CZ EN

Reakce na článek Petry Pelantové v EURO 40/2009 - Emisní masakr

EMISNÍ MASAKR (EURO 40/2009). V článku Emisní masakr od Petry Pelantové (EURO 40/2009) je několik věcných nepřesností, na které musíme upozornit. Rozhodně nesouhlasíme s hlavní tezí článku, že jarní emise eurobondů byla neúspěšná. Především nelze srovnávat trh dluhopisů letos v dubnu se situací v září. Ani nelze srovnávat český trh s takzvaným eurotrhem z hlediska likvidity a refinancování. Pelantová navíc předpokládá, že relativně malý český kapitálový trh má neomezenou absorpční schopnost.

Z tohoto mylného předpokladu vychází celý článek, a proto vyznívá poněkud zkresleně.

Je třeba si také uvědomit, že turbulentní ekonomická situace ztěžuje odhad jakýchkoli ukazatelů včetně vývoje sentimentu trhu či dokonce konkrétních výnosových měr. Sotva tedy může emitent v dubnu vědět, jak se bude vyvíjet situace v září. Můžeme jen poznamenat, že dubnovou emisi eurobondů hodnotilo úspěšně nejen ministerstvo financí (MF), ale i finanční analytici v médiích. U zářijové aukce je třeba zdůraznit, že vyhlášených sto bazických bodů nad šestiměsíční sazbou EURIBOR je přepočtená momentální cena dubnové emise. Vyhlášením této ceny sledovalo MF srovnatelnost obou emisí. Průměrná cena skončila v době emise zhruba na úrovni CDS pro Českou republiku. Srovnávat spread této aukce s korunovými dluhopisy je opět zcela zavádějící. Přiložená minitabulka k článku, České eurobondy v zahraničí, je popsaná jako podíl států, odkud pocházeli investoři. Banky nakupující od ČR jsou však pouze prostředníky, kteří nakupují pro finální investory. A ti vůbec nemusejí být ze stejné země, v níž sídlí nakupující banka.

Jakub Haas,
zástupce tiskového mluvčího Ministerstva financí ČR


Zdroj: Euro, 19.10.2009, rubrika: Dopisy, strana: 08

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.