CZ EN

Kalousek: Letošní šetření jsou rozcvičkou na rok 2011

Když všichni vyjadřovali odhodlání být vládou rozpočtové odpovědnosti, ne každý si uvědomoval, co to znamená, říká ministr financí Miroslav Kalousek.

* LN Zatímco váš předchůdce Eduard Janota škrtal výdaje ministerstev individuálně, vy požadujete od většiny ministerstev plošné škrty ve výši zhruba 2,5 procenta. Proč?

To, co předkládám na letošní rok, jsou opravdu pouze nezbytná úsporná opatření, aby vláda udržela svoji prioritu a nepřekročila podíl deficitu 5,3 procenta na HDP. Přijde mi fér v takovém případě měřit všem absolutně stejně. Vláda je politický orgán a může vést debatu, jestli v konečném účtování sebrat někomu více a někomu méně. Nebráním se tomu za předpokladu, že celková výše úspor zůstane nezmenšena.

* LN Znamená to, že ministři budou mít prostor k případnému vyjednávání o změnách výše úspor?

Ano. Jedinou podmínkou je, že se nesmí snížit celková suma úspory. Vše ostatní je mi lhostejné.

* LN Nebylo ale namístě uvažovat při stanovení výše úspor ministerstev o jejich rozdílných potřebách na investice atd.? Nepředešlo by se tím sporům?

Já jsem ministr financí, který sleduje deficit, neosobuji si právo stanovovat politické priority jednotlivých výdajů. Respektuji priority, které byly stanoveny při schvalování zákona o státním rozpočtu. Tím, že beru všem stejné procento, tak držím schválené priority v rovnováze.

* LN Předkládaný úsporný balíček, který žádá zmrazení výdajů v celkovém objemu zhruba deset miliard korun, vyvolává rozruch. Neodradí vás od záměru ještě více škrtat v rozpočtu na rok 2011?

Nemůže. Kdybychom pro rok 2011 neprovedli žádná úsporná opatření, tak by se podíl deficitu státního rozpočtu na HDP propadl na 6,6 procenta. A my potřebujeme ten podíl snížit na 4,6 procenta. Seškrtat na rok 2011 musíme 55 miliard korun. To je pětkrát tolik co letos. Závazek udržet podíl deficitu v příštím roce na 4,6 procenta je ale obsažen i v koaliční dohodě.

* LN Uvědomovali si při jejím podpisu zástupci stran, k čemu se zavazují?

Když všichni vyjadřovali odhodlání být vládou rozpočtové odpovědnosti, tak jsem se tak po nich koukal a říkal si: „Hoši, kolik z vás si uvědomuje, co to bude znamenat, až vám to rozepíšu do těch vašich chlívečků?“ Nynější reakce dokazují, že ne každý si uvědomoval, co to znamená.


Zdroj: Lidové noviny | 28.7.2010 | rubrika: Téma | strana: 2 | autor: František Bouc

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.