CZ EN

Bruselské fondy nám nezatopí

Ministerstvo financí považuje za důležité reagovat na komentář hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše Zatopí nám bruselské fondy? (HN 24. září).

V první řadě je třeba zdůraznit, že většina výdajů i příjmů z Evropské komise probíhá na účtech České národní banky proti jejím devizovým rezervám, tedy nikoliv prostřednictvím devizového trhu (jak předpokládá autor článku), a proto je dopad na kurz EUR/CZK de facto nulový.
Stejně tak není relevantní poměřovat alokaci strukturálních fondů a Fondu soudržnosti za celé sedmileté programovací období (2007 až 2013) vůči hodnotě HDP za jeden rok.

Prostředky v rámci strukturálních fondů a Fondu soudržnosti (dále jen SF/CF) přicházejí a budou do České republiky přicházet postupně, podle náběhu čerpání. Nelze očekávat – a ani to dle platné legislativy EU není možné – aby částka přidělená za celé programovací období 2007– 2013 byla obdržena v rámci jednoho roku nebo dvou či tří let. Období, po které se mohou tyto prostředky od Evropské komise žádat, je do 31. března 2017. Samotné doplacení finální částky alokace na programové období 2007 – 2013 od Evropské komise pak může s ohledem na proces uzavírání programů trvat ještě déle.

Tedy při zohlednění výše uvedených skutečností a při porovnávání prostředků vyplacených v rámci SF/CF v rámci daného roku vůči hodnotě HDP totožného roku lze předpokládat, že tento poměr bude v řádu jednotek procentních bodů a nikoli 18 %, jak je v článku uvedeno.

Dále je v textu zmíněno, že Česká republika má nárok zažádat ze SF/CF o 768,9 miliardy korun. Částka, kterou Česká republika může ze SF/CF čerpat, však není stanovena v měně CZK, ale v měně EUR. Tato částka na programovací období 2007 – 2013 činí 26,929 miliardy EUR. Korunová hodnota prostředků, které může Česká republika ze SF/CF takto získat, není pevně dána, je odvislá od směnného kurzu použitého pro přepočet. V tomto případě se jeví, že autorem byl použit kurz 28,553 CZK/EUR, ačkoliv aktuální kurz se pohybuje do 25 CZK/EUR (při aktuálním kurzu vychází částka v CZK cca o 100 miliard méně).

Současně je podstatné zdůraznit, že vedle příjmů z rozpočtu Evropské unie Česká republika realizuje odvody do tohoto rozpočtu, které by na směnný kurz CZK/ EUR měly v tomto smyslu působit protisměrně. Z tohoto důvodu by dopad na českou korunu mohl mít teoreticky pouze každoroční rozdíl mezi příjmy z EK a odvody do EK, takzvaná „čistá pozice“, nikoli takzvané „bruselské fondy“ ve svém celku.

***

Jan Gregor, náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty


Zdroj: Hospodářské noviny | 7.10.2010 | rubrika: Názory | strana: 10

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.