CZ EN

Rathem zaviněné drahé zpoždění

Páteční LN se zabývaly situací ohledně dotací z Evropského sociálního fondu pro Středočeský kraj. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zde pozastavil výběrové řízení na firmy, které měly rozdělovat peníze určené na sociální služby. Zpoždění už tak dosahuje téměř půl roku a náklady nese státní rozpočet. Hejtman David Rath (ČSSD) ani neumí vysvětlit, proč Středočeský kraj potřebuje zprostředkovatele, když se jiné kraje bez něj obejdou. Zvláště pokud jedna z vybraných firem vznikla krátce před výběrovým řízením.

Pikantní je, že sociální demokraté kritizují Topolánkovu vládu, že způsobila zpoždění v čerpání evropských prostředků. To podle nich způsobilo, že česká ekonomika v době krize nedostala potřebný fiskální impulz. Minulý týden však ministerstvo financí vydalo statistiku o tzv. čisté finanční pozici ČR vůči EU, která dokazuje pravý opak.

V krizovém roce 2009 jsme dosáhli dosud nejlepšího výsledku čerpání v historii. Naše čistá pozice, tedy rozdíl mezi tím, kolik jsme od EU přijali, a tím, kolik jsme do unijního rozpočtu odvedli, činila 42,3 miliardy korun, tedy 1,2 procenta HDP. Jen připomenu, že v době sociálnědemokratických vlád jsme nedosáhli ročního přebytku vyššího než deset miliard korun.

Příště by tedy bylo lépe před kritikou poznat základní fakta. Každý půlrok zpoždění zaviněný Rathovým úřadem stojí daňové poplatníky cca 70 milionů korun. Jak se říká, třísky v oku jiném si všimneš, kládu v oku vlastním nevidíš.

Ivan Fuksa, první náměstek ministra financí


Zdroj: Lidové noviny | 3.2.2010 | rubrika: Dopisy redakci | strana: 11

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.