CZ EN

Piloti nechtějí přistoupit na radikální snížení platů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Piloti ČSA odmítají restrukturalizační plán šéfa dozorčí rady, který navrhuje snížení jejich platu na dva roky o čtyřicet procent. Oni sami jsou připraveni akceptovat pouze patnáctiprocentní snížení mezd a dalších osmnácti procent jsou ochotni se vzdát pouze výměnou za například zaměstnanecké akcie a další podmínky. Žádají taky odchod současného vedení aerolinek v čele s Radomírem Lašákem a záruky, že firma se nebude prodávat, ministři financí a dopravy ale nároky pilotů odmítají, podle nich jsou jejich návrhy nedostatečné a společnost oživit nedokážou. Šéf resortu financí Eduard Janota je hostem Radiofóra. Dobrý večer.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane ministře, vy byste měl ještě dnes, jestli se nemýlím, jednat s odboráři, pokud se tak stalo, trvají stále na podmínkách, které jsem právě před chvílí zmínila?

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Podívejte se, vy jste si přečetla v tisku, stejně jako já, a já jsem navíc měl ještě výhodu, že jsem dneska jednal s panem, s panem Novákem, který mě podrobně seznámil s průběhem včerejšího jednání, a s výsledky vlastně valné hromady, co se týká platů, to znamená pilotů, to je jedna věc. Za druhé, pochopitelně ministerstvo financí velmi, zná dneska velmi detailně situaci ve společnosti, zná velmi detailně mantinely, ve kterých se musí prostě ten obrazný program společnosti pohybovat. A já jsem při jednání, které skončilo před pěti minutami, se všemi organizacemi odborů, to znamená, i /nesrozumitelné/ tady byla na tom jednání u mě, v mé kanceláři, jsem mi popsal prostě situaci, jsem jim popsal kroky, které ministerstvo financí bude, bude realizovat a které bude realizovat vláda, takže já myslím, že dneska jsou všechny odborové organizace pilně, pilně informovány o tom, co bude když.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bude, když nepřistoupí na vaší podmínku.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Já teďko nechci tady, já nechci tady spekulovat dopředu, já říkám, za prvé, probíhá privatizační proces, já mám na stole nabídku pana /nesrozumitelné/, já jsem dnes dostal na stůl její vylepšení ve smyslu, nemyslím teďko ceny, ale právních podmínek, smluvních podmínek, protože ta první nabídka byla, jaká byla, a dneska, dneska právě jsem před, řekněme, půlhodinou dostal, dostal na stůl zpřesnění té nabídky, znova zdůrazňuji, ne po finanční stránce, ale po stránce právní, my to, my to teďko analyzujeme, studujeme a pochopitelně v pondělí o tom budu informovat velmi podrobně pana, pana premiéra. Co se týče mé schůzky s odboráři. Já jsem tu situaci popsal, řekl jsem, jaké jsou mantinely ministerstva financí, a to asi byl hlavně smysl té schůzky, upozornil jsem na rizika, prostě pokud se neprojeví vstřícnost z jejich strany, protože, protože o tom, že je třeba snížit náklady ve společnosti, o tom ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
O tom se asi nedá diskutovat. Můžete mi říct, pane ministře, jaké jsou mantinely tedy ministerstva financí, kam už nemůžete zajít a co se stane, pokud na to odboráři nepřistoupí.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Já, počkejte, nechci tady, nechci tady být poslem nějakých prostě poplašných zpráv, ale chci říct, že já jsem jim ty mantinely sdělil a já to nechci teďko sdělovat vedení. Nicméně musím potvrdit, že ta základní podmínka, řekněme, úspor třiceti procent nákladů u pilotů a u ostatního personálu patnáct procent platí, a to je věc, o které se mohou odvíjet veškerá další jednání a další kroky, to je, to je vše, co vám k tomu řeknu, protože jsem slíbil, že nebudu, nebudu ventilovat výsledky našeho jednání, to jednání bylo velmi podrobné, trvalo hodinu a půl, já jsem jim odpovídal na veškeré jejich dotazy, a upozornil jsem je na to, veškeré varianty a souvislosti, které mohou nastat v případě, že dojde, že nedojde k dohodě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tolik ministr financí Eduard Janota. Děkuji za vaše odpovědi, přeji hezký zbytek dne. Na shledanou.

Eduard JANOTA, ministr financí
--------------------
Taky, děkuji, na shledanou.


Zdroj: 16.10.2009, ČRo 1 - Radiožurnál, 18:12 Radiofórum

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.