CZ EN

Politiky nechápu

Třicet let se věnuje státnímu rozpočtu. Sloužil jedenácti ministrům, z toho pěti ve funkci prvního náměstka. Všichni byli za jeho práci vděční a jen jeden ho vyhodil. Pak byl doslova přemluven k návratu hlavním vchodem: od května loňského roku zastává úřad ministra financí. EDUARD JANOTA.

* Kdo je Eduard Janota

  • Osobní údaje: Narozen 13. března 1952. Je ženatý, má dva syny.
  • Kariéra: Vystudoval Fakultu výrobně-ekonomickou na VŠE v Praze, postgraduálně studoval tamtéž pojišťovnictví a bankovnictví. Kariéru zahájil v roce 1976 jako odborný referent na generálním ředitelství České státní pojišťovny. Od roku 1978 působil na ministerstvu financí jako řadový referent v systému socialistického plánování. Od roku 1992 řídil odbor státního rozpočtu. Od dubna 1999 byl náměstkem ministra financí, z této funkce byl odvolán po dobu, kdy byl ministrem financí Vlastimil Tlustý, avšak Miroslav Kalousek jej do funkce znovu jmenoval.
    V květnu 2009 se stal ministrem financí v překlenovací vládě premiéra Jana Fischera.
    Od dubna 2003 do ledna 2006 byl předsedou dozorčí rady Českých aerolinií.

* Jejíma očima

  • Takhle v pohodě může být jen člověk, který se dokáže netrápit věcmi, jež nemůže ovlivnit. Cesta k tomuto stavu duše asi není jednoduchá – trochu ji naznačují vrásky, které Eduardu Janotovi za posledních pár měsíců přibyly. Ale ten veliký úsměv, který měl na tváři při příchodu do studia a při mnoha dalších otázkách během rozhovoru, ukazoval, že to poznání možná stálo za to.
  • Eduarda Janotu znám jako novinářka skoro dvacet let, s Ivanem Kočárníkem byli nezapomenutelný tandem. Jeden kreslil grafy, druhý měl v hlavě všechna čísla. A práce je bavila.
    Nejsem si jista, jestli dnes platí pro Eduarda Janotu totéž. Neřekne vám to sice přímo, ale ministerský metr evidentně střihá dost nedočkavě.
    Jako by ho střihal asi každý z nás, kdo potřebuje mít pocit, že jeho práce má smysl.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.