CZ EN

Ekozakázka MF - nepravdivé informace v článku v E15

"Stát dává obří ekozakázky bez výběrových řízení"
E15 | 16.2.2010 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Robert Zelenka

Reakce MF:

Ministerstvo financí spolu s Dopravním podnikem hl. m. Prahy jsou nuceni reagovat na článek „Stát dává ekozakázky bez výběrových řízení“, který obsahuje nepravdivé a zkreslené informace a citace. Článek se týká výběrového řízení na sanační práce v areálu podniku Walter a.s., Jinonice.

Jak Ministerstvo financí deník E15 upozornilo - výběrové řízení proběhlo, a to zcela v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Účastnilo se ho pět subjektů.

Rozhodnutí o tom, že se jedná o havarijní stav, nečiní Ministerstvo financí, ale příslušný správní úřad - v tomto případě Magistrát hlavního města Prahy. 

MF bylo vyzváno jak magistrátem, tak samotnou společností Walter, k neprodlenému odstranění havarijního stavu. Ve správních rozhodnutích magistrátu se uvádí, že znečištění zemin a podzemních vod především chlorovanými uhlovodíky, benzenem a ropnými uhlovodíky významně ohrožuje tubus metra průsaky a kontaktem znečištěných vod s izolacemi metra. Znečištěné území se navíc nachází v ochranném pásmu II. stupně vodního zdroje Praha - Podolí a ochranném pásmu II. stupně odběru vody z Vltavy pro úpravu pitné vody pro Pivovary Staropramen.

Dopravní podnik hl. m. Prahy potvrzuje nebezpečí působení spodních vod na izolaci tubusu tunelu. V článku redaktor citoval mluvčího Dopravního podniku bez kontextu s tímto konkrétním případem. Dotaz redaktora zněl, zda „hrozí reálné nebezpečí, že se rozpadne tubus metra na trase B mezi stanicemi Jinonice a Radlická.“

Ministerstvo financí také popírá nepravdivé tvrzení deníku E15, že komplexní ekologická zakázka byla zrušena, a také není pravda, že v ní je stát ochoten zaplatit 114 mld. Kč. Tyto informace se deník E15 na Ministerstvu financí ani nepokoušel ověřit.


Mgr. Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Ondřej Pečený, tiskový mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy

(Tisková zpráva ze dne 16. února 2010)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.