CZ EN

Institut společné odpovědnosti DPH

"Plán: poctivé firmy by mohly platit DPH dvakrát. I za neplatiče"
iDnes | 24.5.2010 | rubrika: Ekonomika | autor: Filip Horáček

detail celého článku

 

Reakce MF:

Článek obsahuje neopodstatněné spekulace, protože konkrétní návrh zatím nebyl předložen a nachází se nyní ve vnitřním připomínkovém řízení.

Vyjádření paní Trezziové se vůbec netýká zákona o DPH, ale zákona o spotřebních daních, které mají specificky společnou a nerozdílnou odpovědnost upravenu naprosto odlišně ve Směrnici o spotřebních daní.

Zavedení institutu společné a nerozdílné odpovědnosti je umožněno čl. 205 Směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty. Této možnosti v současné době využívají i jiné členské státy (např. UK, NL, SK, DE) a o jejím zavedení uvažují i další.

Požadavek na zavedení tohoto institutu do tuzemské legislativy byl vznesen při jednáních se zástupci podnikatelské sféry v rámci snahy o řešení významných podvodů především v oblasti PHM. Je to další z nástrojů v boji proti daňovým únikům a měl by být především zaměřen na takové odběratele, kteří se vědomě účastní podvodů. V současné době je připraven první návrh novely zákona o DPH, obsahující i toto opatření, který je ve vnitřním připomínkovém řízení a jeho nastavení je předmětem interních diskusí a úprav. MF při tvorbě tohoto návrhu vycházelo jak ze zkušeností jiných členských států s tímto opatřením, tak i z judikatury Evropského soudního dvora k principům společné a nerozdílné odpovědnosti, která je v současnosti k dispozici. Cílem MF opravdu není touto úpravou bránit či likvidovat poctivé podnikání v Čechách, ale využít veškeré možné nástroje a opatření, které jí Směrnice o DPH umožňuje v rámci boje proti daňovým podvodům.

Odborná veřejnost bude mít možnost se k tomuto návrhu (který vzejde z vnitřního připomínkového řízení) vyjádřit v rámci vnějšího připomínkového řízení k návrhu novely zákona o DPH, které bude probíhat v červnu 2010.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.