řekli, co si o tom myslí, a obě strany stejného majitele tam zůstaly v opozici.

* Jak se vypořádáte s výhradou místopředsedy ODS Drobila, podle nějž pouze pokrytecky kážete morálku a ve skutečnosti vám jde o totéž, o co jim, o politický zisk?

Já jsem si jeho článek v Právu přečetl a byl jsem smutný, protože jsem se domníval, že ministr životního prostředí by mohl mít trochu lepší sloh i styl. Překvapilo mě, že o mně píše, že káži morálku. O tom jsem vůbec nemluvil, jen pragmaticky popisuji situaci.

* Pokud by tam ti kmotři byli a Petr Nečas by na to přišel, myslíte si, že by zrovna vám řekl, abyste mu proti nim šel pomoci?

Tam kmotři jsou a pan Nečas to nepochybně ví. Chci věřit, že se jim bude bránit, a v tom případě by měl vědět, že mu chceme pomoci.

* Je to vyšachování v Praze ze strategicko-politického hlediska pro TOP 09 ziskem, nebo prohrou?

Já bych nemluvil o vyšachování. Voliči v Praze TOP 09 dali 26 mandátů a věřím, že je tu budou v opozici efektivně využívat. Je to ale pro pražského voliče ztráta. My jsme nabízeli změnu. Zdeněk Tůma by byl primátor, který by pražskému magistrátu vrátil jeho věrohodnost a důstojnost. Nebude tu primátorem Zdeněk Tůma, ale bude tu primátor, kterému můžete věřit, jak o Bohuslavu Svobodovi mluvil Petr Nečas. Akorát nám pozdě došlo, že oslovoval někoho jiného než voliče.

* Na rozdíl od Brna špičky ODS přestaly v určité chvíli pražské kolegy tlačit, aby udělali koalici s TOP 09. Od jednoho člena vedení ODS jsem i slyšel, že pro ně bude výhodné, když topka skončí v opozici, protože nebude moci pořádně bodovat, a také kdo ví, co bude s TOP 09 za čtyři roky.

Je věcí ODS, jakou strategii zvolí. Zřejmě pojímá TOP 09 jako konkurenci, my to tak ale nevnímáme. ODS je pro nás partnerem. My jsme bytostně konzervativní a ODS se sama deklaruje jako konzervativně liberální. Což je politologický útvar, který nedokážu definovat. Protože nevím, co to je, tak si nemůžeme konkurovat.

* Počkejte, tady nejde o definice, ale o voliče. A vy jim je očividně kradete.

Jak krademe? To slýchám i od řady funkcionářů ODS. A na tom se dá vidět rozdíl mezi námi. ODS vnímá voliče jako své vlastnictví, s kterým může libovolně nakládat, a proto má pocit, že jí je krademe. My si myslíme, že vztah mezi voličem a politikem je otázkou důvěry, a volič bude náš, dokud nám bude věřit.

* Jak v tomto kontextu vnímáte, že předseda ODS Nečas přestal věřit místopředsedovi ODS Pavlu Blažkovi, který prosadil velkou koalici v Brně?

Mně nepřísluší jakkoli komentovat vnitrostranické vztahy v ODS, protože jim nerozumím. Jediné, co mě může znepokojovat, že tomu nerozumějí ani vysocí funkcionáři ODS.

* Jak jste byl spokojený s vašimi vyjednávači v Praze? Není jejich chybou, že koalici nevyjednali?

Vyjednávali standardně a profesionálně. Kdyby za ně vyjednával – abych se nerouhal – duch svatý, tak to nemohlo dopadnout jinak, protože koalice ČSSD, ODS a komunistů byla domluvena před volbami. Pak to bylo jen předstírané jednání.

* Co nyní se Zdeňkem Tůmou, počítáte s ním v politice?

Zdeněk Tůma je člen TOP 09. Je to člověk, ke kterému mám dlouholetý pracovní vztah plný respektu a také vztah přátelský. Oba si děláme legraci z mediálních náznaků, že Tůma je politickým rivalem Kalouska. Já s ním počítám a doufám, že i on se mnou.

* Také se spekuluje, že by se mohl stát ministrem.

Zdeněk Tůma by byl nepochybně ozdobou jakékoli vlády v jakékoliv evropské zemi, nicméně úvahy o tom, že by se stal ministrem v české vládě za této situace, nepadly, nepadají. Nikdo o tom nepřemýšlel ani s ním, ani bez něj. Jsou to opravdu jen novinové spekulace, které nemají žádný racionální základ.

* Jak s odstupem hodnotíte výsledek komunálních a senátních voleb? Konkurence říká, že jste neukázali to, co se od vás čekalo.

Myslím si, že některá přehnaná očekávání možná byla. Osobně jsem je neměl já, a proto nemohu být nespokojený. Potvrdili jsme pozici třetí nejsilnější strany na české politické scéně. V senátních volbách vítězí jen jeden nebo druhý, což je trochu kruté vůči tomu třetímu, a naši kandidáti skončili osmkrát na třetím místě. V komunálních volbách jsme kandidovali se strategickým partnerem – s hnutím starostů. Sečtete-li naše mandáty, tak je to také třetí místo.

* *** předseda si dovolil být upřímnější a řekl, že se ve volbách projevilo to, že se vám nepodařilo vytvořit normální organizaci strany.

Záleží na krajích. V některém kraji už se podařilo zakotvit formálně i neformálně. Jinde je to trochu slabší. Není to nic jiného než přirozené obtíže růstu.

* Předseda Schwarzenberg začal uvažovat o tom, kdo by se mohl stát jeho nástupcem. Zmínil jméno místopředsedy a ministra Jaromíra Drábka a mluvil i o vás. Považoval byste za logické, že stranu, kterou jste zakládal, i v budoucnosti povedete, nebo budete hledat osobnost typu pana Schwarzenberga?

