CZ EN

Teď snížíme platy a budeme propouštět

Ministr financí trvá na snížení platů úředníků o čtyři procenta Vládě také navrhne vydání státních dluhopisů pro lidi

Viditelně uvolněný Eduard Janota se dvě hodiny po schválení svého úsporného balíku pohodlně usadil do křesla v jedné z prázdných sněmovních zasedaček a přijímal jednu telefonickou gratulaci za druhou. Sebevědomý výraz vítěze mu v jeho tváři vydržel i celých 35 minut rozhovoru s Hospodářskými novinami.

* HN: Teď už to můžete říci. Věřil jste, že se vám podaří váš balík snižující schodek z 230 na 163 miliard ve sněmovně prosadit?

Dneska můžu říct, že jsem nevěřil ani náhodou, že se to podaří. Pořád jsem měl obavu, že do toho politici, jak se říká, vrazí vidle. Bál jsem se, že tam najdou nějaké technicky legislativní kličky, které by to mohly celé pohřbít. Ještě před 14 dny jsem si vůbec nedovedl představit, že by to mohlo v této podobě projít.

* HN: I když vám politici některé věci z balíku vyndali a některé dost změnili, tak vypadáte dost spokojeně.

Je to velká úleva, protože to bylo dost fyzicky i psychicky náročné. A také proto, že balík vůbec nebylo jednoduché prosadit ani ve vládě.

* HN: Počkejte, ta ale přece celý váš balík schválila jednomyslně...

Protože premiér dal ministrům jasně najevo, že při deficitu 230 miliard nebudeme pokračovat dál.

* HN: Takže nebýt premiéra Fischera, tak byste možná balík neprosadil ani ve vládě.

No jistě. Každý ministr financí má štěstí, pokud má za sebou silného premiéra. A já to štěstí mám.

* HN: Měl jste vy osobně nějakou hranici schodku, nad kterou už byste jako ministr nepokračoval?

No tak při 230 miliardách bych určitě nepokračoval. Ale jestli by byl deficit 170 nebo 180 miliard, to už nehrálo roli. Ale myslím, že nad 180 miliard bych už nešel.

* HN: Nevadí vám přece jen, že balíček je nakonec hodně nevyvážený? Při podrobnějším pohledu zjistíte, že z něj zbylo hlavně zvyšování daní...

Víte co, mně to může trochu vadit, ale víc by to mělo vadit těm, kteří mě kritizovali, že málo škrtám a že všechno orientuju na vyšší daně.

* HN: Teď máte na mysli ODS...

Ano, teď jsem měl na mysli ODS.

* HN: Velké zvýšení daní bude mít negativní vliv na růst ekonomiky. Vy jste jej spočítal zhruba na 0,6 procenta. Stojí to za to?

Ano, já jsem říkal, že to bude mít negativní vliv na růst 0,6 až 0,7 procenta. Ale stojí to rozhodně za to. Pro nás je teď hlavní řešit problém obrovského deficitu. A věřte tomu, že signál, který to vyšle na trhy, bude naprosto pozitivní. Česko je schopno o 2,2 procenta HDP sundat deficit, protože nechce riskovat nestabilitu v oblasti veřejných financí. A tohle trhy naprosto detailně sledují.

* HN: A sledují i to, že je to hlavně za cenu velkého zvýšení daní, nebo je jim to jedno?

Je jim to jedno. Ale mohu vám říct, že čtyři banky, se kterými spolupracujeme při emisích dluhopisů, mi hned po schválení balíku volaly a říkaly mi, že je to pro ně pozitivní krok. Protože toto je pro investory po dlouhé době pozitivní zpráva, které rozumějí. Oni nerozuměli pádu vlády, nerozuměli předčasným volbám, nerozuměli tomu, co se tady dělo s ústavním zákonem, kdy prvně volby měly být a pak najednou zase nebyly, ale tomuto signálu, že jsme schopni snížit deficit o 2,2 procenta HDP, rozumějí naprosto přesně.

* HN: Dobře, ale jak konkrétně se schválení balíku na trzích projeví?

Nehrozí nám za jinak neměnných okolností zhoršení ratingu. Dal bych krk na to, že minimálně do konce roku nám nikdo rating nesníží, protože Česká republika jasně řekla, že chce udržet svůj deficit na uzdě. Navíc pokud okolní země budou mít daleko vyšší deficity než my, a zatím to tak vypadá, tak to může zvýšit zájem o naše dluhopisy, a tudíž to může srazit úrok, který musíme kupcům našich dluhopisů platit. Tím můžeme ušetřit dost peněz.

* HN: Schodek rozpočtu má být 163 miliard korun. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale hned po hlasování řekl, že po vás budou chtít sociální demokraté zavést šrotovné. Jak se k tomu postavíte?

Já české šrotovné určitě navrhovat nebudu. Pro nás bylo dobré německé šrotovné, na kterém jsme pravda trochu parazitovali, ale je to vlastní věc Německa. Na druhou stranu Škodovka je německá, takže německé šrotovné pomohlo německé firmě. Ale Hyundai a TPCA vyrábí 90 procent produkce ven, takže české šrotovné nemá smysl. Rozpočet se šrotovným nepočítá a já bych musel někde najít 2,5 miliardy a říct, kterému ministerstvu tyhle peníze škrtnu. A to už by ministři protestovali.

* HN: V balíčku máte snížení platů veřejných zaměstnanců o čtyři procenta. Sněmovna, ale i například šéf ČSSD Paroubek vás navíc vyzvali k tomu, aby platy klesly maximálně o dvě procenta. Poslechnete?

Zatím počítáme se snížením platů o čtyři procenta. Dvě procenta navíc jsou 3,6 miliardy korun. V úterý o tom bude ještě jednat vláda, ale já změkčení navrhovat nebudu. Budeme ještě jednat, jak to technicky udělat. Buď snížením tarifů o sedm procent, nebo některá ministerstva tarify nezmění a budou muset seškrtat odměny a prémie. Anebo to bude v kombinaci s propouštěním.

* HN: A k čemu se kloníte vy?

Já bych kombinoval všechny tři varianty: propouštění, snížení tarifu i netarifních složek mzdy. Ministři dostali do úterka úkol udělat si inventuru a přijít s návrhy řešení. Snížení tarifů bych možná považoval za čistší, protože některá ministerstva mají větší prostor ke snižování počtu lidí a některá menší. Ta ministerstva, která už dřív šetřila a snižovala počet lidí, by na tom teď byla hůř.

* HN: A je vůbec ještě prostor pro propouštění ve státní správě?

Určitě je. Každé ministerstvo by „skouslo“ snížení počtu zaměstnanců o pět až 10 procent.

* HN: Vaším hlavním cílem bylo do teď prosadit státní rozpočet. Nyní je ale téměř jisté, že budete ministrem financí minimálně do květnových voleb. Co kromě rozpočtu chcete ještě jako ministr stihnout?

Chci dotáhnout přeřazení služeb, jako jsou restaurace, do nižší sazby DPH. Za druhé chci prosadit devizový zákon. Za třetí bych chtěl výrazně pohnout s vytvořením jednotného inkasního místa na placení daní a pojištění. Za čtvrté bych chtěl prosadit úplně nový loterijní zákon, který by zvyšoval odvody z hazardu. A za páté je mým velkým úkolem připravit vydání dluhopisů pro občany.

* HN: Rozběhne se prodej dluhopisů pro lidi ještě do konce roku?

Byl bych tomu rád. Já to neprodleně předložím vládě, pak to půjde do sněmovny a pak už bude záležet, jak rychle se to stihne schválit.


Zdroj: 29.9.2009, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.