CZ EN

Většina se vyslovila pro pokračování reforem

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl:

* Nevzbudí v ODS výsledky komunálních voleb, kde často výrazně ztrácela právě ve prospěch TOP 09, vůči vaší straně rivalitu a pocit ohrožení?

Doufám, že nikoli. Nemohl jsem si přirozeně v předvolebním a povolebním období nevšimnout, že to v ODS rezonuje, že se tam objevují hlasy, že musejí být hlavní stranou pravého spektra. Jinde jsem si například přečetl, že TOP 09 je vlastně ODS číslo 2, která má aspiraci stát se ODS číslo 1. To jsou naprosté nesmysly. My jsme především nezakládali žádnou ODS 2, ale TOP 09. Bytostně konzervativní stranu, prosazující konzervativní hodnoty. Takže nesoutěžíme s ODS, která je stranou jak sama říká konzervativně liberální. Nemůžeme si konkurovat ani programy ani cíli. Neděláme si ambice, že názor TOP 09 bude názorem většinovým. ODS má snahu získat 51 % hlasů, my o to neusilujeme, protože víme, že to v České republice prostě nejde. Konzervativní proud nemůže být většinovým názorem. Považujeme se ale za důležitý myšlenkový proud. Naší ambicí je na všech úrovních získat maximum hlasů. Nejsme zde ale proto, abychom vystřídali či se stali následovníkem ODS. My jsme založili stranu jiného, odlišného ideového zaměření. ODS má pocit, že s námi musí soutěžit, to je však její problém, my usilujeme o konzervativní voliče a konzervativní etos.

* Podle levicových stran byly komunální volby vlastně referendem o reformách, na kterých se výrazně jako ministr financí podílíte. Vnímáte výsledky voleb jako nesouhlas veřejnosti s reformami vlády?

Absolutně ne. Chápu, že lídr ČSSD Bohuslav Sobotka by si přál, aby to tak vypadalo, byla by to však dezinterpretace volebních výsledků. Pokud bych přesto vzal nepravdivý názor šéfa ČSSD, že to bylo referendum, tak z pohledu volebních výsledků, se většina občanů vyslovila pro pokračování reforem. Porovnáte-li výsledky, kterých dosáhla koalice a výsledky kterých dosáhla opozice, která reformám brání, tak v celkovém součtu jednoznačně získala většinovou podporu koalice, včetně hlasů různých rozmanitých místních uskupení.

* Názor, že se jedná o referendum o vládních reformách ale nevznikl pouze na levé straně politického spektra...

Přispělo k tomu i ne zrovna šťastné heslo předsedy ODS Petra Nečase, že potřebuje podporu k reformám. Tím, že ČSSD byla úspěšnější než ODS, to pak vypadá, že se skutečně lidé vyslovili proti reformám. Nositelem reforem ale není ani předseda ODS, ale ani předseda TOP 09 ani předseda VV, dokonce ani jedna z těchto stran, která nevyhrála parlamentní volby. Garantem změn, nutných reforem, je koalice, koaliční smlouva, programové prohlášení, za kterým stojí většinový názor společnosti. Když konkrétně k výsledkům TOP 09 připočítáte hlasy, kterých dosáhli Starostové a nezávislí, tak jsme společně dosáhli 3 800 mandátů. Potvrdili jsme pozici třetí nejsilnější politické strany. Když k tomu připočteme výsledky ODS a VV tak je to stále skutečně většinová podpora veřejnosti stranám vládní koalice.

* Jak vy vidíte výsledky TOP 09 v komunálních volbách?

Kdo z těch, kteří nyní bádají, zda je to úspěch či nikoli před rokem předpokládal, že tak výrazně uspějeme v Praze, Zlíně a v dalších městech? My volby pokládáme za úspěch právě vzhledem k tomu, že jako strana existujeme pouze 18 měsíců. Stranická síť ještě stále není budovaná rovnoměrně. Jsou místa, kde jste se snažili dokázat něco vlastní prací, někde méně. Proto jsou rozdíly mezi kraji ale i uvnitř krajů. Klíčový je ale trend. Zatímco jiné strany ztrácely pozice, tak TOP 09 během 18 měsíců dokázala přesvědčit veřejnost v obcích a městech. Pro nás jako TOP 09 byly tyhle volby možná důležitější než parlamentní, protože nejsme projekt na jedno použití. Chceme vytvořit dlouhodobou nabídku pro konzervativní voliče. Ta ale může být efektivní jen tehdy, když může být efektivní dnes a denně na všech úrovních správy – tedy i na komunální. Proto jsme vděčni za komunální podporu.

* Nečekáte právě kvůli těmto trendům proto určité problémy v koaliční vládě?

Jsem přesvědčen, že problémy nenastanou. A nejen proto, že to fakticky nebyly volby o reformách. Hlavním kritériem, podle kterého lidé rozhodovali ve volbách, bylo jejich přesvědčení, zda jejich komunální představitelé dělali politiku pro lidi či pro mafiány. Na základě toho se rozhodovali. Kde byli lidé spokojeni se svými zastupiteli, celostátní politika komunální volby neovlivnila. Pokud byly referendem, tak o kmotrovství, nikoli o reformách. Lidi volili hlavně z odporu proti kmotrovským manýrům, zda se dělá mafiánská politika.

* Pomohou tedy komunální volby posílit koalici proti mafiánům?

Pevně doufám, že výsledky především pomohou České republice a demokracii. Voliči se v těchto volbách prakticky přesvědčili, že změna je možná. Že když se k něčemu chtějí vyjádřit, když chtějí projevit, zda někoho chtějí či nechtějí, že to mohou vyjádřit. Že už snad neplatí ono heslo, že lidi míní, ale oni si to tam nahoře stejně nějak rozdají. Potvrdilo se, že volič je pán, v tom právě vidím velkou šanci pro demokratické prostředí v České republice. Jestliže tyhle volby povzbudily všechny ty, kteří mají zájem ovlivňovat dění, tak to musí prospět celé České republice.

* Pomůže změna na radnicích, které přestaly být jednobarevné, vládě při komunikaci s obcemi?

Slušná vláda si nemůže dovolit rozdělovat starosty podle stranické příslušnosti, ale podle toho zda naplňují veřejné služby. Měřit se musí stejným metrem. V komunální politice spíše než na ideovém základě strany, ke které se hlásí starosta, záleží na skutečném vztahu k obci, na vlastenectví k místu, kde žije. Ke všem starostům, komunálním politikům přistupujeme úplně stejně, bez ohledu na stranickou příslušnost, ale podle toho jak přistupují ke své obci.

* Pokud bude ODS chtít uspět v druhém kole senátních voleb proti ČSSD, bude potřebovat pomoc od druhých koaličních stran. Dostane ji?

Chvíli před tím, než jsme spolu začali hovořit, jsem odeslal osobní podporu panu Eybertovi, kandidátovi ODS, podobnou podporu jsem vyjádřil v řadě dalších případů. Bez mučení říkám, že podobnou podporu bych nebyl schopen vyslovit v jiných případech, vycházím z konkrétních osobností a zkušeností. My budujeme naši stranu na principu subsidiarity. Protože se volí v obvodech, kde se lidé znají navzájem, trváme na tom, aby podpora byla vyslovena v regionu se znalostí osobnosti, kterou podporujeme.


Zdroj: Právo | 19.10.2010 | str. 1 | rubrika: Titulní strana | autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.