CZ EN

Janota: Peníze v rozpočtu prostě nejsou

Politické strany mají právo vznášet požadavky, avšak ve státním rozpočtu na ně opravdu peníze nejsou, říká ministr financí Eduard Janota.

* LN Vypadá to, že zástupci politických stran od svých požadavků na dodatečné rozpočtové výdaje neustoupí...

Já vím, mají na to právo. Ale já zastávám expertní stanovisko, nikoliv politické. V rozpočtu nemám peníze na věci typu 13. důchod. To by vyžadovalo dalších 8 miliard. Na to není v rozpočtu krytí.

* LN Ve hře jsou ale také výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci, resp. zachování výše mateřské na loňské úrovni...

Já nemohu podpořit žádný z těchto požadavků. Mám pro to dva důvody. Rozpočet je napnutý již teď, nárůst deficitu je dramatický. Navíc v roce 2006 byly stanoveny naprosto nadstandardní rozpočtové podmínky na financování některých sociálních výdajů, jako např. mateřská, porodné a další. Tehdy se všechny tyto výdaje zvedly trojnásobně. Jenže tehdy jsme měli šestiprocentní ekonomický růst, a tudíž to mohlo fungovat. Nyní to ale fungovat nemůže.

* LN Předseda ČSSD Jiří Paroubek po setkání s prezidentem Václavem Klausem uvedl, že by šlo restrukturalizovat výdaje a najít prostor pro financování dodatečných výdajů...

Ne, to se nedá. Ať mi řekne, které výdaje mám škrtnout a kde můžu přidat. Já budu jedině rád. Vždyť on zvedl platy, přestože já jsem požadoval jejich čtyřprocentní snížení.

 


Zdroj: Lidové noviny | 14.1.2010 | str. 4 | rubrika: Domov 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.