CZ EN

PPP projekt - vojenská nemocnice

"Ubytovna podle vlády: Nocleh drahý jak 18 let v Hiltonu"
aktuálně.cz | 24.6.2010 | 06:00 | autor: Petr Holub, Pavel Baroch

 

Reakce MF na článek Aktuálně.cz – „Ubytovna podle vlády: Nocleh drahý jak 18 let v Hiltonu"

Stavbu ubytovny, hotelu či bazénu ve vojenské nemocnici považoval kabinet Jana Fischera za natolik důležitou, že ji schválil ještě v pondělí před volbami 24. května s tím, že smlouva musí být podepsána nejpozději do týdne. Náměstek ministra obrany Martina Bartáka to stihl ještě den před otevřením volebních místností.

Reakce MF:

  • Projekt Ústřední vojenské nemocnice byl schválen jako jeden z pilotních PPP projektů již v roce 2005. Jeho příprava trvala déle, než se původně předpokládalo, na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že zadavatel vycházel z nejlepší osvědčené praxe (tzv. best practice)  a přípravu pojal pečlivě. Smlouva byla předložena ve chvíli, kdy byl zcela aktualizován finanční model projektu a byly známy výsledky výběrového řízení. Nabídka vítězného konsorcia byla časově vázána (banky poskytují příslib financování za sjednaných podmínek pouze po určitou dobu, což je běžná praxe u všech typů projektů). Pokud by tedy nedošlo ke schválení smlouvy do doby vázanosti nabídkou, mohl by vítězný uchazeč odstoupit. To, že se tato lhůta překrývala s termínem voleb, je jen souhra náhod. Příprava tohoto projektu je dlouhodobou záležitostí, nikoli momentálním nápadem těsně před volbami.


Stát přitom na stavbu ubytovny nemá. Půjčil si na ni prostřednictvím takzvaného projektu PPP (propojení privátního a státního kapitálu) a bude ji splácet 25 let průměrnou částkou 220 milionů. Při použití "Kalouskova přepočtu" na obyvatele tak Fischerův kabinet na sklonku svého úřadování zadlužil každého občana částkou přes 550 korun.

Reakce MF:

  • V první řadě je potřeba zdůraznit, že se nejedná o půjčku. PPP je jednou z forem veřejného investování. Stát nebude splácet pouze infrastrukturu jako takovou. Zadavatel si kupuje službu. V částce 220 miliónů Kč ročně je obsažena jednak platba za poskytované služby (provozování infrastruktury, správa, údržba, energie, vodné a stočné, generální oprava), jednak splátka infrastruktury jako takové.


I tak stát zaplatí za nové budovy za 25 let více než 5 miliard korun.

Reakce MF:

  • Autor článku by měl jasně specifikovat, zda uvádí částku v reálné nebo nominální hodnotě. 5 miliard Kč představuje nominální částku, tedy částku bez uvažování časové hodnoty peněz. Diskontováním této sumy dostaneme částku 2,6 miliardy Kč, což je reálná hodnota zakázky.


Správce státních peněz, ministerstvo financí hodilo odpovědnost na miliardovou zakázku na ministerstvo obrany Martina Bartáka.

Reakce MF:

  • Ministerstvo financí postupuje v souladu s kompetenčním zákonem a zákonem o rozpočtových pravidlech. Stanovení výdajových priorit v každém resortu je odpovědností příslušného ministra. Ministerstvo financí tedy ze zákona nemůže nést odpovědnost za projekty ostatních ministerstev.


"Ministerstvo obrany navrhlo tento projekt jako svoji prioritu mezi pilotní PPP projekty, jako takový byl schválen vládou a po několik let připravován. Dohodnuté platby představují  půl procenta celkového ročního rozpočtu," konstatoval mluvčí Jakob.

Reakce MF:

  • V této pasáži došlo ke zkreslení informací poskytnutých Ministerstvem financí. V písemné odpovědi Ministerstva financí je uvedeno následující: „Ministerstvo obrany navrhlo tento projekt jako svoji prioritu mezi pilotní PPP projekty, jako takový byl schválen vládou a po několik let připravován. Dohodnuté platby za dostupnost představují  půl procenta celkového ročního rozpočtu, který spravuje ministr obrany.“ Je zřejmé, že se jedná o podíl na rozpočtu Ministerstva obrany, nikoli na státním rozpočetu, jak naznačuje autor článku.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.