CZ EN

Kdo kárá deficit?

Schodek státního rozpočtu za rok 2009 dosáhl téměř 200 miliard korun. Jiří Paroubek při každé příležitosti opakuje, že se jedná o „Topolánkův“ rozpočet. Připomeňme pár výroků představitelů ČSSD.

„V době krize nemůže být výše rozpočtového schodku modlou,“ řekl v únoru 2009 Milan Štěch. Bohuslav Sobotka v té době uvedl: „Já si nemyslím, že je rozumné, aby se vláda soustředila na škrty v situaci, kdy ekonomika výraznějším způsobem zpomalí.“ Jinými slovy, zatímco ČSSD před rokem Topolánkovu vládu kritizovala, že proti krizi nebojuje vytvářením schodků, nyní ji kritizuje za vysoký schodek. Je jasné, že pokles zahraniční poptávky, pokles zaměstnanosti a následný pokles výběrů daní nezavinil nikdo v Česku. Topolánkova vláda ale podnikla zásadní kroky ke snížení deficitu. Desítky miliard korun z rezervních fondů byly rozpuštěny nikoli do výdajů, ale do příjmů rozpočtu. To snížilo půjčky státu a uspořilo další miliardy na úrocích. Zmrazily se provozní výdaje rezortů, jež pak byly použity na pokrytí zvýšených nároků na podpory v nezaměstnanosti. Věří vůbec někdo, že by ČSSD podnikla stejná opatření ke snížení deficitu? Naopak, z předchozích let její vlády je jasné, že by se prostředky z rezervních fondů použily na zvýšení výdajů. A úspory v provozních výdajích? Každý si pamatuje slova Jiřího Paroubka z roku 2006, že šetření ve státní správě před volbami je nesmysl.

A konečně, kritika schodku v době krize od někoho, kdo zadlužoval tuto zemi v době prosperity, představuje vrchol drzosti.

Ivan Fuksa, první náměstek ministra financí


Zdroj: E15 | 3.2.2010 | rubrika: Jak to vidí - Názory | strana: 19

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.