CZ EN

Návrhy stran ničí balíček

Státní rozpočet - Poslanci chtějí přesunout miliardy, schválen má být devátého prosince

Miliardové přesuny v rozpočtu zničí schválený úsporný balíček, varuje ministr financí Eduard Janota. Pokud je poslanci prosadí, zváží prý, zda má jeho práce na ministerstvu ještě smysl.

* Jak hodnotíte průběh jednání o státním rozpočtu ve sněmovně a návrhy, které během něj zazněly?

Politické strany dodržely slib a příliš nekomplikovaly jednání takzvanými medvědími návrhy. Požadavky, které byly vznášeny, je zjednodušeně možné rozdělit do tří skupin. První jsou sociální služby, druhou otázka platů, třetí podpora zemědělství. To ostatní bylo, řekl bych, zanedbatelné. Jako například asi tři miliony, které pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání požadoval poslanec Jandák. Návrhy se různily i z hlediska jejich krytí. Někteří poslanci uvažovali o zapojení peněz z mandatorních výdajů na důchody nebo nemocenské dávky, ale to de facto znamená problém, protože by pak na uvedené věci chyběly peníze a museli bychom žádat o navýšení rozpočtu. Jiní chtěli využít dluhovou službu, ale ta má rovněž mandatorní charakter. Nemůžeme si dovolit nezaplatit prostředky investorům, kteří drží naše dluhopisy.

* V čem vidíte největší problém?

Tahle vláda nemá šanci prosadit nějaké zásadní změny legislativy na výdajové straně rozpočtu. A velmi podobné to bude i v oblasti daní. Utvrzuje mě to v tom, že rozpočet na rok 2011 bude velmi komplikovaná, ne-li neřešitelná záležitost. Ten letošní snad bude 9. prosince úspěšně po dlouhé cestě, která začala už úsporným balíčkem, schválen. Jestliže ale projdou všechny návrhy, které zazněly, tak z balíčku nezůstane nic a začínáme od nuly. A bude to problém pro každého ministra financí, který po mně bude následovat.

* Jaké návrhy jsou pro vás tedy přijatelné a které podpoříte?

Nepodpořím žádný návrh, za sebe a za vládu, než ten, který se týká výdajů na sociální péči. A s předsedy poslaneckých klubů o něm chci ještě do příštího týdne jednat.

* V září jste hrozil, že nebudete pokračovat ve funkci bez balíčku. Teď je možné, že z něj nic nezbude. Jaký bude váš postoj?

Platí to, co jsem říkal v září.

* Znamená to, že byste v takovém případě zvažoval odchod z ministerstva financí?

Opakuji, že platí, co jsem říkal v září. Že bych si musel sám před sebou položit otázku, do jaké míry má moje práce smysl, do jaké míry jsem schopen něco přinést pro veřejné finance a mohu něco změnit. Ten názor, který jsem řekl v září, mám i dnes. Ale tím nedělám nic jiného, než že odpovídám na dotaz. Já tím nevyhrožuji. A v žádném případě na tom nechci stavět průběh dalšího jednání. Pouze konstatuji, že by to pro mě bylo zklamáním.

* Říkal jste, že bude nesmírně složité sestavit rozpočet na rok 2011. Premiér Fischer přesto tvrdil, že by se to mělo obejít bez dalšího úsporného balíčku.

Já konstatuji, že jsem nabyl dojmu, že není politický konsenzus na to, aby se provedly nějaké legislativní změny. Zároveň ale podotýkám, že s takovýmto přístupem je nereálné, abychom snížili deficit veřejných rozpočtů. Legislativní změny jsou pro to podmínkou a žádný ministr financí se bez nich neobejde.

 

***

Nové návrhy

  • Platy, školy, domovy seniorů... Jako každý rok. Poslanci se rozhodli i přes původní sliby zasáhnout do výdajů státního rozpočtu. Co tedy mimo jiné chtějí? Zdeněk Škromach (ČSSD): 3,8 miliardy na dofinancování sociálních služeb. Podobný návrh předložili i křesťanští demokraté a komunisté, ti by tuto položku navýšili o 3 miliardy. Jedná se o jediný návrh, který je podporovaný i ministrem financí Eduardem Janotou. Bohuslav Sobotka (ČSSD): Sedm miliard na platy zaměstnanců ve veřejném sektoru. Ty se podle Janotova balíčku mají od ledna snížit o čtyři procenta. Ladislav Skopal (ČSSD): 1,5 miliardy na dorovnání plateb zemědělcům. Totéž chtějí i KDU-ČSL a KSČM. Miroslav Kalousek (TOP 09): Dvě miliardy na kompenzování propadů příjmů obcí do deseti tisíc obyvatel. Juraj Raninec (nezařazený): Šest milionů pro základní a mateřskou školu v Horní Libchavě. Ludvík Hovorka (KDU-ČSL): Sto milionů na navýšení rozpočtu krajských hygienických stanic a zdravotních ústavů. Václav Votava (ČSSD): 200 milionů na Program podpory hospodářsky slabých regionů, okresů, 150 milionů na rozvoj Brdska. Vítězslav Jandák (ČSSD): Tři miliony pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Radim Chytka (ODS): 4.5 milionu na rozvoj Ústavu pro studium totalitních režimů. Milan Bičík (KSČM): 750 milionů na školství a tělovýchovu. Výbor pro sociální politiku: 16,5 milionu na Domov pro seniory v Kladně, 3,5 milionu na Domov pro seniory v Domažlicích, 20 milionů na Domov pro seniory ve Vrchlabí, 10 milionů na Domov pro seniory v Rumburku, 9 milionů na Domov pro seniory ve Vsetíně, 6 milionů na Domov důchodců v Červené Vodě, 6 milionů na nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Hradci Králové. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj: 20 milionů pro Horskou službu. Hospodářský výbor: Pět milionů na program „Podpora obnovy historických železničních kolejových vozidel“.


Zdroj: Lidové noviny | 3.12.2009 | rubrika: Domov | strana: 3 | autor: LUCIE VADLEJCHOVÁ

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.