CZ EN

Jak zbrzdit ceny proudu? Zdražit plyn či uhlí

Zhruba týden pracuje koordinační monitorovací výbor, jehož úkolem je minimalizovat dopady zdražení elektřiny na firmy a domácnosti. „Zatím ale není jasné, zda vůbec bude třeba nějaká zvláštní opatření přijímat,“ říká jeden ze členů výboru, náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Já věřím, že takový scénář nutný nebude.“

* HN: Je pravda, že záchranný plán pro české spotřebitele přijde na řadu, pokud proud podraží v lednu o víc než deset procent?

Ministerstvo průmyslu připravilo dva scénáře. Jeden počítá s tím, že vyšší ceny budou přijaty bez zvláštních opatření. Druhý - při opravdu dramatickém růstu cen proudu počítá s kompenzacemi pro spotřebitele. Ministerstvo za hranici pro druhý scénář považuje desetiprocentní zdražení elektřiny. My na financích soudíme, že by tato hranice měla být výš. Diskuse o ní ještě běží.

* HN: Jaká opatření přicházejí v úvahu v kompenzačním scénáři?

Ministerstvo průmyslu nabídlo celý vějíř řešení. Jako nejvýznamnější z nich chápu návrh na zvýšení daně z jiných energií či energetických nosičů. Na prudký růst cen elektřiny je možné reagovat například zvýšením energetické daně z pevných paliv či z plynu. Zvýšily by se sice ceny těchto komodit, zato by ale extra daňový výnos bylo možné použít na kompenzaci cen proudu.

* HN: Jakým způsobem by tyto kompenzace byly rozdělovány?

Různě, například by mohlo jít o dotaci adresovanou operátorům, kteří povinně vykupují cenu energii z obnovitelných zdrojů za vyšší, státem garantovanou cenu. Tyto firmy (distribuční společnosti skupin ČEZ a E. ON - pozn. red.) by mohly na úhradu vyšší výkupní ceny z fotovoltaických elektráren použít tuto dotaci. A elektřina pro spotřebitele by pak byla o tuto částku levnější. Jde ale zatím jen o úvahy. Jsou tu i jiné mechanismy, například úspory, které by bylo možné získat jinde a věnovat je na kompenzaci cen elektřiny. Ale dobře víte, že po seškrtání státních výdajů a po všech naordinovaných úsporných opatřeních jsou tyto možnosti velmi omezené.

* HN: Takže se může stát, že kvůli zbrždění cen elektřiny vzrostou jiné daně. To je ale přece jen fígl, typický příklad slevy, kterou spotřebitel nedostane zadarmo. Nemyslíte?

Je pravda, že popsaný scénář by se odrazil na růstu cen komodit, které by podlehly vyššímu zdanění, například uhlí či plynu. Promítl by se i do cen výrobků, protože do ceny rohlíku se promítá i cena plynu. Každé řešení je politicky citlivé, rozhodování bude ani ne tak věcí ekonomickou, jako politickou. Je to velký politický úkol, rozvrhnout daňovou zátěž tak, aby nepoškodila určité vrstvy. Ale mluvíme o situaci, kdy by bylo třeba kompenzační scénář použít. Já osobně pevně věřím, že na něj nedojde, nebude nutný.


Zdroj: Hospodářské noviny | 1.10.2010 | str. 19 | rubrika: Podniky a trhy | autor: Zuzana Kubátová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.