CZ EN

Ustoupili jsme, ale rozpočet to neohrozí

Miroslav Kalousek musel vládě ustoupit ze dvou svých důležitých návrhů: vláda mu neschválila ani snížení slev na dani o 240 korun ročně na dítě, ani zdanění odchodného policistů.
Nijak zvlášť mu to ale prý nevadí. Prioritou je teď pro ministra rozpočet a v něm se nové výpadky zaplní díky novince jménem solární daň. „Schodek rozpočtu mi to nenabouralo,“ říká v rozhovoru pro HN Kalousek.

* HN: Vláda nakonec odmítla zvýšit daně rodinám s dětmi o 240 ročně. Proč jste vyšší daně navrhoval?

Pro mě to byla systémová záležitost. Protože zvýšení slev na dani o 240 korun bylo před lety navrženo jako kompenzace za zavedení poplatků pro rodiny s dětmi. A protože děti už u lékaře neplatí, tak to nemá v daňovém systému co dělat.

* HN: Ale děti přece nemusí platit jen v ordinacích. V nemocnicích nebo lékárnách přece dál platí...

Tehdy to bylo myšleno jen jako náhrada za poplatky v ordinacích. Já jsem kolegům z ODS a Věcí veřejných řekl, že mi zamítnutí tohoto návrhu zásadně nevadí, ale že s ním nesouhlasím.

* HN: Původně jste chtěl rušit také některé daňové výjimky. Věci veřejné se teď hodně chlubí, že jejich šéf a ministr vnitra Radek John prosadil, že se nebude danit odchodné policistů. Proč jste od toho ustoupil?

Schválili jsme jen to, o čem jsme věděli, že bude do konce roku ve sněmovně přijato ve zkráceném projednávání. A pokud odchodné policistů znamenalo už na vládě poměrně složitou koaliční diskusi, tak je lepší ponechat tento návrh až na diskusi o novém zákonu o dani z příjmu, který by měl platit od začátku roku 2012.

* HN: Ale váš původní rozpočet přece se zdaněním odchodného počítal. Kvůli ponechání téhle daňové výjimky přijde rozpočet o stovky milionů...

Pochopitelně, ale to vynahradí můj návrh na odstranění daňového zvýhodnění solární energie.

* HN: A ten vypadá jak?

Můj návrh ruší pětileté daňové osvobození. Týká se to všech zdrojů, nejen těch, které budou teprve připojeny. Posledním rokem, kdy bude možné toto daňové osvobození uplatnit, je rok 2010. Vedle toho přesouvám tu technologii, která dnes byla ve druhé či třetí odpisové skupině, do čtvrté odpisové skupiny. To znamená, že to, co se odpisovalo pět nebo deset let, se bude odpisovat dvacet let.

* HN: Takže to v rozpočtu vynahradí ústupek Věcem veřejným? O kolik peněz vlastně rozpočet kvůli ponechání daňové výjimky u odchodného policistům přišel?

Zdanění odchodného dělá něco kolem tři čtvrtě miliardy. Ale ty prodloužené odpisy a daně ze solárních elektráren dají něco mezi 1,5 miliardy a dvěma miliardami. Takže když se mě ptáte, jestli mi to nějak nenabouralo schodek rozpočtu, tak opravdu nenabouralo. Někde jsme přitvrdili, někde jsme ulevili a nula od nuly pošla.

* HN: A co zrušení dalších daňových výjimek, jako je například zdanění životních pojistek, které poskytují zaměstnavatelé, omezení daňových výjimek fondů kvalifikovaných investorů a některé další výjimky... O jejich zrušení jste přece také uvažoval...

To ale mluvíme o roku 2012. To si budete muset počkat na úplně nový zákon o dani z příjmu.


Zdroj: Hospodářské noviny | 24.9.2010 | str. 3 | rubrika: Téma | autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.