Doufám, že celá diskuse není aktuální. Karel je nejlepším předsedou strany na české politické scéně a nepřejeme si nic jiného, než aby byl předsedou co nejdéle. Ale čas nikdo nezastaví, přijde okamžik, kdy k tomu dojde. A až se Karel rozhodne odejít, potom zcela určitě budu kandidovat na předsedu. TOP 09 je mé dítě. Budu kandidovat, ale současně si budu přát, aby kandidátů bylo co nejvíc, ať si strana vybere toho, kdo bude mít největší autoritu.

* Vláda se chystá na penzijní reformu. Co říkáte na výkop Věcí veřejných, které zveřejnily, jak by se měla reforma udělat podle nich?

Kdybych teď chtěl podrobně komentovat názory VV, tak bych z koaliční diskuse, kterou se snažíme držet v odborné rovině, učinil medializovaný problém, a to opravdu nechci. Jsem přesvědčen, že se shodneme, protože kdybychom se nedohodli, tak vláda ztrácí valnou část smyslu své existence. Můžu jen říci, že to, co jsem od koaličního partnera na schůzce slyšel, mě nepřesvědčilo, že by to nějakým způsobem zásadně mohlo přispět ke stabilizaci veřejných rozpočtů.

* S čím půjdete do diskuse vy?

Základní prezentaci toho problému učiní pan ministr Drábek, protože on je za to odpovědný, a já bych nepokládal za fér mluvit za něj na toto téma.

* Co reforma zdravotnictví? Jste spokojený, jak ji ministr Heger připravuje?

Ptáte-li se, jestli jsem spokojen, tak mi přisuzujete roli někoho, kdo má právo ho posuzovat a soudit. To nejsem, je to můj kolega, který má podporu mou i mé strany. Jsem pevně přesvědčen, že tak jako pan ministr Drábek předloží svoji penzijní reformu, tak jako já předložím rozpočtové priority a nový zákon o dani z příjmů, tak pan ministr Heger předloží zdravotní reformu, která bude stabilizovat veřejné zdravotní pojištění a zajistí dostupnou péči všem.

* Ministr by potřeboval tři miliardy pro lékaře, kteří se mu bouří. Když s tím přišel za premiérem, ten mu pouze řekl, že si s tím má poradit sám. Je to v pořádku?

Já si myslím, že je to naprosto v pořádku. Jelikož je ministr, který cítí, že problém není ohraničen v jednom resortu, ale přerůstá do společenského problému, tak o tom informuje premiéra a je naprosto logické, že pan premiér trvá na tom, že příslušný ministr má svoji ústavní odpovědnost.

* Nemyslíte si, že by se mu mělo pomoci?

Zvyšovat příjmy ve zdravotnictví lze pouze za předpokladu, že systém bude efektivnější a reformovaný. Není možné začít tím, že tam přidám peníze.

* Nebylo by načase zvýšit platbu za státní zaměstnance, děti, důchodce?

Z hlediska veřejných rozpočtů neděláte v takovém případě nic jiného, než že si přendáte jednu bankovku z jedné kapsy saka do druhé. Státní rozpočet je jeden segment veřejných rozpočtů, veřejné zdravotní pojištění je jiný segment veřejných rozpočtů. Pokud byste zvýšil platbu za státní pojištěnce, tak snižujete deficit ve veřejném zdravotním pojištění a zvyšujete deficit ve státním rozpočtu.

* Ale pomůžete ministru zdravotnictví a zdravotnictví jako takovému.

Já si to nemyslím. Peníze tam potom jen protečou a ten problém se za rok objeví znovu. Zdravotnictví lze pomoci jenom zásadní reformou. A potom je také možno uvažovat, kolik bude stát platit za svého státního pojištěnce.

* Nakolik jsou pravdivé informace, že se pod ministrem Hegerem houpe křeslo?

Spekulace jsou to nesmyslné. Pan ministr Heger dělá maximum, má plnou podporu své strany. Spekulace, které o tom mluví, se odehrávají mimo TOP 09. V TOP 09 žádné takové úvahy ani myšlenky nezaznívaly ani nezaznívají. O tom bych opravdu musel něco vědět.

* Proběhla již kontrola úřadu bývalého vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry (ODS), kterou provádí ministerstvo financí?

Ta skončí do konce roku. Já neočekávám dramatické informace. Mám průběžnou informaci o drobných účetních pochybeních a drobných pochybeních rozpočtových pravidel.

* Vyčítá vám někdo v TOP 09, že si pálíte prsty se svým náměstkem Martinem Bartákem, který je podezřelý z korupce?

Ne. Pan náměstek se na ministerstvu financí nedopustil ničeho jiného než poctivé práce. Toho, z čeho je nařčen a kvůli čemu je skandalizován, se měl údajně dopustit jako náměstek ministra obrany za ODS. Politiku dělal za ODS společně s ministry Vondrou, Nečasem a Topolánkem. Nevím, co z nařčení je pravda, nejsem soudce. Kdyby pro nic jiného než z přirozené úcty ke koaličnímu partnerovi nemohu vynášet předčasné soudy.

* Kdy rozhodnete o osudu pana Bartáka?

On je nařčen z něčeho, co je závažným trestným činem. On to odmítá. Vinným z trestného činu se člověk stává, když je odsouzen, ale to nemůže ve státní správě platit. Důvodně podezřelým se stává v okamžiku, kdy ho na základně předběžných šetření policie obviní. V této fázi je potřeba na každého občana pohlížet stále jako na nevinného, ale v této fázi už nemůže být náměstkem.


Zdroj: Právo | 27.11.2010 | rubrika: Rozhovor | str: 8 | autor: Oldřich Danda

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.